Mandal: Afyon tematik üniversitede öncü
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, AFSÜ'de 'TÜBİTAK Odaklı Süreçler' başlığında konferans verdi. Mandal, Türkiye de Sağlık Bilimleri Üniversiteleri ile tematikleşme noktasında devlet üniversiteleri içerisinde Afyonkarahisar'ın da var olduğunu söyledi Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi (AFSÜ) Tıp Fakültesi B Blok Mavi Salon'da dün sabah TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal 'Bilim, Teknoloji ve Yenilik Ekosisteminde Durum [&hellip]
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, AFSÜ’de “TÜBİTAK Odaklı Süreçler” başlığında konferans verdi. Mandal, Türkiye de Sağlık Bilimleri Üniversiteleri ile tematikleşme noktasında devlet üniversiteleri içerisinde Afyonkarahisar’ın da var olduğunu söyledi
Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi (AFSÜ) Tıp Fakültesi B Blok Mavi Salon’da dün sabah TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal “Bilim, Teknoloji ve Yenilik Ekosisteminde Durum Değerlendirmesi TÜBİTAK Odaklı Yeni Süreçler” başlıklı konferans verdi. Mandal’ın konferansına akademik çevreler ve öğrenciler yoğun ilgi gösterdi.
“TÜBİTAK ÜLKENİN GÖZ BEBEĞİ KURUMU”
Programın açılış konuşmasını AFSÜ Rektörü Prof. Nurullah Okumuş yaptı. Okumuş, Türkiye’nin gelişimine yön veren kurumların en ön sıralarında yer alan Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’ı ağırlamaktan büyük memnuniyet duyduklarını söyledi. 1963 yılında kurulan TÜBİTAK’ın bilimsel atılımlarla Türkiye’nin milli teknolojik hamlesine ve dönüşümüne mimarlık eden öncü kurum vizyonu ile hareket ettiğini belirten Okumuş, “TÜBİTAK ülkemizin göz bebeği kurumlarından bir tanesidir. Toplumun yaşam kalitesinin artmasına ve Türkiye’nin sürdürülebilir gelişmesine hizmet eden TÜBİTAK akademik ve endüstriyel araştırma, geliştirme çalışmalarını ve projelerini desteklemenin yanı sıra ulusal öncelikler doğrultusunda ülkemizin bilim ve teknoloji politikalarını belirlemektedir. Bilim insanlarının yurt içi ve yurt dışı akademik faaliyetlerini burslarla destekleyen TÜBİTAK kamu kurumlarımız ve sanayimizin yanı sıra üniversitemizin projelerini fonlayarak ülkemizin rekabet gücünü artırmaktadır. Prof. Dr. Hasan Mandal hocamıza hem üniversitemiz hem de milletimiz adına TÜBİTAK’ın bu faaliyetleri için teşekkür ediyorum.” dedi.
“AFSÜ HEDEFİNDE ÜRETİME KATKI VAR”
Kaliteli sağlık hizmeti ön koşulunun ülkenin milli gelirinin arttırılması olduğunu dile getiren Okumuş, “Ülkeyi dünya sıralamasında öne çıkaran unsurlardan bir tanesi de hiç şüphesiz ki kişi başına düşen milli gelir seviyesidir. Bu göstergeyi belirleyen husus ne kadar tükettiğimiz değil ne kadar ürettiğimizdir. Ürettiğimizin ne kadarını ihraç ettiğimiz ve ihraç edilen ürünlerin birim fiyatının ne olduğudur. TÜBİTAK’ın Vizyon 2023 çalışmasında da ülkemizin orta düşük ve düşük teknolojili ürün üretiminden orta yüksek ve yüksek teknolojili ürün üretimine geçmesi hedef olarak belirlenmiştir. AFSÜ olarak bizde özellikle Tıbbi Aromatik Bitkiler Üretimi ve yerli ilaç üretimi gibi sahalarda orta yüksek ve yüksek teknolojili ürünler üzerinde ARGE faaliyetleri yapmak üzere somut adımlar atmış bulunuyoruz. İnşallah sağlık alanında ilaçtan tıbbi cihaz ve sağlık ekipmanına kadar ihtiyacımız olan ürünlerin en azından bir kısmını üretmeyi kurumlarımızda kullanıp pazarlamayı planlıyoruz. Hedefimiz öncelikle ülkemizin bu alanlarda ithalatını azaltmaya sonra da inşallah ülkemize döviz girdisi sağlamaya katkıdır.” diye konuştu.
“ÇAĞ NİTELİKLİ ÜRETME ÇAĞI”
Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz konferans öncesi yaptığı konuşmada günümüz çağında, günün gelişmesinin bir gün sonraya göre eskidiğine dikkat çekti. Tutulmaz, “Bu demek oluyor ki son derece hızlı bir dünyada yaşıyoruz. Bu hızlı gelişmeye Türkiye olarak ayak uydurmamız gerekiyor. Buna ayak uyduramadığımız zaman karşılaşacağımız sıkıntılar komşu ülkelerde gördüğümüzden farklı olmayacaktır. Bunu özellikle belirtmek istiyorum. Çağımız üretme çağı ama üretirken nitelikli üretmemiz lazım. Yüksek teknoloji ile üretmemiz lazım. Bazen çağı yakalamak diyoruz ama aslında çağında önüne geçilmesi gerekiyor. Bunların hepsi kendiliğinden olacak şeyler değil. Emek verilmesi gerekiyor. Bilim üretilmesi gerekiyor. Bilgi üretilmesi gerekiyor. Bunun içinde büyük çaba gerekiyor. Tabi bunu sağlayacak yapılanmalarda gerekiyor.” şeklinde konuştu.
