• Haberler
  • Genel
  • Mağduriyete izin verilmeyecek – Kocatepe Gazetesi

Mağduriyete izin verilmeyecek – Kocatepe Gazetesi

Cumhuriyet eğitim gezi projesinin içeriğini anlatan, kaynak kitap ve okul formasında yaşandığı iddia edilen tekelleşmelere karşı izlenecek yol hakkında bilgiler veren İl Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın, veliler ve öğrencilere şikayetlerini somutlaştırarak kendilerine bildirmelerini istedi. Yalçın, öğrenci, veli mağduriyetine izin verilmeyeceğini belirtti DERS KİTABI VE ÖĞRETMENLE YETİNİLECEK İl Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın, okullarda seçmeli [&hellip]

Mağduriyete izin verilmeyecek

Cumhuriyet eğitim gezi projesinin içeriğini anlatan, kaynak kitap ve okul formasında yaşandığı iddia edilen tekelleşmelere karşı izlenecek yol hakkında bilgiler veren İl Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın, veliler ve öğrencilere şikayetlerini somutlaştırarak kendilerine bildirmelerini istedi. Yalçın, öğrenci, veli mağduriyetine izin verilmeyeceğini belirtti

DERS KİTABI VE
ÖĞRETMENLE YETİNİLECEK
İl Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın, okullarda seçmeli ders tercihinde Peygamber Efendimizin hayatı ‘Siyer’ olarak adlandırılan dersin en fazlaca seçilen ders olduğuna temas etti. Görsel sanatlar, spor alanı ile ilgili derslerinde bulunduğunu belirten Yalçın, öğrenciler ve velilerin kaynak kitap vb gibi baskılara maruz kalmaları halinde kendilerine şikayetçi olmalarını ve bu şikayetlerin somut olarak delilendirilmesi gerektiğini belirtti. “Devlet diyorki ben öğrenciye ücretsiz ders kitabını veriyorum. Kaynak kitap vb gibi şeyler öğrenciye aldırılmayacak. Talimat çok net aldırılmayacak. Hiçbir öğretmen, hiçbir okul yöneticisi kaynak olarak şu kitap ya da dergiyi alacaksınız demek şansına sahip değil. Düzenleme net bir şekilde.” diyen Yalçın; “Ders kitabı ve öğretmen kaynağıyla yetineceksiniz. Devletin bakış açısı bu. Ama buna rağmen öğretmenlerimizden ‘şu kaynak kitabı alın, bu dergiyi alın.’ gibi bazen okul aile birlikleri, bazen veliler organize ederek bu tür şeylere girebiliyorlar. Buda bir gerçek. Bize bu şikayetler ulaştığında biz okullarımıza aynı talimat ve düşünceleri aktarıyoruz. Bu konuda bize gelen şikayetleri değerlendiriyoruz. Yaptırım olarak önce okul yönetimini, öğretmeni uyarıyoruz. Daha da devam ediyorlarsa talimatlara itaatsizlikten kınama, uyarı gibi cezai işlem uygulanıyor.” dedi.
DÜZENLEME HİÇE SAYILAMAZ
Geçtiğimiz günlerde kendilerini arayan bir velinin şikayetini paylaşan İl Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın, bir okula ait formanın bir konfeksiyon mağazasından alınacağının bildirildiğini söyledi. Yalçın; “Böyle birşey yok. Piyasada tekelleşme ya da rant sağlayacak uygulamaları milli eğitim müdürlüğü olarak kesinlikle kabul etmiyor ve desteklemiyoruz. Somut bir şekilde ispatlanan şikayetler sonucuda gerekli cezai işlemi uyguluyoruz. Belli bir kırtasiye, konfeksiyon ya da belli bir dükkana, mağazaya bağlı değiliz. Böyle bir zaruriyet yok. Vatandaşlarımızın, velilerimizin, öğrencilerimizin maddi olarak mağduriyetler yaşamamaları için okul müdürlerimizi sürekli uyarıyoruz. Kabul edeceğimiz birşey değil. Düzenleme açıktır hiçe sayılamaz. Gelen şikayetler değerlendirilir.” diye konuştu.
AFYON’UN SORUMLULUK
TARİHLERİ 24 EYLÜL-22 EKİM
Cumhuriyet eğitim gezilerine yönelik yenilikler hakkında da bilgi veren İl Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın, 2004 yılından itibaren Milli Eğitim Bakanlığı’nın Cumhuriyet Eğitim Gezilerinin özellikle farklı bölgelerdeki öğrencilerin farklı yerleri görerek biraraya gelip kaynaşmaları, kendi kültürlerini paylaşmaları amacıyla, okullarda öğrenmiş oldukları bir takım tarihi bilgileri, tarihimizi, Cumhuriyetimizin nasıl kurulduğunu bizzat yerlerinde görmeleri amacıyla organize edildiğini kaydetti. Cumhuriyet gezi programının; Samsun, Amasya, Erzurum, Ankara, Sivas, Afyonkarahisar, Kütahya ve Çanakkale’deki milli ruh ve milli şuurun gerçekleştirilmesi amacıyla yapılan bir eğitim gezi projesi olduğundan söz eden Yalçın; “Her ilden 80’er kişilik öğrenci grubu, 40’ı Afyonkarahisar, 40′ Çanakkale’ye olmak üzere bu bölgeleri geziyorlar. Afyonkarahisar-Kütahya bölgesini toplamda 3 bin 200 öğrenci ziyaret edecek. Yine proje içerisinde başarılı ve ekonomik durumu zayıf olan öğrencilerimizde var. Proje ile milli birlik, beraberlik şuurununda verilmesi hedefleniyor. Afyonkarahisar olarak bizim sorumluluğumuzda 24 Eylül ile 22 Ekim arasında bir aylık bir sürecimiz var.” şeklinde konuştu.
MALİYET 1 TRİLYON
LİRANIN ÜZERİNDE
Cumhuriyet eğitim gezi projesi kapsamında üzerlerine düşen kısımda ihale yaptıklarını, öğrencilerin konaklayacakları, mola verecekleri, beslenecekleri ve gezecekleri yerleri planlandıklarını belirten Yalçın şöyle konuştu: “Bir aylık sürede Afyonkarahisar’ı saymazsak 40’ar kişilik öğrenci grubu buralara gelecek. Cumhuriyet gezisi kapsamında öğrenciler Kurtuluş Savaşımızın cereyan ettiği yerleri bizzat görecekler. Afyonkarahisar’da 3 bin 200 öğrenci, 160 öğretmenle beraber toplamda 3 bin 360 civarında bir sürkülasyan olacak. İhaleye çıktığımız bu işin Afyonkarahisar olarak maliyeti bir trilyon liranın üzerindedir. Bakanlığımızın bu yıla kadar yürüttüğü Cumhuriyet gezileri çalışması sorumluluk ve organizesini Afyonkarahisar ve Çanakkale Milli Eğitim Müdürlükleri olarak bizler yapıyoruz. Valiliğimizde yürütme kurulunun başındadır.”

