• Haberler
  • Genel
  • “Maden çeşidinde ilk on ülke arasındayız”

“Maden çeşidinde ilk on ülke arasındayız”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, buldukları yeni rezervlerle beraber ulaştıkları maden çeşidinin Türkiye’nin dünyada ilk 10 ülke arasına girmesini sağladığını bildirdi Yıldız, Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirilen 22. Dünya Madencilik Kongresi’nde yaptığı konuşmada, sektörün önünü açmaya yönelik çalışmalar yapıldığını belirterek, sektörler arasında en yüksek katma değer ve istihdam oluşturma kapasitesine sahip [&hellip]

"Maden çeşidinde ilk on ülke arasındayız

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, buldukları yeni rezervlerle beraber ulaştıkları maden çeşidinin Türkiye’nin dünyada ilk 10 ülke arasına girmesini sağladığını bildirdi

Yıldız, Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirilen 22. Dünya Madencilik Kongresi’nde yaptığı konuşmada, sektörün önünü açmaya yönelik çalışmalar yapıldığını belirterek, sektörler arasında en yüksek katma değer ve istihdam oluşturma kapasitesine sahip olan madenciliğin ülkelerin kalkınmasında stratejik bir öneme sahip olduğunu vurguladı.
Günlük kullanılan ve yaşamımızda sıkça yer alan araç ve gereçlerin birçoğunun madenlerden üretildiğini hatırlatan Yıldız, madencilik sektöründe çalışan bir kişinin dolaylı olarak yaklaşık 12 kişiye iş imkanı sağladığını kaydetti.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın 2009 verilerine göre madencilik sektöründe 137 bin kişi çalışırken, toplam 1,6 milyon kişiye de iş imkanı sağlandığını belirten Bakan Yıldız, bu kadar önemli ve hayatımızın içerisinde olan bir sektörün gerek madenciler gerek bilimsel yanı gerekse pratik uygulamalar açısından bakıldığında çok ciddi bir düzenlemeye ihtiyacı bulunduğunun açık olduğunu söyledi.
Özellikle enerji ihtiyacının karşılanmasında madenciliğin özel bir yere sahip olduğunu, bütün dünyada olduğu gibi Türkiye’de de enerji talebinin, arzının önemli bir kısmının petrol, doğal gaz ve kömürden karşıladığını ifade eden Yıldız, tüm ülkelerin kalkınma ve milli güvenlik politikalarında madenciliğin geliştirilmesine büyük önem verdiğini vurguladı.
Taner Yıldız, geçtiğimiz yüzyılda dünya GSYH’nın yaklaşık 18 kat arttığını, küresel kaynak tüketim miktarının da buna paralel olarak büyüdüğünü, dünya ham petrol tüketiminin 20,43 milyon tondan 171 kat artışla 3,5 milyar tona, çelik tüketiminin ise 27,80 milyon tondan 30 kat artışla 847 milyon tona yükseldiğini, bir kısım metalik, kıymetli madenlere de bu örnekleri eklemenin mümkün olduğunu bildirdi.
Bir rapora göre dünyada yıllık 1,5 trilyon dolar değerinde 10 milyar tonun üzerinde maden üretildiğini belirten Yıldız, Türkiye’de yapılan araştırmaların, sondaj çalışmalarının arttığını, maden ihracatının ise 6 katlar civarında yükseldiğini kaydetti.
Bakan Yıldız, Türkiye’nin, karmaşık jeolojik durumu ve tektonik yapısı gereği çeşitli maden kaynaklarına sahip olduğunu, 90 çeşit madenin 60’ının Türkiye’de üretilebildiğini bildirerek, bulunan yeni rezervlerle beraber ulaşılan maden çeşidinin Türkiye’nin dünyada ilk 10 ülke arasına girmesini sağladığını söyledi. (AA)

Bakmadan Geçme