Mandacılık markalaşacak – Kocatepe Gazetesi
Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, Afyonkarahisar'da mandacılığın markalaşması için ciddi bir atılım içinde olduklarını belirtti Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Veteriner Fakültesi, ANS Kampusü Güzel Sanatlar Çok Amaçlı Salon'da gerçekleştirilen “Süt Hayvancılığının Sorunları ve Çözüm Önerileri Paneli” düzenledi. Panelin açış konuşmasını yapan Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, mandacılığın markalaşması için [&hellip]
Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, Afyonkarahisar’da mandacılığın markalaşması için ciddi bir atılım içinde olduklarını belirtti
Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Veteriner Fakültesi, ANS Kampusü Güzel Sanatlar Çok Amaçlı Salon’da gerçekleştirilen “Süt Hayvancılığının Sorunları ve Çözüm Önerileri Paneli” düzenledi. Panelin açış konuşmasını yapan Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, mandacılığın markalaşması için atılım içinde olduklarını söyledi. Solak, “Özellikle veteriner anlamında, hayvan anlamında da mandacılık çok önemli yer tutmakta. Biz mandacılığın Afyonkarahisar ilinde markalaşması yönünde ciddi bir atılım içindeyiz. Önümüzdeki hafta modern mandacılık tesislerinin de ihalesini yapacağız. Aralık sonuna kadar tesisler bitecek. Mandacılık ile ilgili verilecek hizmetler bu yeni tesiste sürdürülecektir. Yine tavukçuluk ve yumurta üretimi açısından da Afyonkara-hisar çok önemli bir il. Günde 10 milyon yumurta üretilen bir ildeyiz. Mandacılıktan sonra da ikinci sırada kanatlılar ile ilgili önemli bir çalışmayı başlatacağız. Eylül ayındaki bütçe görüşmelerinde de önemli bir bütçe ayrımı sağlayacağız” dedi.
HAYVAN HASTANESİ, BİR İLK
Veteriner Fakültesi’nin önemli bir Fakülte olduğunu belirten Solak, “Üniversite yönetimi olarak Veteriner Fakültemizin çalışmalarını, eğitim öğretimini belli bir düzeye getirmekte önemli gayretler sarfetmekteyiz. Bu bağlamda içinde bulunduğumuz yaz döneminde fakültemizin binasına ilişkin büyük onarımları yapacağız. Laboratuvarları gözden geçireceğiz. Türkiye’de ilk defa yönetmelik kapsamında araştırma ve uygulama merkezini Veteriner Hayvan Hastanesi olarak belgeledik. Başhekimimizi ve başhekim yardımcımızı atadık. Hasta program ve kayıt sistemini ilk olarak kullanmaya başladık. Dolayısıyla AKÜ’de insanla ilgili sağlık kuruluşu olan Uygulama ve Araştırma Hastanemiz ne düzeyde ise yasal anlamda Veteriner Fakültemizin Hayvan Hastanesi de aynı düzeyde çalışmalarını sürdürmektedir” diye konuştu. (Kocatepe)
Süt tüketimi arttı
Panelin açış konuşmalarından birini yapan AKÜ Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Bayram “Son 10 yıl içinde süt üretimimiz yaklaşık olarak toplamda 8 milyon tondan, 17 milyon tona çıkmıştır. Türkiye, dünyada süt üreten ülkeler arasında 9. sıraya yükselmiştir. Oldukça iyi bir sıraya yükseldik ama bu yeterli değil tabii. Maalesef süt üretimimiz yükseliyor fakat tüketimimiz aynı oranda yükselmemektedir. Yaklaşık olarak kişi başına yıllık 26 litre kadar süt tüketmekteyiz. Kişi başına düşen süt tüketimi miktarını artırmak ve konuyla ilgili olarak farkındalık oluşturmayı amaçladık” dedi.
SÜT DEĞERLİYSE HAYVANCILIK DA DEĞERLİ
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Arap da sütün değerli olması hâlinde hayvancılığın da değerli olacağının altını çizdi. Arap, “Süt değerli olmazsa, hayvancılık da değerli olmayacaktır. Süt, ne kadar değersiz olursa, bizim hayvancılığımız o kadar kötü gidişat içinde olacaktır. Çünkü dişi hayvan olmadığında hiçbir zaman popülasyon olmayacaktır. Süt ne kadar para kazandırırsa, çiftçi de dişi hayvanına o kadar sahip çıkar. Eğer dişi hayvan para kazandırmazsa, süt hayvanı olarak biz her zaman bu ülkede popülasyondan dolayı sıkıntı yaşayacağız. Biz hayvancılığımıza sahip çıkmalıyız. Süt ne kadar para ederse, vatandaş da hayvanına o kadar sahip çıkar. İneklere sahip çıkıldıkça da hiçbir zaman popülasyonda azalma olmayacaktır” ifadelerini kullandı.