• Haberler
  • Genel
  • Mandacılık için önemli atak – Kocatepe Gazetesi

Mandacılık için önemli atak – Kocatepe Gazetesi

İGM Mart ayı toplantılarının ilk birleşimi tamamlandı. AKÜ Veteriner Fakültesi Hayvancılık Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mustafa Tekerli, manda yetiştiriciliğinin geliştirilmesi için manda başına 500 TL desteğin TAGEM tarafından verileceği açıkladı. Tekerli, mandacılığa verilecek bu destek sayesinde Afyonkarahisar’a 5 yıl içerisinde 10 milyon TL geleceği kaydetti Demirsoy üyeleri bilgilendirdi İl Genel Meclisi (İGM) [&hellip]

Mandacılık için önemli atak

İGM Mart ayı toplantılarının ilk birleşimi tamamlandı. AKÜ Veteriner Fakültesi Hayvancılık Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mustafa Tekerli, manda yetiştiriciliğinin geliştirilmesi için manda başına 500 TL desteğin TAGEM tarafından verileceği açıkladı. Tekerli, mandacılığa verilecek bu destek sayesinde Afyonkarahisar’a 5 yıl içerisinde 10 milyon TL geleceği kaydetti

Demirsoy üyeleri bilgilendirdi
İl Genel Meclisi (İGM) Başkanı Salih Sel, vefat eden eski Başbakan SP Genel Başkanı 42 yıllık siyasetçi Prof. Dr. Necmettin Erbakan’a Allah’tan rahmet, SP’liler ve tüm sevenlerine başsağlığı diledi. Toplantı gündem dışı konuların gündeme alınmasıyla devam etti. Gündemin 2. maddesinde yer alan İl Özel İdaresi 2010 Mali Yılı faaliyet raporu konusu hakkında İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İbrahim Hakkı Demirsoy bilgi aktardı. İGM tarafından 2010 Mali Yılı bütçesinin 24 milyon 800 bin TL olarak kabul edildiğini söyleyen Genel Sekreteri İ. Hakkı Demirsoy, bütçenin 1 Ocak 2010 tarihi itibariyle yürürlüğe girdiğini ifade etti. 2010 Mali Yılı bütçesinin yüzde 14,84’ne karşılık gelen 3 milyon 635 bin 892 TL’nin personel giderlerine, yüzde 2,01’ne karşılık gelen 500 bin TL faiz giderlerine, yüzde 1,59’na karşılık gelen 394 bin 356 TL Soyal Güvenlik Kurumlarına, devlet primi giderlerinden yüzde 16,57’ne karşılık 4 milyon 110 bin 746 TL mal ve hizmet alımlarına harcandığı öğrenildi. Yüzde 8,13’e karşılık gelen 2 milyon 17 bin 67 TL’nin cari transferlere, yüzde 41,71’ne karşılık gelen 10 milyon 343 bin 63 TL’nin sermaye giderlerine aktarıldığını bildiren Demirsoy; “20 Bin TL borç verme, yüzde 8,66’na karşılık gelen 2 milyon 149 bin 676 TL sermaye transferine ve yüzde 6,49’na karşılık gelen 1 milyon 611 bin 197 TL de yedek ödeneklere ayrılmıştır. Bilindiği üzere transfer harcamalarından İller Bankası payı, Vilayet Hizmetleri Birliği, Emekli Sandığı ek karşılıkları, ilimizde kurulu bulunan 9 adet OSB’ler, üyesi bulunduğumuz Çevre Hizmetleri Birliği, Şuhut Çevre Hizmetleri Birliği, Dinar Çevre Hizmetleri Birliği, Frigya Kültürel Mirası Koruma Birliği, ZEKA’ya yapılan ödemeler dışında kalan KHGB’ne yapılan yardımlar, yedek ödenekten ihtiyaç duyulan yatırım kalemlerine yapılan aktarmalar suretiyle sermaye yatırımlarında kullanılmaktadır.” dedi. Demirsoy, 2010 yılı toplam ödeneğinin 133 milyon 276 bin 220 TL olarak gerçekleştiğini açıkladı. Faaliyet raporu ilgili komisyonlara incelenmesi için oy birliği ile gönderildi.
