Maket Şehir açıldı – Kocatepe Gazetesi

İlk etapta Kültür Park ve Fuar Alanı kapalı stantta görücüye çıkan maket şehir, Pazartesi günleri hariç haftanın diğer günleri 10:00-17:00 saatleri arasında ziyarete açık olacak. Maket şehir, daha sonra Cumhuriyet Meydanı’nda veya yeni yapılacak Kent Müzesi'nde sergilenecek.ALANINDA TEKZafer Kalkınma Ajansı ile Sosyal ve Beşeri Kalkınmayı Destekleme projesi kapsamında ilimizin 1900’lü yıllarına ait maketini yapan Afyonkarahisar [&hellip]

İlk etapta Kültür Park ve Fuar Alanı kapalı stantta görücüye çıkan maket şehir, Pazartesi günleri hariç haftanın diğer günleri 10:00-17:00 saatleri arasında ziyarete açık olacak. Maket şehir, daha sonra Cumhuriyet Meydanı’nda veya yeni yapılacak Kent Müzesi’nde sergilenecek.
ALANINDA TEK
Zafer Kalkınma Ajansı ile Sosyal ve Beşeri Kalkınmayı Destekleme projesi kapsamında ilimizin 1900’lü yıllarına ait maketini yapan Afyonkarahisar Belediyesi, çalışmalarını tamamladı. Maket Şehir’de kentin hem gündüzünü, hem de gecesini bütün dinamikleri ile görmek mümkün. Amasya’dan sonra Türkiye’de ikincisi yapılan ve 114 metrekare alana sahip olmasıyla alanında tek olan 1/100 ölçekli Afyonkarahisar maketinin açılışı yapıldı. Gündüz ve ayrıca gece ışıklandırması olan maketin etrafında gezi parkuru bulunuyor. 1900’lü yıllarda çekilen fotoğraflardan yararlanılarak yapılan maket şehir, benzerlerinden farklı olarak sadece mekanları ve mimariyi yansıtmak yerine yaşayan bir Afyonkarahisar’ı gösterecek biçimde tasarlandı. Maket Şehir, tarihi Afyonkarahisar Kalesini çevreleyen 1900’lü yılların şehir dokusu ve kültürel yapısını birebir yansıtan nostaljik görünümüyle vatandaşların vazgeçilmez gezi alanlarından biri olacak.
“ŞEHİR MAKETİ TURİZM
AÇISINDAN ÖNEMLİ BİR ÇALIŞMA”
Şehir maketinin turizm ve tanıtım noktasında önemli bir çalışma olduğuna dikkat çeken Vali Mustafa Tutulmaz, “1900’lü yıllarda Afyonkarahisar’ın durumunu gördük. Aslında bazılarımız için geçmiş yıllar ama 1900’lü yıllar ülkemiz için önemli. Cumhuriyetin kurulduğu yıllarda Kurutuluş Savaşı’nın en önemli aşaması ilimizde gerçekleşmiştir. İlimizde bulunan o günkü yapıları görmek, yaşam biçimini görmek bize büyük bir ilham kaynağı oluyor. Proje ZEKA ve Belediyemizin önemli bir çalışması. İlimizin turizm açısından her geçen gün artan ilgisini farklılaştırmamız gerekiyor. İşte buda onlardan birisi. İlimize gelen yabancıların daha fazla ilimizde kalabilmeleri adına bu tür farklı aktiviteler ve sergi alanları açmamız gerekiyor. Bu yıl yumurta müzesi açıldı. İstiklal Tanıtım Merkezi’nin açılması da yine bu yönde bir katkı sağlayacak. Tüm bu çalışmalar ile ilimizi daha fazla tanıtacağız ve ziyaretçilere güzel bir şehir gezisi sunabileceğiz.” dedi.
“KENT MÜZESİ
VEYA CUMHURİYET MEYDANI’NA TAŞINACAK”
Belediye Başkanı Burhanettin Çoban ise Afyonkarahisar maketinin şehrimize hayırlı olmasını temenni etti. İki yıl süren titiz ve çalışma sonunda ilimize kazandırılan Afyonkarahisar Maketi’nin büyüklük bakımından Türkiye’de ilk olduğuna dikkat çeken Başkan Çoban, “İki yıl önce başladığımız bir proje. 1890-1930’lu yılların Afyonkarahisar’ı. O gün Afyon’da ne varmış, nasıl binalar varmış özel ve titiz bir çalışmanın sonucunda Zafer Kalkınma Ajansı’ndan da kısmi destek alarak ilimize kazındırdık. Maketimizin kendi alanı ile ilgili benzerleri var ama büyüklük bakımından bizlere Türkiye’de bir ilki yaşatıyor. Benzeri yok. Şehir maketimizi şimdilik fuar alanımızda sergileyeceğiz. Daha sonra yeni yapacağımız Kent Müzesi’ne veya Kent Meydanı’na taşımak istiyoruz. Tüm Afyonkarahisarlılar’ı maket müzemizi gezmeye davet ediyorum. Özellikle orta yaş insanlarımız için muhteşem bir tarihe yolculuk olacak. Çocuklarımız için de bundan yüz yıl önce Afyonkarahisar nasılmış görme fırsatı olacak.” ifadelerini kullandı.