“HER ALANDA ÖNDE OLMAK ZORUNLU”
TÜBİTAK’ın yeni bir kuruluş olmadığını uzun yıllardır önemli çalışmalara imza attığını dile getiren Tutulmaz şunları söyledi:
“Devletimizin desteklediği devletimize bağlı şirketler var. Bunların son yıllardaki çalışmaları bizim büyük bir gurur kaynağımız oldu. Yeterlimi diye soracak olursak; tabi ki değil. Biz artık her alanda önde olmak zorundayız. Gerek coğrafi olarak bulunduğumuz konum gerekse de İslam dünyasının öcüsü olmamız nedeniyle bizim nitelikli üretim yapmamız gerekir. Bugün değerli hocamız gelinen son noktayı bizlerle paylaşacak. Bizler kendi adımıza bunlardan faydalanırsak ve geleceğimizi değerli gençlerimizin kuracağını da değerlendirerek daha güzel geleceklerin bizleri beklediğine inandığımı belirtmek istiyorum.”
MANDAL, AFSÜ’DE ANILARINI TAZELEDİ
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, “TÜBİTAK Odaklı Süreçler” konferansına AFSÜ’yü hızla ziyaret etmek istediği kurumlardan biri olduğunu belirterek başladı. AFSÜ’nün daha önce var olan birimlerinin yeni kimlikleriyle daha tematik olarak ihtisaslaşarak devam edeceğini söyleyen Mandal şöyle konuştu:
“AFSÜ’nün yeni tematik gelişmesinin hayırlı olmasını diliyorum. Afyonkarahisar benim için önemli geçmişi olan bir yerdir. İçinde konferans verdiğim bu kampus Türkiye’ye döndüğüm 1996-97 yıllarında kampus henüz oluşurken o zaman AKÜ hizmet ettiğim bir üniversite idi. Bu kampuste o zaman mühendislik fakültesi ve seramik bölümü vardı. Eskişehir’de hizmet ettiğim dönemde hafta sonu derse geldiğim bir yerdi. O yüzden binaların yapılışı içerisinde nasıl gerçekleştiğini o dönem ki hocalarımızla birlikte şahitlik etmiş birisiyim o yüzden bu binada farklı bir kimlikle katkı noktasında bulunmaktan memnuniyet ve heyecan duyuyorum.”
“TEMATİKLEŞMEDE AFYON’DA VAR”
Türkiye de Sağlık Bilimleri Üniversitesi ile tematikleşme noktasında birkaç üniversitenin vakıf üniversitesi bünyesinde sağlık alanında hizmet verdiğini belirten Mandal, “Devlet üniversitelerimiz için Afyonkarahisar, Kütahya bu sürecin içerisindedir. Aynı zamanda ülkesel bir vizyonu olan kurumlarımız diyerek bundan sonra ki sürece katkıda bulunulacaktır diye düşünüyorum. AFSÜ Rektörümüz Prof. Dr, Nurullah Okumuş’la yaptığımız görüşmelerde o heyecanı kendisinin başkent tecrübeleriyle birlikte gördüm. Aynı zamanda bu işin güçlükleriyle birlikte nasıl aşılabileceğine yönelik bir dizi temasta bulunduk. Benim içinde öğretici bir süreç. Ben bir Malzeme Mühendisi olarak mühendislik alanındayım. En çok ilgi duyduğum alanlardan biri de sağlık özelinde de ilaçtır. Umarım AFSÜ’nün başlatmış olduğu ihtisaslaşma odaklı aynı zamanda görev ve sorumluluk olmak üzere bu süreci birlikte geliştirmek hepimiz için katkı verici bir dönem olur. Çünkü Savunma Sanayi’nde ki başarı tekrarlanabilir olmalıdır. Aksi halde bu kendi başına yetmeyecek bir başarıdır diye değerlendiriyorum.” ifadelerini kullandı.
“AMAÇ GELECEĞE HEYECANLA BAKIŞI SAĞLAMAK”
Savunma Sanayi’nde elde edilen başarı ve tecrübelerin sağlık alanı üzerinde de ilaç sanayinde gerçekleşmesi gerektiğine değinen Mandal, “Sağlık kocaman bir alanı kapsıyor. Bunun ötesinde ilaç sektörüne, teknolojilerine, araştırmalarına odaklanacak olması da bizim için TÜBİTAK’ın en çok buluştuğumuz noktaların arasındadır. Konferansımda geniş bir çerçevede durum değerlendirmesini olabildiğince sağlık alanında yapmaya çalışacağım. Genel bakışım biraz daha geleceğe heyecan verme noktasında olacaktır. Neler yapılabiliri konuşacağız. TÜBİTAK olarak bir çok üniversitemizin performansını değerlendirebiliyoruz. Afyon genelinde ki değerlendirmemizden önce üniversitemiz için henüz bizde yeterli bir veri oluşmadı.” dedi.
Mandal’ın konferansı soru cevap bölümü ile sona erdi. >> Burcu AYDIN’ın Haberi