Mardin’in Meşhur Yemeği Nedir?

Yöresel lezzetleri ile her geçen gün daha çok ilgi gören Mardin’in meşhur yemeği nedir?

Mardin duyanların, bilenlerin ve görenlerin pozitif hislerine mazhar olan çok özel bir şehir. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin bu kadim şehri, kültürel ve tarihi mirası ile gelecek nesillere göz kırpan önemli bir değer. Üstelik sadece dokusu değil kültürel değerleriyle de dikkate değer, bu noktada binlerce yıllık mirasın etkisi büyük.

Mardin, mutfağıyla da ön plandaki şehirlerden. Kendine has özellikler taşıyan mutfağı, gastronomi turizmi açısından ilgi uyandırıyor. Farklı kültürler, dinler, diller ve apayrı bir mozaik sunan şehir, meşhur lezzetler barındırıyor. Peki yöresel lezzetleri ile her geçen gün daha çok ilgi gören Mardin’in meşhur yemeği nedir?

Haber

MARDİN’İN MEŞHUR YEMEĞİ NEDİR?

Mardin’in meşhur yemeği nedir sorusuna tek bir yanıt bulmak hiç de kolay değil. Bölgede yöresel otlardan yabani sebzelere, baharatlara kadar çok otantik unsurlar var. Mardin mutfağı dendiğinde bunlarla birlikte düşünmekte yarar var özetle. Mardin’in meşhur yemeği nedir sorusuna verilebilecek bazı yanıtlar elbette bulunuyor. Bu noktada coğrafi işaret alan lezzetler öne çıkıyor. Bunlar; sembusek, ikbebet, kibe, kaburga dolması ve imlebes. İmlebesi badem şekeri olarak hepimiz biliyoruz.

Soğan Kebabı, Kibbe de en ünlü yemeklerden. Ayrıca Dobo, Zingil ve İrok da es geçilmesi hata olan yöresel damak çatlatanlar. Kaburga Dolması, Alluciye ve Firkiye de unutulmamalı. Alluciye bir tür erik yahnisi olarak karşımıza çıkarken bu arada akla bir de Harire ve Killice geliyor. Sert bir kahve olan Mardin’in meşhur Mırra’sını içmemek de olmaz.

Listemizde Kaburga Dolması öncelikli yer edinmeyi hak ediyor. Oğlak veya kuzu kaburgası ile hazırlanan yemek, uzun bir pişirilme süresine sahip.

Mardin Kibe, işkembe dolması olarak özetlenebilen apayrı bir deneyim. Namı eti, baharatı ve pirincinde ustalık gerektiren denge unsurundan geliyor.

Haber

YÖRESEL VE TESCİLLİ MARDİN YEMEKLERİ

Mardin’in meşhur yemeği nedir sorusuna karşılık getiren diğer lezzet Sembusek, kısaca bir lahmacun. Tek farkı üzeri de kapalı. Yöresel ve tescilli bir Mardin yemeği. Etiyle baharatıyla kendine has. Acı etkisi de söz konusu olabilir. Aman dikkat diyoruz.

Mardin’in meşhur yemeği nedir dediğimizde Mardin İçliköftesi ya da Mardin İkbebet de öne çıkar. Bu arada Mardin, Derik zeytini, badem şekeri, pek bilinmese de kirazı, bulguru, peksimeti ve elbette leblebisiyle de çok ünlüdür.

Mardin’e dair bu geniş ve kültürlerarası özellikler taşıyan lezzetleri mümkün olduğunca deneyimlemenizi öneririz.

Bakmadan Geçme