Mecidiye’ye okullar Şahitler Kayası alanına kampüs yapılacak

Mecidiye’de bulunan eski Köy Hizmetleri tesislerinin olduğu alana birkaç okul yapılacağını, bu alanın eğitim kampüsü olmadığının altını çizen Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın, eğitim kampüsü olarak değerlendirilecek alanın Şahitler Kayası alanı olduğunu bildirdi

MECİDİYE’DE KAMPÜS YAPILMIYOR
İl Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın, eski köy hizmetlerinin olduğu alana sadece birkaç tane okul yapılacağını, sözkonusu alanın eğitim kampüsü olarak değerlendirmenin doğru olmayacağını dile getirdi. Konu hakkında zaman zaman soru sorulduğunu belirten Yalçın; “Eski Köy Hizmetleri’nin bulunduğu alana yapılacak okul kampüs hüviyetinde olmayacak. Kampüs hüviyetinde okul Şahitler Kayası’nın olduğu yerde olacak. Köy Hizmetleri’nin olduğu yer kampüs değil. Yanılgı içerisinde olanlara da bu düzeltmeyi yapıyoruz. Eski Köy Hizmetleri’nin olduğu yer toplam 30 bin metrekarelik bir alanı kapsıyor. On bin metrekaresi ayrı 20 bin metrekaresi ayrı. Ortadan yol geçiyor. Yirmi bin metrekarelik alana bir hayırseverimiz tarafından 36 derslikli bir kız meslek lisesi yaptırılacak. Yine bir hayırsever tarafından yaptırılacak iki yüz kapasiteli bir kız yurdu, bir kapalı spor salon yaptırılacak. Mecidiye’de şuanki okul yapım planlamamız bunlardır. Yolun diğer tarafından lojmanların bulunduğu 10 bin metrekarelik yere şu anda 24 derslikli bir ortaokul yapımı planlama aşamasındayız. Şimdilik eski Köy Hizmetleri’nin bulunduğu yere planladığımız okullar ve tesisler bunlar. Kampüs şeklinde değil sadece; kız meslek lisesi, kapalı spor salonu, kız yurdu diğer tarafında da bir orta okul yapılacak. Daha sonra ortada kalacak boşluğa göre belki ilave derslikler ya da okullar yapabileceğiz. Ama burası kampüs hüvüyetinde değil.” dedi.
PROJE KAMU ÖZEL ORTAKLIĞI
Eğitim kampüsü olarak olarak değerlendirdikleri yerin Şahitler Kayası’nın olduğu 170 bin metrekarelik arazi olacağını, bu alanda Afyonkarahi-sar Belediyesi’nin imar değişikliği yaptığını söyleyen Metin Yalçın, bu alanın daha önce OSB için ayrıldığını, değişiklikle eğitim alanına dönüştürüldüğünü kaydetti. Gerekli hukuki süreç tamamlanarak, Milli Eğitim’e tahsisi için gereğinin yapıldığını anlatan Yalçın; “Bu arazi üzerinde kampüs şeklinde okullar planlayacağız. Tamamen ortak kullanım alanları olan aynı tür okulların bulunduğu, belki oradaki arsanın durumuna göre, kapasitesine göre 3-5 bin öğrencilik bir kampüs oluşturmayı düşünüyoruz. Şahitler Kayası’nın olduğu yer eğitim kampüsü olacak oradaki hedefimiz budur. Eski Köy Hizmetleri’nin bulunduğu alan eğitim kampüsü şeklinde düzenlenmeyecek. Eğitim kampüsü üç beş tane farklı okul değil, aynı türden dersliklerin, blokların oluşturduğu bakanlığın kamu özel ortaklığı ile yapacağı bir proje. Bizde bunu bakanlığa sunduk. Tahsis çalışmaları tamamlandıktan sonra şehir içerisinde özellikle merkez ilçedeki yoğunluğumuz var. İkili öğretim yapanlar var. Öğrenci olarak fazla olan sınıflarımız var. Bunları rahatlatma adına orada sadece bir orta öğretim kurumu sadece liseler olarak okul planlayacağız. Sosyal tesisleri olan bir kampüs şeklinde sadece orası olacak.” diye konuştu.

Haberler: Burcu Aydın

Bakmadan Geçme