Marka olmanın yolu rekabetten geçiyor

Sandıklı MYO Müdürü Doç. Dr. Yusuf Karaca, kentlerin marka olması için rekabetçi birikime sahip olması gerektiğini kaydetti Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ), Sandıklı Kaymakamlığı, Sandıklı Belediyesi ve Sandıklı Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğinde düzenlenen 'Marka Kent Sandıklı Sempozyumu', Sandıklı Park Otel'de düzenlenen açılış töreni ile başladı.Açılış törenine Afyonkarahisar Valisi Hakan Yusuf Güner, AKÜ Rektörü Prof. Dr. [&hellip]

Marka olmanın yolu rekabetten geçiyor

Sandıklı MYO Müdürü Doç. Dr. Yusuf Karaca, kentlerin marka olması için rekabetçi birikime sahip olması gerektiğini kaydetti

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ), Sandıklı Kaymakamlığı, Sandıklı Belediyesi ve Sandıklı Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğinde düzenlenen “Marka Kent Sandıklı Sempozyumu”, Sandıklı Park Otel’de düzenlenen açılış töreni ile başladı.
Açılış törenine Afyonkarahisar Valisi Hakan Yusuf Güner, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, Sandıklı Kaymakamı Faik Arıcan, Sandıklı Belediye Başkanı Mustafa Çöl, AKÜ Sandıklı Meslek Yüksekokulu (MYO) Müdürü Doç. Dr. Yusuf Karaca ile öğretim elamanları ve çok sayıda davetli katıldı.
Törende ilk olarak söz alan Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı ve Sandıklı MYO Müdürü Doç. Dr. Yusuf Karaca, Sandıklı’nın marka değeri olan bir yerleşim yeri olduğunu söyledi. Karaca, “Bir ürünün marka değeri olmasının en önemli göstergelerinden biri bilinir olmasıdır. Sandıklı da bana göre marka değeri bir yerleşim yeridir” diye konuştu. Türkiye’nin ciddi bir kalkınma yarışı içinde olduğunu ifade eden Karaca, Türkiye’nin dünyanın en güçlü devletleri ile rekabet ettiği bir ortamda güçlü olabilmesinin yolunun kentlerin rekabetçi olmasından geçtiğini kaydetti. Karaca, şunları söyledi:
“Ülkemiz ciddi bir kalkınma yarışı içerisindedir. Bu yarışta dünyanın en güçlü devletleri ile rekabet ediyoruz. Ülkelerin rekabet gücü kentlerin rekabetçi yapısıyla doğru orantılıdır. Kentler ne kadar rekabetçiyse ülkenin rekabet gücü de o kadar iyi olur. Dolayısıyla hepimiz yaşadığımızın yerin rekabet gücünü arttırmak için çalışmalıyız ki ülkemizin rekabet gücü de artsın. İllerin ya da bölgelerin kalkınmasında pek çok kalkınma modeli olmakla birlikte bunlardan biri kalkınmanın dışarıdan gelen kaynaklarla sağlanması, diğeri ise içerideki kaynaklara yönelik politikalar geliştirilmesidir. Türkiye uzun süredir proje temelli bir kalkınma modeli benimsemiştir. Bu çerçevede bu sempozyumdan ümidimiz Sandıklı için uygun projelerin çıkmasıdır. Yine eğer Sandıklı kendi kaynakları ile kalkınacaksa, kendi kaynaklarının ve gücünün farkına varsın ve bir farkındalık oluşsun. Bu iki husus bizim sempozyumdan beklentimizi oluşturmaktadır.”
MEDENİYETE SAHİP BİR KENT