Taban sürülerde ilerleme var
Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Veteriner Fakültesi Hayvancılık Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mustafa Tekerli, İGM üyelerini bilgilendirdi. Tekerli, TAGEM’le yaptıkları çalışmalar neticesinde her bir koyun başına destek verilmesi konusunda da anlaştıklarını bildirdi. TAGEM tarafından taban sürülerde koyun başına 30, elit sürülerde koyun başına 40 lira destek veri-leceğini aktaran Prof. Dr. Mustafa Tekerli, ayrıca her kuzu için 20 lira, ikiz veya üçüz kuzularda da yine kuzu başına 20 TL destek verileceğini dile getirdi. Tekerli, babası belli olan her bir kuzu için de ayrıca 40 lira verileceğini bildirdi. İGM’nin desteğiyle 2008 yılında başlattıklarını “Pırlak Koyunların Halk Elinde Islahı Projesi”nde sona gelindiği anlatan Prof. Dr. Tekerli; “Projemiz bir koyun ırkının ıslahı üzerine TAGEM destekli bir projeydi. Hala devam ediyor. Şuhut ilçemizde 6 bin 300 tane koyun üzerinde başlatıldı. 49 Yetiştiricimiz bu amaçla desteklendi. Bu arada kendi araştırma merkezimize bir elit sürü temin edildi ve proje başlatıldı. Sonuçta o günden bu güne önemli farklılıklar ve değişiklikler meydana geldi. Tam bir ıslah programına geçildi. Bu gün Amerika’da Avrupa’da uygulanan tekniklerin aynısı şu anda Şuhut’ta uygulanmaya başlandı. Bu 5 yıllık dönemin sonunda ilgi çekici sonuçlar elde edildi. Şu anda elit diye ifade edilen sürü taban süre-lerden elde edildi. Bu sürüde yüzde 150 düzeyinde kuzu oranına ulaşıldı. Yani 100 koyuna 150 kuzu elde edilmektedir. Taban sürülerde ise yine bir ilerleme vardır. En başta 100 koyundan ancak 100 kuzu elde ediliyordu. Döl veriminde böyle teknolojik bir gelişme sağlandı.” diye konuştu.
İhtiyaç 345 bin TL Kuzuların 4,5 ile 5 kilo arasında doğduğunu söyleyen AKÜ Veteriner Fakültesi Hayvancılık Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mustafa Tekerli, proje kapsamında üreyen koyunların büyük bir ekonomik katkı sağlandığını söyledi. Günümüzde artık yetiştirici bazında hiçbir tepkiyle karşılaşmadıklarını dile getiren Prof. Dr. Mustafa Tekerli, tamamen teknolojinin uygulandığını ve sonuçtan çiftçilerinde memnun olduğunu ifade etti. TAGEM’in kendilerini şu anda 5 projeyle desteklediğini aktaran Tekerli; “Bu koyun projenin devamında 44 bin 100 koyun daha desteklenecek. Pırlak ırkı bütün Türkiye tarafından tanınmış ve aranan bir ırk haline gelmiştir. Proje halk elinde ıslah projesidir. Ama İGM’den bir desteğe daha ihtiyacımız var. Marmara Tarımsal Araştırma Enstitüsü ile anlaştık. Hiçbir özel kurum oradan Ramlıç koyun türlerini çıkartamıyor. Fakat devlet olduğu için Afyonkarahisar’da korumanın devam ettirilmesi koşuluyla bu Ramlıç koyun sürüsünü olduğu gibi bize verecekler. TAGEM karar almış, koruma orada kaldırılıp burada devam edecek. Bu bize gösterdikleri teveccühün bir göstergesidir. Ancak bir para bedeliyle bu yapılabiliyor. Yaklaşık olarak bize bildirdikleri rakam 170 bin lira. Dağlıç koyun sürüsünün oluşturulması için de 175 bin TL’yi ihti-yacımız var. Toplam 345 bin lirayı sizden talep edi-yoruz.” şeklinde konuştu.
