Malazgirt'ten, 15 Temmuz'a kadar ruh aynı

Büyük Zafer’in 96'ncı yıldönümü 30 Ağustos Zafer Bayramı Kütahya Altıntaş Zafertepe Anıtı’nda düzenlenen törenle kutlandı. Programı ünlü sunucu Bekir Develi sundu.İLK ÇELENGİ BAKAN SUNDU30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü, Başkomutanlık Meydan Savaşı’nın kazanıldığı Kütahya’nın Altıntaş ilçesindeki Zafertepe’de, düzenlenen törenlerle kutlandı. Anıta Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Kütahya Valisi Ahmet [&hellip]

Büyük Zafer’in 96’ncı yıldönümü 30 Ağustos Zafer Bayramı Kütahya Altıntaş Zafertepe Anıtı’nda düzenlenen törenle kutlandı. Programı ünlü sunucu Bekir Develi sundu.
İLK ÇELENGİ BAKAN SUNDU
30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü, Başkomutanlık Meydan Savaşı’nın kazanıldığı Kütahya’nın Altıntaş ilçesindeki Zafertepe’de, düzenlenen törenlerle kutlandı. Anıta; Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Kütahya Valisi Ahmet Hamdi Nayir, Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz, Hava Er Eğitim Tugayı Kütahya Garnizon Komutanı Hava Tuğgeneral Necati Gündüz, Afyonkarahisar İkmal Garnizon Komutanı Tuğgeneral Özdemir Şan, Kütahya Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu, Afyonkarahisar Belediye Başkan Vekili Mahmut Karcı tarafından çelenk sunuldu. Genelkurmay Başkanlığı, Kara, Hava, Deniz Kuvvetleri Komutanlıkları ile Jandarma Genel Komutanlığı çelenkleri ise askeri yetkililerce sunuldu. Saygı duruşu, saygı atışının akabinde İstiklal Marşı söylenerek anıtta yer alan 96 metrekarelik ay yıldızlı Türk bayrağı göndere çekildi.
96. YILDA HAK OLAN
ONUR YAŞANIYOR
Kütahya Garnizon Komutanı Hava Tuğgeneral Necati Gündüz, törenin açılış konuşmasını yaptı. Tuğgeneral Gündüz konuşmasına, TSK’nın ebedi Başkomutanı ve büyük devlet adamı Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının halkından aldığı güçle, milli irade ile Türk tarihine altın harflerle yazdırılan 30 Ağustos Zafer Bayramının 96’ncı yıldönümünde hak olan gururun yaşandığını belirtti. Gündüz, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk 96 yıl önce bu coğrafya da cereyan eden bir zaferden hemen sonra Türk halkına, ‘Büyük ve asil Türk Milleti, batı cephesinde 26 Ağustos’tan beri başlayan taarruz harekâtımız Afyonkarahisar-Altıntaş-Dumlupınar arasında büyük bir meydan muharebesi olarak 5 gün 5 gece devam etti. Türk Ordularının üstün kahramanlığı ve Allah’ın yardımıyla zafer gerçekleşti. Zalim düşman ordusunun temel varlığı akıllara dehşet verecek bir kesinlikle yok edildi. En büyük komutanından en genç erine kadar ordularımıza hâkim olan fikir milletimizin gösterdiği vazife uğrunda şehit olmaktır. Bu muharebe meydanlarında yakından görerek büyük milletimize haber veriyorum” mesajını vermiştir.” dedi.
30 AĞUSTOS TÜRK MİLLETİNİN AZMİNİN ÖRNEĞİ
Kütahya Garnizon Komutanı Hava Tuğgeneral Necati Gündüz, Yüce Türk Milleti ve onun evlatlarının devletin ve Cumhuriyetin sonsuza dek koruyucuları olduğunu belirtti. Gündüz, “Büyük önderin vurguladığı gibi bu zafer askeri, siyasi ve hukuki sonuçlarıyla Türkiye Cumhuriyetinin sonsuza dek yaşayacağının dünyaya ilanı olmuştur. Bölgede ki her karış toprak daha üstün silah ve teçhizatla donatılmış işgal orduları taarruzlarının kahraman Mehmetçiğin süngüleri karşısında eriyişine, geçilemez denilen tahkimatın iki gün içerisinde yarılışına, mağrur düşmanın harbe devam azmin yok edilişine şahit olmuştur. 30 Ağustos zaferi Türk Milletinin hedeflerine ulaşmada ki azim ve kararlılığını, şartlar ne kadar güç olursa olsun zorlukların üstesinden gelebilme kabiliyetinin en güzel örneğidir.  Türk Milleti azim ve inancından hiçbir şey kaybetmemiştir. 15 Temmuz hain darbe girişimine verilen cevap bunun en önemli göstergesidir.” diye konuştu.
HALKIN
BAYRAMI KUTLANDI
Zafertepe’deki tören Hava Binbaşı Can Ağaç tarafından askeri harekâtın gerçekleştiği araziyi tanıtması ile devam etti. Tiyatro gösteriminin ardından tören alanına geçildi. Afyonkarahisar Belediyesi Mehteran Takımının gösterisi sonrası tören alanında; Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Kütahya Valisi Ahmet Hamdi Nayir, Hava Er Eğitim Tugayı Garnizon Komutanı Hava Tuğgeneral Necati Gündüz ve Kütahya Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu tören birliklerini denetleyerek halkın bayramını kutladılar. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasından sonra Edirne Selimiye Camii İmam Hatibi Alp Can Çelik tarafından Kur’an-ı Kerim tilaveti yapıldı.
