• Haberler
  • Genel
  • Marmara’da beklenen deprem, 2014’te olabilir

Marmara’da beklenen deprem, 2014’te olabilir

İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Naci Görür’ün İstanbul’daki depremin 2016’da olacağına ilişkin öngörüsüne, Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara’dan destek geldi. Işıkara, kendi hesaplarına göre Marmara Denezi’nde beklenen depremin 2014’te meydana gelme olasılığının olduğunu söyledi Türk Kızılayı Genel Başkan Danışmanı Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, Türk Kızılayı’nın yürüttüğü Toplum Liderlerini Teşkilatlandırma Projesi kapsamında Afyonkarahisar’da [&hellip]

Marmara'da beklenen deprem, 2014'te olabilir

İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Naci Görür’ün İstanbul’daki depremin 2016’da olacağına ilişkin öngörüsüne, Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara’dan destek geldi. Işıkara, kendi hesaplarına göre Marmara Denezi’nde beklenen depremin 2014’te meydana gelme olasılığının olduğunu söyledi

Türk Kızılayı Genel Başkan Danışmanı Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, Türk Kızılayı’nın yürüttüğü Toplum Liderlerini Teşkilatlandırma Projesi kapsamında Afyonkarahisar’da verilen seminere katıldı. İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’ndeki seminerden önce basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, Marmara Denizi’nde beklenen depremin 2014’te olabileceğini kaydetti. Işıkara, “Bilim, bir depremin nerede ve ne zaman olabileceğini söylüyor. Ne zaman olacağını söyleyemiyor. Dolayısıyla bir depremin ne zaman olacağını söylemek de çok kolay bir olay değil. Kesin bir tarih verilemiyor. Bunun yanı sıra birdepremin ne zaman olabileceği konusunda olasılık fonksiyonları ile yaklaşımlar var. Benim kullandığım fonksiyona göre Marmara’da tarihsel dönemde olan depremleri nazara aldığımız zaman 2000 yıllık süre içinde 2014 potansiyel Marmara Depremi’nin en fazla olma olasılığının olduğu yılı gösteriyor” dedi.
AKLIN YOLU BİR
Depremle ilgili olasılık hesaplarında yanılma payının da olduğuna dikkat çeken Işıkara “Olasılık diyoruz. Olma olasılığı varken, olmama olasılığı da var. Diyelim ki 2014’te olmadı, o zaman 2015, 2016, 2017, 2025’e kadar giden süreç içerisinde olma olasılığı gittikçe yükseliyor demektir. Verilen 2016 tarihi bir ölçüde benim verdiğim tarihle örtüşüyor. Aklın yolu birdir” diye konuştu.
DEVLET, ÜZERİNE DÜŞENİ YAPIYOR
Devletin depremle ilgili üzerine düşen görevleri yerine getirdiğini hatırlatan Işıkara, vatandaşın da aynı bilinçle hareket etmesi gerektiğine dikkat çekti. Işıkara, şöyle devam etti:
“Devlet üzerine düşeni yapmış. Viyadükler, asma köprüler, bağlantı köprü ayakları bunlar güçlendirilmiş. İstanbul’da Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nü kapattılar ama bir ölçüdede de güçlendirme de yapılıyor. Kamu kurum binaları güçlendirilmiş, okullar, güçlendirilmiş. Hastanelerdeki güçlendirmelere yeni başlanmış. Burada mühim olan, biz sade vatandaşların üzerine düşen görev. Biz, üzerimize düşeni yapmıyoruz. Bugün burada olmamın nedeni de Türk Kızılayı’nın başlatmış olduğu Toplum Liderlerini Teşkilatlandırma Projesi’dir. Biz, Kızılay Şube Başkanımızın koordinatörlügünde, Afyon’daki öğretmenleri, din adamlarını, muhtarları, toplum destekli polisleri örgütleyerek, mahalle düzeyinde depreme hazır, depreme dayanıklı, deprem bilinci yüksek olan bir toplum yaratmak istiyoruz.”
TÜRKİYE BİR DEPREM ÜLKESİ
Maden Tetkik ve Arama Geenel Müdürlüğü’nün Türkiye’nin yeni fay haritasını çıkarmasına ilişkin soruyu da yanıtlayan Işıkara, “Yeni açıklanan diri fay hatlarını dikkate alarak Türkiye’nin depremselliği ortaya çıktı. Bu depremsellik MTA’nın açıkladığı haritayla örtüşüyor. Türkiye’de 5 bölge olarak belirtilen deprem bölgeleri haritası, bana göre 3 bölgeye düşecek. 3’üncü derecede deprem bölgesi olan yerler 2’nci derecede olacak. 4 ve 5’inci derecede olan yerler 3’üncü derecede olacak. türkiye artık 3 dephrem bölgse iolacatk. Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğu gerçeğinin bundan daha çıplak bir göstergesi yok diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
BİLİNÇ ARTIRILMALI
Seminerin açılış konuşmasını yapan Türk Kızılayı Afyonkarahisar İl Temsilcisi İsmail Danıştekin, Türk Kızılayı’nın gerek toplum bilincini geliştirmek için halk eğitimlerini, gerekse insani yardım hizmetini üstlendiğini belirterek, “Yüzde 98 afet riski altında olan ülkemizde, halkımızda afetlere karşı korunma ve güvenli yaşam kültürü oluşturmak bizlerin birincil görevlerindendir” dedi.
BİRÇOK İLDE UYGULANIYOR
Türk Kızılayı Eğitim Müdürü Ve Proje Yöneticisi Funda Gülay Ünal, projenin amacının, adından da belli olduğu gibi toplum liderlerini afet zararlarına karşı bilgilendirmek ve olası bir durumda iş birliği içinde çalışmak amaçlı olduğunu bildirdi. Ünal, “Bizler de bu konuda insanlara en kolay ulaşabilecek süreli halkla iletişim halindeki öğretmen, din görevlisi, muhtar ve toplum destekli polisleri projenin hedefine yerleştirdik. Ülkemizin bir çok ilinde bu proje uygulanmakta” diye konuştu.
Seminere Afyonkarahisar Vali Yardımcısı Akgün Corav, İl Emniyet Müdürü İsmail Türkmenli, İl Afet ve Acil Durum Müdürü Mehmet Buldan ile daire müdürleri katıldı. (Kocatepe)