Acar’dan yol hatırlatması
Dinar İGM Üyesi İbrahim Acar, gündem dışı söz alarak konuştu. Acar, eski Başbakanlarımızdan Prof. Dr. Necmettin Erbakan’ın manalı şekilde Hakk’ın bir hikmeti olarak kabul ettiğini vurguladığı 28 Şubat tarihine bir gün kala Hak’ka yürüdüğünü kaydetti. İbrahim Acar, Erbakan’ın 28 Şubat tarihine bir gün kala vefat etmesinin kendisine göre birilerine 28 Şubat darbesinin içinde ve arkasında bulunan asker sivil birile-rine cevap olduğu inancını dile getirdi. Acar; “Toplantımız sürerken İstanbul’da tahminimce bir milyo-na yakın insanın herhalde Türkiye de örtülü ya da açıktan yapılan 28 Şubat gibi ülkenin tekerine çomak sokanlara bir cevap olduğuna inanıyorum. Sözlerime Sayın Erbakan’a Allah rahmet eylesin diye başlıyorum.” dedi. İbrahim Acar, İl Özel İdaresi’nin karar organı İGM üyeleri olarak kendilerinin Özel İdaresi’nin yatırım ve icraatlarını vatandaşın seçtiği kişiler şeklinde gerçekleştirdiklerini kaydetti. Ankara’da ki parlamentonun küçüğü olan İGM’nin daha etkin olup sorumluluğu daha fazla paylaşması için İl Özel İdaresi kanunun değiştirildiğini bildiren Acar şöyle konuştu: “Bizlerde buralarda bize oy veren insanlar adına bir şeyler yapıyoruz. 2010 Yatırım programında Dinar’ın Bülüçalan köyünün 3 kilometre olarak geçiyor. Zannedersem bu daha önce ki yıllarda da var. Bu da Sandıklı bakımevimizden Dinar köyleri 2. kat asfalt kaplama istenilen yerler olarak Dinar kaymakamlığına çekilen yerlerdir. Dikici- Bülüçalan köyünün 5 kilometre olduğu belirtiliyor. Burada 3 kilometre orada 5 kilometre olabilir. İkinci kat asfaltlama diye geçiyor. Hani biri bizi gözetliyor diye bir şey var ya. Biri bizimle gırgır mı geçiyor şaka mı yapıyor? Bu köy bahsi olan yolun 2. kat kaplaması yok. Birinci katı bile atılmadı. Bana diyecekler ki Dinar’ın içerisinde orada iki tane yol var. Hayır arkadaşlar bu birinci katı daha asfalt kaplanmayan yoldur. Bu kanun değişirken İl Özel İdaresi daha etkin olup sorumluluk altına alınması gözetildi. Özel bir kurumda olsa bunun gereği yapılırdı. Sayın Valimiz yeni geldi ben basın aracılığıyla Sayın Valime sesleniyorum. Lüften elinize gelen şeyleri iki üç yerden çekin. Biz baktık yola. Hiç kimse bunun izahını yapamaz. Bizim oy aldığmız insanlara karşı bizim çalıştırdığımız adamlarla benim meselem yok. Anamın, babamın oğlu değil. Yarın bizim yüzümüzün kızaracağı şey işte budur. Sandıklı bakımevinden bir faks çekildi. Bunun içinde siyaset falanda yok. Yarın işte o MHP’liydi denilecek. Hayır kardeşim ben iyi biliyorum ki bu meclisin partisi hizmet partisi. Ben bunu çok iyi biliyorum. Başka da bir şey söylemiyorum. Susmak gerekiyor. Bir örneğini Sayın Başkanıma veriyorum. Sakın ola ki biri bana bu kürsüye çıkıp da ‘Sayın Başkan ben yalan söylüyorsun biz atlatıldık.’ demesin. Bu yol 2010 programında 3 kilometre geçen yol. Gider kilometresini de ölçeriz.” Meclisin ikinci toplantısı bugün yapılacak. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme