• Haberler
  • Genel
  • Mahkeme masraflarını imeceyle topladılar – Kocatepe Gazetesi

Mahkeme masraflarını imeceyle topladılar – Kocatepe Gazetesi

Afyonkarahisar’a bağlı Beyyazı Beldesi’ndeki vatandaşlar, bölgedeki taş ocaklarının işletilmemesi için yaklaşık bir yıldır mücadele ediyor. Belde halkı, taş ocaklarının ruhsatlarının iptal edilmesi için dava açmaya hazırlanan Beyyazı Çevre Koruma ve Yeşillendirme Derneği’ne destek için imece usulünü kullandı. Beyyazılılar ellerindeki buğday, arpa ve paranın bir kısmını Dernek’e verdi. Dernek yetkilileri, toplanan yardımları, avukat ve mahkeme masraflarını [&hellip]

Mahkeme masraflarını imeceyle topladılar

Afyonkarahisar’a bağlı Beyyazı Beldesi’ndeki vatandaşlar, bölgedeki taş ocaklarının işletilmemesi için yaklaşık bir yıldır mücadele ediyor. Belde halkı, taş ocaklarının ruhsatlarının iptal edilmesi için dava açmaya hazırlanan Beyyazı Çevre Koruma ve Yeşillendirme Derneği’ne destek için imece usulünü kullandı. Beyyazılılar ellerindeki buğday, arpa ve paranın bir kısmını Dernek’e verdi. Dernek yetkilileri, toplanan yardımları, avukat ve mahkeme masraflarını karşılamak için kullanacak

Afyonkarahisar’a bağlı Beyyazı Beldesi, yaklaşık bir yıldır taş ocaklarına karşı verilen bir mücadeleye sahne oluyor. 2011’in ilk aylarından itibaren çeşitli eylemlerle seslerini duyurmaya çalışan Beyyazı halkı, beldeye 2 kilometre uzaklıkta bulunan taş ocaklarında izin verilenden fazla miktar ve şiddette patlama gerçekleştiğini iddia ediyor. Beyyazılılar, bu durumun, küçük yaştaki çocukları, hayvanları, tarlalar ve bazı evleri olumsuz yönde etkilediğini savunuyor. Beldede yaklaşık 6 aydır taş ocağı faaliyeti yapılmıyor. Ancak belde-de 3 firma taş ocağı çalıştırmak istiyor.
Dava açmaya hazırlanıyorlar
Taş ocaklarına giden yolu kapatma, taş ocağında çalışan firmadaki işçilerin çalışmalarını engelleme, protesto gibi eylemlerle bugüne kadar gelen “taş ocağına karşı” mücadele, yeni boyut kazanmak üzere. Beyyazı Çevre Koruma ve Yeşillendirme Derneği, beldede ruhsatı bulunan 3 taş ocağının ruhsatlarının iptali için dava açma hazırlığında.
4 ton tahıl toplandı
Ruhsatların iptali için açılacak davanın mahkeme ve avukat masraflarını karşılamak için maddi gücü bulunmayan dernek, bu konuda Beyyazı halkına başvurdu. Dernek yöneticileri, masrafları karşılamak için yardım toplanacağını, arpa ve buğday verilmesi hâlinde açık ihale usulüyle arpa ve buğdayın satılacağını hem Beyyazı Belediyesi hoparlöründen hem de ev ev dolaşarak duyurdu. Yaklaşık 2 haftalık çalışmanın ardından Beyyazı Çevre Koruma ve Yeşillendirme Derneği, 4 tona yakın arpa ve buğday toplayıp bu arpa ve buğdayı 28 Kasım 2011’de açık ihale usulüyle sattı. Dernek, bu satıştan 2 bin 365 lira kazandı. Dernek’e bu süreçte yapılan nakdi yardım ise 2 bin 610 lirayı buldu.
Yardımlar faturalandırıldı
Beyyazı Çevre Koruma ve Yeşillendirme Derneği Başkanı Süleyman Özpunar, Beyyazı halkının desteğinden memnun olduklarını belirterek “Taş ocaklarını kapatmak için hukuki yönlerimizi devam ettirebilmek için halkımızdan yardım topladık. Bu yardımlarımız arpa, buğday ve nakdi para yardımı şeklinde toplandı. Bunlar faturalandırıldı. Arpa ve buğdaylarımızı açık ihale usulü pazarladık. Toplam 4 ton arpa ve buğday topladık. Nakit topladığımız para 2 bin 610 lira. Bu para, beldemizde bulunan taş ocakları hakkında dava açılıp ruhsat iptali isteminde kullanılacak” dedi.
“Halkımız yanımızda”
Taş ocaklarından neden rahatsız olduklarını da anlatan Özpunar, şöyle konuştu:
“Ocakların kapatılması için dava açacağız, avukat ve mahkeme masraflarını bu elde ettiğimiz yardımlardan karşılayacağız. Halkımız da sonuna kadar yanımızda olduğunu yardımlarıyla gösterdi. Taş ocaklarında aşırı patlama, taş kırılırken çıkan toz bizi rahatsız ediyor. Beldemiz otlak alanlara sahip ama taş ocaklarının bulunduğu alan da otlak alanlar arasında. Otlakiyemizin bize iade edilmesini istiyoruz. Ayrıca kademe yüksekliklerinin 8 metre olması gerekirken 72 metreye kadar kademe çalışmaları vardı.”
“Taş ocaklarına karşıyız”
Beyyazılı Yaşar Kocatepe de taş ocaklarının açılmasının ardından tarlalardaki verimin düştüğünü söyledi. Kocatepe, “Arazimizden verim alınıyordu. Yüksek patlamalar nedeniyle ürünlerimiz zarar görüyor. Burada ocak çalıştırılmayacak, Taş ocaklarına karşıyız” dedi.
Hüseyin Gümüştaş ise “Ben şimdi taş ocağı olarak kullanılan yerde 25 sene koyun güttüm, koyunlarımız köye girer çıkar. Buralar da gittiğinde koyunlarımızı nereye göndereceğiz? Taş ocağı çalışmaları devam ederken Avrupa’ya gönderdiğimiz mahsul geri döndü” diye konuştu.

Travertene benzeyen kaya çıktı

Taş ocaklarına karşı olduklarını belirten Beyyazılılar, dikkat çekici bir iddia ortaya attılar. Beyyazılılar, taş ocağında çalışma yürütüldüğü sırada insan boyunu aşan değişik bir kaya bulunduğunu, kayanın Pamukkale’deki travertenlere benzediğini savundular. Beyyazılılar, taş ocağı çalışması yapılan dağda buna benzer başka kayaların bulunup bulunmadığının, bu kayanın nasıl oluştuğunun araştırılmasını istiyor.

Murat ARISOY

Bakmadan Geçme