Afyon, depremle yaşamayı öğrenmeli

Türk Kızılayı Genel Başkan Danışmanı Prof.
Dr. Ahmet Mete Işıkara, Afyonkarahisar’ın
depremle yaşamaya alışması gerektiğini söyledi

Türk Kızılayı Genel Başkan Danışmanı Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, Afyon’u deprem konusunda uyardı. Işıkara, Afyon’un birinci derece deprem bölgesinde olduğunu belirterek şöyle konuştu:
“5 ila 6 büyüklüğünde 22 günde bir, 6 ila 7 büyüklüğünde 8 ayda bir, 7 ila 8 büyüklüğünde ise 40 ayda bir deprem gerçekleşmekte. Afyon’un kuzeybatı, güneydoğu ve güneyinde 3 ayrı önemli hat bulunuyor. Afyon 1. derece deprem bölgesinde bulunuyor ve depremle birlikte yaşaması gerekiyor. Toplum Liderlerini Teşkilatlandırma Projesi bu nedenle çok önem taşıyor. Ne kadar bilinçli toplum olursak, zararı o kadar aza çekebiliriz. Japonya buna en güzel örnek. Afyon ve çevresine yer hareketlerini izleyen 15-20 cihaz yerleştirilmesi gerekiyor. Bunu da devletten beklemek yerine bir an önce Özel İdare kaynaklarından karşılanmasının gerektiğini düşünüyorum.

Bakmadan Geçme