Maraş Katliamı Nedir?

Türk tarihinin en acı olaylarından bir tanesi olan  'Maraş Katliamı'ın nedeni ve nasıl gerçekleştirildiği pek çok insan tarafından araştırılıyor. 'Maraş Katliamı' hakkında tüm merak ettikleriniz haberimizde…

19-26 Aralık 1978 tarihinde Kahramanmaraş’ta Aleviler’e, Kürtler’e ve solculara yönelik katliam Tarihi Maraş katliamı olarak geçmiştir. 7 gün süren  Maraş katliamında 111 kişi hayatını kaybetmiştir. Olayla sırasında; Aleviler’e ait olan 559 ev yakılmış, 290’a yakın iş yeri ise tahrip edilmiştir.

MARAŞ KATLİAMI NASIL BAŞLADI

Tarihe kara bir leke olarak geçem “Maraş Katliamı” 19 Aralık 1978 tarihinde Çiçek Sineması’nda Ülkücülerin “Güneş Ne Zaman Doğacak” film gösterimi sırasında patlayan bir ses bombası ile başlamıştır. Patlama sonrası dışarı çıkanlar, “Solcular sinemayı bombaladı” iddiası ile CHP il binası ile solcuların ev ve işyerlerine saldırmıştır.

KATLİAMDA KAÇ KİŞİ ÖLDÜ

Olayların artarak büyümesiyle 24 Aralık 1978 tarihinde şehirde sokağa çıkma yasağı ilan edilmiştir. Ardından 25 Aralık 1978 gecesi Bakanlar Kurulu toplanarak, 13 ilde sıkıyönetim kararı ilen edilmesine karar verildi. 7 gün boyunca devam eden saldırılar sonucunda 11kişi hayatını kaybederken, yüzlerce kişi de yaralanmıştır. Resmi rakamlara göre ise hayatını kaybedenlerin sayısının 120 olduğu belirtilmektedir.

OLAYLA İLGİLİ 7 KİŞİYE İDAM CEZASI

Üzerinde 45 yıl geçen “Maraş Katliamı” ile ilgili dava tam 23 yıl sürmüştür. Bu davalar sonucunda 22 kişinin idam edilmesine, 7 kişi müebbet hapis cezası ile cezalandırılmasına, 321 kişi de 1ila 24 yıl arasında hapis cezası almasına karar verildi. Katliamda önemli rol oynayan 68 kişiye ise ulaşılamadı.

Bakmadan Geçme