ÜZERİMİZE DÜŞENİ
YAPMAYA HAZIRIZ
Tören alanında ki açılış konuşmasını Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Kütahya Şube Başkanı Ahmet Asım Okat yaptı. Okat, büyük zaferin 96’ncı yıldönümünü zaferin ve kurtuluşun şehri Kütahya’da kutlamanın gurur ve mutluluğunu yaşadıklarını kaydetti. Vatan topraklarının yokluklara, acılara, fedakârlıklara ve kahramanlıklara şahit olduğunu vurgulayan Okat, “Binlerce kahramanımızın hatıraları önünde saygıyla eğiliyoruz. Geçmişte olduğu gibi gelecekte de üniter devlet ve ulus birliğimize, demokrasimize, Türkiye Cumhuriyetimizin bölünmez bütünlüğüne, kardeşliğimize, birliğimize göz dikenlere TSK’nın, güvenlik güçlerimizin ve halkımızın dünyaya örnek olacak mücadelesini takdirle karşılıyoruz. Birlik ve beraberliğimiz oyunları boşa çıkaracaktır. Şehit aileleri ve gaziler olarak her zaman üzerimize düşen görevi yapmaya hazır olduğumuzu bildiririz.” şeklinde konuştu.
30 AĞUSTOS ZAFERİ KESİN SONUÇLAR DOĞURDU
Kütahya Valisi Ahmet Hamdi Nayir törende yaptığı konuşmada, Sultan Alparslan’ın 1071 yılında Anadolu’yu Türklere açmasıyla başlayan sürecin Osmanlı ile 23 milyon kilometrekarelik bir cihan hâkimiyetine sonuç verdiğini hatırlattı. Emperyalist devletler tarafından, Birinci Dünya Savaşı sonunda, 30 Ekim 1918’de imzalatılan Mondros Ateşkes Antlaşması ile Türk Milleti’nin elinden silahlarının zorla alındığını belirten Nayir, “Milletimiz sahip olduğu coğrafya her istikametten işgal edilmiş, bu necip ve aziz millet Anadolu’da küçük bir alana hapsedilmişti. İşgalciler, Türk milletinin topraklarını istila ile yetinmemiş, onu tarih sahnesinden tamamen silerek tutsak etmek istemişlerdi. Bizim yakın tarihimizin en önemli kırılma noktası, Türkiye Cumhuriyetinin ilk temel taşının atıldığı, devletimizin kurtuluşunun gerçekleştiği, 30 Ağustos Meydan Muharebeleri bu coğrafyada, üzerine bastığınız Mehmetçiğin kanıyla sulanmış bu topraklar üzerinde gerçekleşmiştir. Tarihte pek çok kesin sonuçlu meydan muharebeleri olmuştur. Fakat hiçbiri 30 Ağustos 1922’de, burada Türk milletinin kazandığı zafer kadar kesin sonuçlar doğurmamıştır.” dedi.
DUMLUPINAR RUHU KALICI
Vali Ahmet Hamdi Nayir, 30 Ağustos 1922 heyecanının, Dumlupınar ruhunun milletin karakterinde kalıcı olduğunu, zaman zaman üstü küllense de daima ateşini muhafaza ettiğini 15 Temmuz büyük ihanetinde tüm dünyanın gördüğünü söyledi. Nayir şöyle konuştu: “Milletimiz, dış düşmanlara karşı verilen cansiperane mücadelenin daha fazlasını, demokrasimize ve milli iradeye kasteden içimizdeki hainlere de verileceğini gösterip tarih yazdı.  Bu vesile ile aziz şehitlerimize ve                                                                                                                                                                                 kahraman gazilerimize bir kez daha minnet ve şükranlarımı sunarım. Ebediyete intikal eden şehitlerimize ve gazilerimize Allahtan rahmet dilerim. Ruhları şad olsun. Bu duygular ile 30 Ağustos Zafer bayramınızı en içten dileklerimle kutlarım.”
MİRASI SAHİPLENMEK GENÇLERİN VAZİFESİ
Törenin son konuşmasını Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu yaptı. Kasapoğlu, 1071’de Sultan Alparslan’ın vatan kıldığı toprakların, 1922’de Gazi Mustafa Kemal’in Büyük Taarruz emriyle bir kez daha Türk yurdu olarak tescillendiğini söyledi. Ahlat’tan Söğüt’e, Söğüt’ten Dumlupınar’a uzanan bu kutlu yol boyunca değişmeyen tek şeyin, milletin azmi, cesareti ve iman gücü olduğuna değinen Kasapoğlu şunları söyledi: “Bu irade, istiklâl şairimizin ‘Cihan yıkılsa emin ol bu cephe sarsılmaz’ diyerek altını çizdiği satırda gizlidir. 30 Ağustos; dünden bugüne uzanan ve bugünden de ebediyete ulaşacak olan kopmaz bir zincirin altın halkasıdır. 1071 Malazgirt ruhunu en son 15 Temmuz’da, Türkiye’nin bütün meydanlarında gördük. O ruhu hürmetle selamlıyoruz. Evet, 30 Ağustos bir var olma mücadelesidir. 30 Ağustos’tan bize yalnızca bir zafer değil, ibret ve ilham alınması gereken dersler de miras kalmıştır. Bu mirasa sahip çıkmak siz sevgili gençlerimizin en önemli vazifesidir. Bu inanç ve duygularla, 30 Ağustos Zafer Bayramımızı gönülden kutluyorum.” Bazı spor karşılaşmalarında dereceye girenlere ödüllerinin verilmesi, günün anlam ve önemine yönelik şiirlerin okunması, kahramanlık türkülerinden potporilerin sunulması sonrası askeri birliklerin tören geçişi ile tören sona erdi. >> Burcu AYDIN’ın Haberi

Bakmadan Geçme