MAKET ŞEHRİN ÖYKÜSÜ

1900’yıllarda Afyonkarahisar Kent Maketi Zafer Kalkınma Ajansı ile Sosyal ve Beşeri Kalkınmayı Destekleme projesi kapsamında gerçekleştirilmiştir. Kent maketi, 1890-1930 yılları arasındaki günümüz kentsel sit alanını kapsayacak şekilde üretilmiştir. Maket alanı günümüz Kentsel Sit Alanı’nın tamamını kapsamakta olup bu alana ek olarak kuzeyde Milli Birlik Caddesine, güneyde hıdırlık tepesine, doğuda İmaret Camii’ne batıda Taşpınar Mahallesi’ne kadar uzanmaktadır. Maket alanı içerisinde tamamını içine alan günümüz, Burmalı, Akmescit, Tacıahmet ve Olucak Mahalleleri ile Dumlupınar, Karaman, Marulcu, Fakıpaşa,Taşpınar,Yarenler ve Yunus Emre Mahallelerine ait kısımları bulunmaktadır. 1/100 Ölçekte inşa edilen Kent Maketi, 13,5 metreye 8,5 metre boyutunda olup toplam 114.75 metrekarelik alana oturmaktadır. Maket üzerinde 1948 adet yapı bulunmaktadır. Belirlenen alanın 100 kat küçültülmüş olarak imal edilen Kent Maketi boyut olarak ülkemizdeki tek örnektir. Hazırlanan Kent Maketi ile kültür ve tarih bilincinin gelecek nesillere aktarılmasının sağlanması, kentin tarihi ile ilgili turistlere bilgi aktarımında bulunulması, kent belleğinin devamlılığının sağlanması ve nesiller arası bilgi aktarımının etkin bir hale gelmesi amaçlanmıştır.
Kent maketinin yapım süreci toplamda 4 aşamadan oluşmaktadır.
1-Bilgi belge ve fotoğrafların toplanılması
2-Yerinde yapılacak olan arazi ölçümleri ve alan çalışması
3-Bilgi ve belgeler ışığında yapılara ve alana ait çizimlerin ve üç boyutlu modellerin hazırlanılması
4-Kent Maketine ait yapıların 3d printer ile oluşturulması ve birleştirilmesi
Kent maketi çalışmaları kapsamında 1890-1930 yıllara ait fotoğraf, bilgi ve belgelerden her yapıya ait envanter fişleri oluşturulmuş, fişlerde yapının maketin adı, numarası, türü, özellikleri, model içindeki konumu, kullanılacak malzeme türü ve özellikleri, uygulanacak yapım tekniği, maketin ölçüleri,bakım onarım şartları gibi ayrıntılı bilgiler yer almaktadır. Her bir yapıya ait cephe çizimleri oluşturulmuş bu çizimlere istinaden 3 boyutlu modelleme çalışmaları yapılmış ve renkli 3D printer ile kütleler elde edilmiştir. Aynı şekilde arazi ve kale yüksek dansiteli malzemeler ile renkli 3D lazer printer ile üretilmiş ressamlar tarafından renklendirilerek boyanmıştır.

Bakmadan Geçme