• Haberler
  • Genel
  • Manda sütünün değeri anlatılamıyor – Kocatepe Gazetesi

Manda sütünün değeri anlatılamıyor – Kocatepe Gazetesi

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi, Afyonkarahisar Veteriner Hekimler Odası Başkanı Fatih Birdane, Türkiye’nin hiçbir ilinde manda etinin market mantığıyla satılmadığını söyledi Mandanın Türkiye’de bataklık sayılabilecek her tür sulak alanda yetiştirilebileceğini dile getiren Fatih Birdane, bu alanların çoğu zaman değerlendirilmediğini kaydetti.Birdane, İstanbul etrafı başta olmak üzere bazı bölgelerde su havzalarının kirlenme riski bulunduğundan [&hellip]

Manda sütünün değeri anlatılamıyor

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi, Afyonkarahisar Veteriner Hekimler Odası Başkanı Fatih Birdane, Türkiye’nin hiçbir ilinde manda etinin market mantığıyla satılmadığını söyledi

Mandanın Türkiye’de bataklık sayılabilecek her tür sulak alanda yetiştirilebileceğini dile getiren Fatih Birdane, bu alanların çoğu zaman değerlendirilmediğini kaydetti.
Birdane, İstanbul etrafı başta olmak üzere bazı bölgelerde su havzalarının kirlenme riski bulunduğundan yetiştiricilerin buralardan uzaklaştırıldığını ifade etti. Türkiye’de net olarak marka olabilmiş ürünlerin sadece 1 veya 2 tane olduğunu belirten Birdane, Afyonkarahisar başta olmak üzere Balıkesir, İstanbul ve Samsun’un manda ürünlerini ticari olarak kullanabildiğini dile getirdi.
Türkiye’de Samsun ve Çorum bölgesi başta kurban bayramlarında yoğun olmak üzere manda etinin ‘et’ olarak tüketebildiğini aktaran Birdane, buna rağmen neredeyse hiçbir ilde manda etinin market mantığı ile satılmadığına işaret etti.
Makineli sağım
neredeyse yok
Manda yetiştiricilerinin çoğunun altyapısı olmayan (yol, şebeke suyu, elektrik) bölgelerde yoğunlaştığını ve tüketiciye ulaşmalarının zor olduğunu vurgulayan Birdane, mandalardan makineli sağım ve soğutma tankı kullanımının ise neredeyse hiç olmadığını belirtti. Birdane, manda sütünün tüketiciye, alıcıya ulaştırılması zor olduğu ve manda sütünün değeri anlatılmadığı için manda sütünün satışının neredeyse yok gibi olduğunu ifade etti. Birdane, ancak bu durumun manda sütüne talebin olmadığı şeklinde yorumlanmaması gerektiğini, talep edenin süte ulaştığını bildirdi. (CİHAN)

Bakmadan Geçme