'Mağduriyet varsa biz yokuz'

YASAL UYARI Kocatepe Gazetesi'ne ait haberlerin alınıp/kopyalanıp başka yayın organlarında kullanılması halinde yasal yollara başvurulacaktır. Telif hakkı davası açılacaktır. Haberlerin belirli bir kısmını alarak yada başlığını değiştirerek veyahut alt üst edilerek de (gazeteci tabiri ile takla attırıp) alınıp/kopyalanıp başka yayın organlarında kullanılması halinde de yasal yollara başvurulacaktır. Telif hakkı davası açılacaktır.   Belediye Başkanı Mehmet [&hellip]

YASAL UYARI

Kocatepe Gazetesi’ne ait haberlerin alınıp/kopyalanıp başka yayın organlarında kullanılması halinde yasal yollara başvurulacaktır. Telif hakkı davası açılacaktır. Haberlerin belirli bir kısmını alarak yada başlığını değiştirerek veyahut alt üst edilerek de (gazeteci tabiri ile takla attırıp) alınıp/kopyalanıp başka yayın organlarında kullanılması halinde de yasal yollara başvurulacaktır. Telif hakkı davası açılacaktır.

Belediye Başkanı Mehmet Zeybek Kentsel Dönüşüm projesini rakamlar üzerinden özetleyerek, “Vatandaşın mağdur olacağı işin içinde biz olmayız. Gereken düzenlemeleri de yaptıracağız” dedi

