Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Mehmet Şenkaya
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

MAKSAT, ÜZÜM YEMEK; BAĞCIYI DÖVMEK DEĞİL

Mehmet Şenkaya 28 Temmuz 2015 Salı 03:00:00
  Saf bir vatandaş bahçesine ilk kez havuç tohumu atacak ama bir türlü havuç ismi aklına gelmez. Kendi kendine düşünürken: – Ha bu neye benziyor? Minareye, tamam minare tohumu isteyecem. Pazara varır, kendi tarifiyle; Tohumcudan minare tohumu alır, hazırladığı bahçesine eker. Suyunu verir, gübresini atar; belirli bir süre sonra bakar, toprağın yüzeyinde bilmediği bir takım bitkiler çıkar. Bunların fidesini ayırır, çapasını yapar ama aradığı ürünü göremeyince canı sıkılır. Umduğunu bulamamanın telaşı içinde meraklanır bitkinin birine sarılır: – Şunu sökeyim de Ne şap şeker bakayım bari… Der. Bitkiyi kökünden sökünce havuç ortaya çıkar. Hayretle: – Anam! o da ne? Demek ki minareyi ters dikmişim. Der.
Ramazan Bayramı namazından çıkar çıkmaz ilk hedefimiz Kabristan oldu. Her zamanki gibi yollarda insandan çok vasıtalar yol alıyordu. Herkes aynı yolun yolcusu; bayramın verdiği coşkuyla kısa zamanda yapılacak aynı vazife için geçici sıkıntılara katlanılıyordu. Sabırla, biz de zoru aşıp, Kabrin önüne varabildik. Çıkan bir aracın yerine arabayı park ederek indik. Kütahya-İzmir-Antalya Yolu güzergâhında şehir içi ve şehir dışı ulaşımda; geçici de olsa bu kadar yük ağır geldiği için izdiham vardı; Her mübarek günde olduğu gibi kabir yine çok kalabalık. Halkımız fani dünyadan ebedi âleme göçen geçmişine Fatiha okumak için il içinden ya il dışından ya da görev yaptığı dış ülkeden sırf ziyaret için buraya gelmiş. Bu hatır alma; mutlaka ölüler kadar dirileri de mutlu eden çok güzel bir adet ve büyük bir kadirşinaslık örneği.
Bu kadar halkın itibar ettiği; kimsesizlerin, kimsesi ile buluştuğu, hüznün coştuğu odak noktası: “Asri Mezarlık” Asaleti, yapısından, asra uygunluğundan kaynaklandığı için ismine atfen bu sözcüğü kullanıyorum. Ama ne gezer, Bakımsız tarlada kesekler olur, yabani otlar yetişir, deve dikenleri çıkar. İşte tıpkısının aynısını burada görmek mümkün. İl nüfusundan fazla mevtanın barındığı mekândayız. Mezar Taşları insan boyu otlar arasına gömülmüş, garip kalmış. Sahipleri buraları bulmakta yetersiz kalmış. Yolları tozlu, engebeli, çukurlarla dolmuş; mezar araları akrobasi hareketlerle zor geçilir olmuş. Kısacası burası; sanki Müslüman ölüsüne yakışan bir mezar olmaktan çıkmış. “Kabir ziyaretinde ziyaret edene “zâir”, ziyaret edilene “mezür” denilmesi de, ziyaret edilenin ziyaret esnasında ziyaretçisini duyup bildiğine delildir. Çünkü ziyaret edilen, ziyaretçisini bilmezse buna “mezûr= ziyaret edilen” denmez. Kaldı ki, Peygamberimiz (asm) ziyaret adabını öğretirken, kabristana varınca ölülere selâm verilmesini öğretmişlerdir ki, bu da onların dirilerle olan münâsebetleri cümlesindendir.(32)”
“Büyük yangınların sebebi küçük kıvılcımlardır.” Allah korusun kuruyan otlar tutuşabilir. Dirilerle birlikte mevtalar da acı çeker. Hepimiz üzülürüz. Belediyenin imkânı var. Görevlendireceği bir ekip, Çim biçme makineleri ile otları pekâlâ kesebilir. Kabir araları geçişleri ve çukurlukları düzeltilir. Üstü toz tutmuş parke taşları üzerine asfalt dökülebilir.
Avrupa toprakları çiğnemiş ya da filmlerde Hristiyan mezarlarını izlemiş vatandaşlarımız yabancıların mezarlarına nasıl önem verdiğini bilir. Geçmişimiz, geleceğimizin teminatıdır.
Halkın çoğu belde seçiminde oyunu; Çoban lehinde kullanması: proje çalışmalarını gördüğü, duyduğu, bildiği içindir. Yoksa kimse karakaşı, kara gözünü sevdiği için oy kullanmaz.
Kabir ziyaretinden sonra Mezar karşısında “Uydu Kenti -Turgut Özal Bulvarına bağlayan köprü inşaatı” dikkat çekiyordu. Yüzümüzü güldürdü. Çünkü bir önemli proje daha hayata geçiyordu. Bu, yapılacakların teminatı olduğu gerçeğini ortaya koyuyor. Maksat: Üzüm yemek; bağcıyı dövmek değil.
En güzel günler sizin olsun. Sağlıcakla kalın, Allah’a emanet olun.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER