• Haberler
  • Genel
  • Madencilik, ormana düşman değil – Kocatepe Gazetesi

Madencilik, ormana düşman değil – Kocatepe Gazetesi

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Afyonkarahisar'da Mermer, Maden, Makine Teknolojileri, Sarf Malzemeleri ve İş Makinaları Fuarı'nın açılışını yaptı. Eroğlu, maden çalışmaları sırasında ormanların tahrip olduğu iddialarını yalanladı Afyonkarahisar'da Mermer, Maden, Makine Teknolojileri, Sarf Malzemeleri ve İş Makinaları Fuarı'nın açılış törenine katılan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, maden aramaları ve Hidroelektrik Santral [&hellip]

Madencilik, ormana düşman değil

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Afyonkarahisar’da Mermer, Maden, Makine Teknolojileri, Sarf Malzemeleri ve İş Makinaları Fuarı’nın açılışını yaptı. Eroğlu, maden çalışmaları sırasında ormanların tahrip olduğu iddialarını yalanladı

Afyonkarahisar’da Mermer, Maden, Makine Teknolojileri, Sarf Malzemeleri ve İş Makinaları Fuarı’nın açılış törenine katılan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, maden aramaları ve Hidroelektrik Santral çalışmalarının ormanları tahrip etmediğini belirtti. Eroğlu, programı takip eden gazetecilere seslenerek “Madenler, mermer gibi birtakım izinler büyük oranda Orman ve Su İşleri Bakanlığı’ndan veriliyor. Basın mensuplarımız, size söylüyorum. Özellikle bunu o kadar abartıyorsunuz ki; bütün Türkiye’de şimdiye kadar toplam 450 bin hektar alanda madencilik yapılıyor. Bu da çok cüzi bir alan. 20-30 yılda verilen izinlerin toplamı bu. Biz sadece 2010 yılında 500 bin hektarlık yeni orman alanı oluşturduk ve rehabilite ettik. Bunları da yazın, marifet iltifata tabi. Arkadaşlarımız çalışıyor” dedi.
“NE GEREKİYORSA YAPARIM”
Taş ocaklarının ve madenlerin, Türkiye’nin ihtiyaçlarını karşıladığını belirten Bakan Eroğlu, şöyle devam etti:
“Taş ocağı geliyor, biz istemeyiz… Bu binalar ne ile yapılacak? Ben izin vermeyeyim, benim için çok kolay. Bu kadar insana istihdam sağlanıyor. Yurtdışından mermer mi ithal edelim, taş ocağı mı ithal edelim. Madenciler kati surette ormanları tahrip etmiyor, çünkü biz onlarla anlaştık. Dedik ki, maden çıkardıktan sonra çalıştığınız yeri ıslah edin. Ağaçlandırma bedelini de veriyorlar. Biz iş bittikten sonra ağaçlandırıyoruz, kaybolan bir şey yok. HES’lerle ormanlar tahrip ediliyor diyorsunuz. Şimdiye kadar olan bütün HES’lere, madenlere bunların tamamına ayrılan alan toplam ormanlık alanın binde 2’si. Burada muazzam bir istihdam sağlanıyor. Bir şeyi yazarken ölçülü yazın bir zahmet. Ne getiriyor, ne götürüyor bunlara bakmak lazım. Ben madenciler için ne yapmak gerekiyorsa hazırım.”
MERMER İHRACATI GELİŞTİ
Türkiye’nin mermer alanında önemli gelişmeler yaşadığına dikkat çeken Bakan Eroğlu, “Mermercilerimize teşekkür ediyorum. Maden sektörü ve metaller sektöründe bir artış kaydedildi. Özellikle maden ve metaller sektöründe 2012 yılında 157 milyon 839 milyon dolar direkt ihracat gerçekleşmiş. 2013 yılında ise yüzde 14 artışla 180 milyon doları aşmış. Gerçekten bu çok önemli. Bu sene bu rakam daha da artacak ben buna inanıyorum. 2013 yılında toplam 252 milyon 500 bin dolar doğaltaş ihracatı gerçekleştirilmiş ve 2012 yılına göre yüzde 7.3 bir artış sağlanmış. Bu sene de bir artış var, tebrik ediyorum. Bu bakımdan önemli bir mesafe kat ediyoruz. En çok ihracatımız Çin Halk Cumhuriyeti’ne. Daha sonra, Amerika, Fransa ve Hindistan, sırasıyla takip ediyor” ifadelerini kullandı.
BİR GÜN BİLE KAYBOLMAMALI
Mermerin işlenerek satılması hâlinde kazancın artabileceğini, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da bu sektörü desteklediğini kaydeden Eroğlu, “Maden İşleri Genel Müdürlüğü’nden Başbakan’a giderek ruhsat almışsa tekrar bize gelmesen onunla biz Orman’dan orman izni verelim diye bir yazı yazmıştık. Ona müspet cevap geldi. Ben buradan ilk defa müjdeliyorum. Bu da işleri hızlandıracak. Ben inanın bir bir yerden talep geldiği zaman beklemiyorum, bir gün bir gündür. ‘Bir gün bir gündür iş adamının kaybedecek zamını yok’ diye bunu hemen faksla bölgelere duyurun diye talimat veriyorum” diye konuştu.
HASSASİYET GÖSTERMEYENE İKAZ
Türkiye’de maden sektörü temsilcileri ile uyum içinde çalıştıklarının altını çizen Bakan Eroğlu, şöyle devam etti: “Son 10 yılda 3 milyardan fazla fidanı toprakla buluşturduk. Geçmiş 50 yılda yapılandan daha fazlasını biz 20 yılda yaptık. Madenciliği de seviyoruz. Burada ortak bir yol takip ediyoruz. Ormancılara madencilere de şunu ifade ediyorum. Çevre hassasiyeti göstermeyenleri ikaz ediyoruz. O bakımdan onu da vburgulamak istiyorum. Cenab-ı Allah kazadan beladan korusun. Daha çok istihdamını sağlasın onlara. Tabii burada bir de makine gücünden bahsetmek istiyorum. Bu konuda da Türkiye’de muazzam bir gelişme var. İschisar’daki fabrikası Cumhurbaşkanımzla gezdiğimde çok gurur duydum. Artı Türkiye’de her şeyi yapmak mümkün. hükümet olarak bu sanayinin daha da gelişmesini istiyoruz. Tanktan tüfeğe kadar artık türkiye’de yapılıyor. Bu gerçtekten çok muhteşem bir mesafe kat edildi.” (Kocatepe Haber Merkezi)

Afyon’un potansiyeli büyük

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, mermercilik alanında Afyonkarahisar’da büyük bir potansiyelin olduğunu belirtti

Eroğlu, “Afyon Beyazı adlı mermer. Dünyaca meşhur. Kalite bakımından da son derece güzel. Ayrıca buradaki mermerler, radyasyon ihtiva etmiyor, o da çok önemli. Dünyada bir marka haline geldi. Afyonkarahisar, çeşitli desen, renk ve kalitedeki mermer rezervleri ile ülkemizin en güzel yer altı kaynağına sahip. Bu bakımdan gurur duyuyoruz. Afyon Kocatepe Üniversitesi Mermer ve Doğaltaş Teknolojisisi Uygulama ve Araştırma Merkezi de yaptığı çalışmalarla gerçekten sanayici ve işadmalarımıza yol gösteryor, gelişmelerine katkı sağlıyor. Sektör için çok önemli. Kalifiye eleman yetiştiriyor. Türkiye’de özellikle ara eleman dediğimiz, eleman sıkıntısı var. İş talep edene soruyorum, ‘Ne istiyorsun?’, ‘Ağabey ne iş olsa yaparım’ diyor. Ama sanayicimiz her işi yapan değil, gerçekten vasıflı eleman istiyor. İşte üniversitemiz buradaki vasıflı eleman ihtiyacını karşılıyor.”

DESTEK GELİRSE
UÇAK BİLE YAPILIR
Mermer, Maden, Makine Teknolojileri, Sarf Malzemeleri ve İş Makinaları Fuarı Koordinatörü Mehmet Abdioğulları, “Afyon Beyazı, madencilik sektöründe lokomotiflerden biri olmuştur. Türk makine sektörünün geldiği noktayı bu fuarla paylaşmak istedik. Sektöre destek verilmesi halinde tank ve uçak üretebilecek teknolojilere sahibiz. Şu anda İtalya’yı geçmiş durumdayız” dedi.

İTALYANLAR KOPYA ÇEKİYOR
Fuar’da Bakan Eroğlu’na bilgiler aktaran işadamı İbrahim Alimoğlu, Türk firmalarının İtalyan firmalarını imrendirecek makineler ürettiğini söyledi. Alimoğlu, “Bizim firmalarımızın ürettikleri mermer makineleri, İtalyanlar’ın dikkatinden kaçmıyor. Katıldığımız fuarlarda, İtalyan firma çalışanları, bizim firmalarımızın ürettikleri makinelerin fotoğraflarını çekiyor. Bu fotoğraflardan yola çıkarak benzer makineler üretiyor” diye konuştu.

ALİMOĞLU’NA PLAKET
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, işadamı Mehmet Alimoğlu’na plaket verdi. Eroğlu, “Mermercilik sektörünün duayeni, sevilen bir işadamı olan Alimoğlu’na plaket veriyoruz. Hayırlı, uğurlu olsun” dedi.

Bakmadan Geçme