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek Kentsel Dönüşüm çalışmaları ile ilgili olarak tüm güçleriyle vatandaşın menfaatine çalışacaklarını tekrarladı.
Kentsel dönüşümle ilgili olarak bilindiği üzere 2013 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla Türkiye’de yaklaşık 15 milyon konutun riskli alanlarda olduğunun ilan edildiğini hatırlatan Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, “Sayın Cumhurbaşkanımızın bu riskli alanların bir an önce depreme dayanıklı binalar haline getirilmesi talimatının olduğunu biliyoruz. 2013 yılındaki Bakanlar Kurulu kararıyla da bizim Afyon’da iki bölgemiz var. Birincisi Mısri Camii çevresi, ikincisi de İmaret Camii çevresinde Fakıpaşa Mahallemizin olduğu alanlar riskli alan ilan edilmiştir.” dedi.
“BİR DEPREMDE MAHVOLURUZ”
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve TOKİ tarafından bu bölgelerin ihalesinin 25 Şubat 2021 tarihinde yapılmasının planlandığını ancak kendilerinin de devreye girmesiyle ihalenin ertelendiğini belirten Başkan Zeybek şunları söyledi:
“Tabii orada halkımız arasında bundan medet ummaya çalışan, bir şeyler çıkarabilir miyiz düşüncesinde olan bazı insanlar var. Galeyana getirip de buradan vazgeçirebilir miyiz diye. Bizim Belediye olarak riskli alan ilan etme gibi bir yetkimiz yok. Bakanlar Kurulu’nun almış olduğu karardır. Zaten bakanlık tapulara şerh koydurmuştu. Oradaki vatandaş binasını yıktığı zaman yapmaya kalkarsa o şerh kalkmadığı sürece biz Belediye olarak ruhsat veremiyoruz. Yani tapusunda ‘riskli yapı’ şerhi olan bir bina tapusundaki o şerhi bizim Belediye olarak kaldırma şansımız yoktur. Biz Afyon bölgesi olarak 1. derece deprem riski olan bir alanda yaşıyoruz. Pazar gecesi Ankara’da dün de Denizli’de depremler oldu. Ben 1968-1973 yılları arasında o bölgede oturdum. Evimiz vardı. Benden önce Mısri’nin etrafındaki evler zaten yapılıydı. Çocukluğumuz oralarda geçti. Herhalde 1950’li yıllarda yapılmış binalar. Yani ekonomik ömrünü tamamen bitirmiş binalar var. Allah muhafaza 5,5-6 şiddetinde merkez üssü Afyon olan bir deprem yaşayacak olsak artık oradaki binaların ne hale geleceğini düşünmek bile istemiyorum. Ondan dolayı bakanlık böyle bir karar almış.”
“VATANDAŞ AZ BİR BEDELLE MÜLKÜNÜ YENİLEYECEK”
Belediye Başkanlığı olarak halkın mağdur olmaması için ellerinden gelen gayreti sarf edeceklerini kaydeden Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, rakamlarla örnekler vererek konuyu şöyle özetledi:
“Mısri Camii çevresindeki 1. Etap kısmında arsa bedelleri düşük diyorlar. 400 TL ile bin 750 TL arasında. Ben daha sonra İYİ Parti Meclis Üyelerine, sonra mecliste CHP Meclis Üyelerine de anlattım. Benim onlardan aldığım bilgiye göre şahsi kanaatim en düşükten gidelim. Orada yüz metrekarelik bir arsamız olsa, üzerinde de 80 metrekarelik bir evimiz olsa. Vatandaş şunu anlıyor; Benim orası yüz metrekare, 400 TL’den 40 bin lira benim elime verip gönderecek. Yok böyle bir şey. Yüz metrekarelik bir arsada 400 TL’den 40 bin lira sadece arsa bedeli. Üzerinde 80 metrekarelik bir ev varsa. Ben o gün arkadaşlara sordum; Sizler piyasada iş yapan insanlarsınız. 80 metrekarelik bir ev kaç para eder diye sordum. Artık ekonomik ömrünü de tamamlamış evler. 40-45-50 bin TL denildi. Ben 60 bin TL dedim. Hesaba göre toplamda yüz bin lira yaptı. Arka kısımda bir kömürlük varsa oralar da hepsinde var zaten. Asma veya ceviz ağacı varsa ne bileyim vişne ağacı var ise bahçede de bunları da değerlendiriyorlar. En düşükten gidelim bir 5 bin TL’de bu etse toplam 105 lira yaptı. Ben orada sordum buradaki iki artı bir daire kaç para eder bittiği zaman diye. 300 bin lira dedi. Sayın Cumhurbaşkanımız şunu söylüyor dedim, TOKİ Başkanı da bunu söyledi. Kentsel Dönüşüm Genel Müdürü ile yaptığımız görüşmede; Benim diyor vatandaşıma hediyem olacak diyor Sayın Cumhurbaşkanımız. 300 bin TL’ye satılan bir yerin maliyeti nedir? Eğer lüks yapılırsa 250 bin TL’dir dedim. Cumhurbaşkanımız diyor ki dedim benim vatandaşıma hediyem yüzde 30 da benden, maliyetten kırım yapacaksın diyor TOKİ’ye. Yüzde 30’u 75 bin lira, düşersek 175 bin lira yaptı. Bizim arsamızın bina ile ederi 105 bin liraydı. 175’ten, 105’i düştüğünüzde kalan 70 bin lirayı bana 15 yılda sıfır faizle ödeyeceksin diyor. Meclis Üyesi arkadaşımız bu parayı nasıl ödeyecekler diye sordu. Kardeşim 70 bin lirayı 15’e böldüklerinde yıllık 4.600’e gelir. Bırak artık o da bir sigara parası. 12 ayda 300 ödemeye gelir. Kaldı ki diyelim benim orada yüz metrekarelik yerim var. Ben TOKİ ile anlaşma yaptığım andan itibaren de aylık bana bir milyon lira kira bedeli ödüyor. 15 ayda bitse 15 milyonda o 70’den 15’i düştüğünüzde 55 bin lira. Zaten senin ödeyeceğin rakam 55 bin lira. Millet zannediyor ki TOKİ burada elimizden alacak lüks konut yapıp burayı 400’e satacak. Yok böyle bir şey. Oradaki konutlar orada oturan insanlara aittir. Vatandaş benim orada üç artı bir dairem var. Bana iki artı bir daire verecekler diye bir endişeye kapılmış. Buna karşılık da 200 bin lira borçlandıracaklarmış. Böyle bir dünya mı var? Biz buna müsaade etmeyiz. Gidip karşısına dikileceğiz burada böyle bir şey yok arkadaş. Biz de piyasayı biliyoruz, şartları biliyoruz. Buna da fırsat vermeyeceğiz. Belediye olarak biz her zaman oradaki hemşehrilerimizin yanındayız.”
“DEVLET İRADESİ OLMADAN BURASI ÇÖZÜLMEZ”
TOKİ yerine müteahhitlerin inşaatları yapması önerisini de değerlendiren Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, “Müteahhite verilip TOKİ’nin devre dışı bırakılması soruluyor. Aynı şey Karaman Mahallesinde oldu. Belki de Afyon’un en rezil projesi odur. Çünkü orada nefes alacak yer kalmadı. Burada devlet iradesi olmadan bir şeyi çözmek mümkün değil. 600 küsur konut var. Biz tapu kayıtlarını da çıkarttık. Orada bir metre yeri olan var, 0,50 santim yeri olan var. Vefat edenler var. Mirasçısı kalmayanlar var. Ben kendi işimde üç kardeşin yerini çözemedim. Yerine göre kardeş kardeşiyle bir araya gelmiyor. O veriyorsa ben vermeyeceğim diyor. Şimdi burada çözülürse ancak bu devlet kanalıyla çözülür. Burada belki de Belediye olarak en zararlı biziz. Çünkü TOKİ oraya binaları yaptığı zaman alt yapıyı biz üstleneceğiz. Kanalizasyon, içme suyu bizde. Yollarını biz yapacağız. Çevre düzenlemesini Park ve Bahçeler Müdürlüğü aracılığıyla biz yapacağız. Burada Belediye’nin bir kazancı yok. Bizim gayemiz; Afyon nasıl güzel bir görüntüye kavuşur onun derdindeyiz. Proje hoşumuza gitmezse ki bizzat bazı şeyleri gördük. Çevre ve Şehircilik Bakanına bizzat kendim söyleyeceğim bunları. Milletvekilleriyle birlikte randevu alıp düzeltilmesi gerekenleri düzelttireceğiz. İhale günü 25 Şubat-25 Mart 2021 olmaz da 25 Nisan 2021 olur veya Mayıs ya da Haziran ayına kalır. Ama orada düzenlemeyi yapacağız.” dedi.
>> Hayriye CANER’in Haberi

Bakmadan Geçme