Sandıklı Belediye Başkanı Mustafa Çöl Sandıklı’nın binlerce yıllık tarihinde birçok medeniyete ev sahipliği yapmış güzel bir şehir olduğunu belirterek, “Sandıklı Belediyesi olarak Osmanlı’nın başkenti Bursa’ya bağlı olan bir ilçenin kültürü, gelenek ve görenekleri ve günümüze kadar uzanan kalıntılarını ortaya çıkarmak, Sandıklı’nın marka değerini yükseltecek ve bu değerlerin Sandıklı için rekabet gücü oluşturmasını sağlamak amacıyla düzenlenen Marka Kent Sandıklı Sempozyumu ile bu değerleri öne çıkarmayı hedefliyoruz” diye konuştu. Geleceğe sahip çıkmanın yolunun tarihe, kültüre ve geleneklere sahip çıkmak olduğunu dile getiren Çöl, “Dünyaya medeniyet bu topraklardan ihraç edilmiştir. Tarihimize, geleneklerimize, kültürümüze ve sahip olduğumuz medeniyete sahip çıkmalı, yaşamalı ve yaşatmalıyız. Gençliğimize ve geleceğimize sahip çıkmanın asıl yolu budur. Şehrimizin ve bölgemizin sahip olduğu değerlerin Sandıklı’da uluslararası sempozyumlarla anlatılmasını son derece önemsiyoruz” ifadelerini kullandı.
AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak ise AKÜ’nün her zaman bölgesinin sorunlarına karşı duyarlı politikalar geliştirmeye özen gösteren bir kurum olduğunu söyledi. Solak, “Amacımız daha rekabetçi ve sürdürülebilir bir Afyonkarahisar kentini ilçeleri ile birlikte 2023’e Cumhuriyetimizin 100. yılı vizyonuna uygun bir yere taşımak ve taşıma gayretini göstermektir. Marka Kent Sandıklı Sempozyumu böyle bir çabanın sonucu ortaya çıkmıştır” dedi.
YAŞANABİLİR
BİR İLÇE
AKÜ bünyesinde yapılan bir çalışma neticesinde Sandıklı’nın merkezden sonra Afyonkarahisar’ın en yaşanılabilir ilçesi olduğu sonucunun elde edildiğini ifade eden Solak şöyle devam etti:
“Sandıklı Afyon’un en gelişmiş ilçesi durumundadır. Ayrıca kendine rekabet avantajı sağlayacak birçok özelliği de sahiptir. Üniversitemizin 2 yıl önce yaptığı bir çalışmaya göre Afyon Merkez’den sonra yaşam kalitesi en yüksek ilçemiz Sandıklı olarak bilinmektedir. Buna göre bu sempozyumun Sandıklı’da yapılmış olması da bir tesadüf değildir. Sandıklı marka kente olmaya en yakın ilçelerimizden biridir. Sandıklı’nın marka kent olması demek bir cazibe merkezi olması, kaynaklarını doğru yönetmesi ve kentin yaşam kalitesinin yükselmesi demektir.”
KENTLER GELİŞİM İÇİNDE
Afyonkarahisar Valisi Hakan Yusuf Güner ise dünya, ülkeler ve şehirlerin büyük bir değişim ve dönüşüm içerisinde olduğunu belirtti. Güner, “Bu değişimi yarış ve rekabet ortamı oluşturmaktadır. Bu çerçevede ilçelerin, illerin, üniversitelerin, sivil toplum kuruluşlarının tüm kurum ve kuruluşların farkında olmaları ve bu farkındalıkta birlik ve beraberlik içerisinde nasıl yer alacaklarını en iyi şekilde bilmeleri gerekmektedir” dedi.
Hedefi olmayan ve rotası olmayan hiçbir gemiye rüzgârın yardım edemeyeceğini ifade eden Güner, “Hem birey, hem yönetici hem de kurum ve kuruluşlar olarak hedeflerimiz olmalıdır. Hedefi olmayan insan ve kurum avare insan ve avare kurumdur. Mademki bu şehirde her konuda bilgi sahibi kurum ve kuruluşlar ile sivil toplum örgütleri ve başarılı iş adamları, yani gerekli potansiyel var, o halde ortak hedefleri ve kurumsal hedefleri belirleyip bu doğrultuda proje üretmek hepimizin gayesi olmalıdır” diye konuştu. (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme