• Haberler
  • Genel
  • Madde bağımlılığıyla mücadele planlanmalı – Kocatepe Gazetesi

Madde bağımlılığıyla mücadele planlanmalı – Kocatepe Gazetesi

Acilen 2011 yılı içeriside madde bağımlılığı ile mücadele yerel eylem planı yapılıp uygulamaya sokulmalsı gerektiğini ilan eden UMUD Madde Bağımlılığı ile Mücadele Derneği İl Temsilcisi Kemal Baykara, Sağlık Müdürlüğü yetkilileri tarafından acilen gerekli denetim ve uyarılar yapılması gerektiğini söyledi. Baykara, kendilerinden faydalanmak istenmesi halinde davet beklediklerini, geçmişteki sıkıntıları unutmaya hazır olduklarını bildirdi Emniyet güçleri sıkıntılı [&hellip]

Madde bağımlılığıyla mücadele planlanmalı

Acilen 2011 yılı içeriside madde bağımlılığı ile mücadele yerel eylem planı yapılıp uygulamaya sokulmalsı gerektiğini ilan eden UMUD Madde Bağımlılığı ile Mücadele Derneği İl Temsilcisi Kemal Baykara, Sağlık Müdürlüğü yetkilileri tarafından acilen gerekli denetim ve uyarılar yapılması gerektiğini söyledi. Baykara, kendilerinden faydalanmak istenmesi halinde davet beklediklerini, geçmişteki sıkıntıları unutmaya hazır olduklarını bildirdi

Emniyet güçleri sıkıntılı
UMUD Madde Bağımlılığı ile Mücadele Derneği Afyonkarahisar Temsilcisi Kemal Baykara Tabip Odası toplantı salonunda düzenlediği basın toplantısında il merkezi ilçe ve beldelerde karşılaşılan en önemli sıkıntının, çocuk yastaki gençlere sigara,alkol ve uçucu maddelerin denetimsiz şekilde satılması olduğunu belirtti. 5898 Sayılı uçucu maddeler yasasının Afyonkarahisar’da ilgili kuruluş tarafından hala yeterince uygulanmadığını ileri süren Kemal Baykara; “7 Mayıs 2009 tarihinde kabul edilen yasa ve en son 6 ay önce 5 Ağustos 2010 tarihli resmi gazetede yayınlanan uçucu maddeler konusundaki yönetmelik yaptığımız uyarılara rağmen uygulamaya konulamamıştır. İlgili yasa ve yönetmeliğe göre sorumlu kuruluş olan Sağlık Müdürlüğü hala bazı tedbirleri almakta gecikmektedir. Üç yıldır çeşitli platformlarda ve en son bir ay önce yaptığımız uyarılara rağmen ilgili kurumdan hiçbir dönüş olmamıştır. Yetkililerin bu konuyla ilgilenmesi için mutlaka gencecik evlatlarımızın bağımlılık etkisiyle suç mu işlemesi bekleniyor? Mutlaka birilerinin canının yanması mı bekleniyor? Bağımlı gençlerin çete oluşturması mı bekleniyor? Bağımlılıkla mücadeleyi angarya olarak görmekten ne zaman vazgeçeceğiz? Daha önceki başvurularımızda anladık tedavi için istekli değilsiniz. En azından satış ve kullanım alanlarını kontrol altında tutun. Maalesef yasa ve yönetmeliklerdeki boşluklar nedeniyle uçucu maddelerin uyuşturucu olarak kullanılması ve bulundurulması yasak olmadığından emniyet güçleri büyük sıkıntılar çekmektedir. Sadece ilgili yasa ve yönetmelikle bu maddelerin satışı ve kullanım alanları kontrol edilebilir.Bu sıkıntı sadece şehrimiz için de geçerli değildir. Ülkemizde genel bir sıkıntı halinde devam etmektedir. İlimizdeki sıkıntılar alınacak acil tedbirlerle giderilebilir. Bizler Afyonkarahisar da alacağımız tedbirlerle bu sıkıntıların önüne geçebilir diğer şehirlere de örnek olabiliriz.” dedi.
25 Kasım’da önemli kararlar alındı
İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri tarafından acilen gerekli denetim ve uyarılar yapılması gerektiğini savunan UMUD Madde Bağımlılığı ile Mücadele Derneği İl Temsilcisi Kemal Baykara, asılsız dedikodularla resmi açıklama yapma yerine uygulanabilir tedbirlerin acilen hayata geçi-rilmesi beklentisini dile getirdi. Amacın kurumları yönetmek veya yıpratmak olmadığının altını çizen Baykara; “Bizlerden faydalanmak isterlerse kendilerinden davet bekliyoruz. Geçmişteki sıkıntılarımızı unutmaya hazırız. Derneğimizin başvurusu üzerine Afyonkarahisar Valiliği toplantı salonunda, Sayın emekli Vali Yardımcısı Gökhan Veli Kişioğlu başkanlığında ilgili 17 kurum temsilcisi ile ‘Madde Bağımlılığı Koordinasyon Toplantısı’ 25 Kasım 2010 tarihinde yapılarak bazı kararlar alınmıştı. Alınan kararların önemli bir kısmı maalesef hala yerine getirilememiştir. İlgili toplantı acilen periyodik olarak yapılmalıdır. Acilen 2011 yılı madde bağımlılığı ile mücadele yerel eylem planı yapılıp uygulamaya sokulmalıdır. 5898 Sayılı yasaya istinaden yayınlanan yönetmelik boya incelticileri ile su bazlı olmayan yapıştırıcıları da içeren, kişilerde bağımlılık yapan uçucu maddelerin satışına ve kullanım alanlarına sınırlama getirmiştir. Özetle 5898 sayılı kanunun amacı Solumak, koklamak yoluyla veya başka bir şekilde kişilerde bağımlılık yapabilen ürünlerin kontrolünü sağlamak, özellikle çocukların erişimini ve kullanımını önleyerek onları bu maddelerin zararlı etkilerinden korumaktır.” diye konuştu.
Kanun hükümleri açık
Kanunun kırtasiye malzemesi, boya incelticisi gibi maddeler ile yapıştırıcı olarak kullanılan ve uçucu madde ihtiva eden ürünleri de kapsadığını bildiren İl Temsilcisi Kemal Baykara, kanun kapsamına giren ürünlerin eğitim ve öğretim faaliyetlerinde kullanılamayacağını kaydetti. Eğitim ve öğretim faaliyetlerinde ancak su bazlı yapıştırıcılar kullanılabileceğini kaydeden Baykara; “Yükseköğretim kurumları ile mesleki eğitim ve iş eğitimi yapan kurumların, eğitim gereği kullandıkları ve bu kapsama giren ürünler ancak hoş olmayan koku ihtiva etmeleri halinde kullamlabilir. Milli Eğitim Müdürlüğü nün okullara göndermiş olduğu uyarıcı yazıya rağmen öğrenci ve velilerin bu yapıştırıcıları aldıkları gözlenmektedir. Bu kanun kapsamına giren ürünlerin dış ambalajları ile varsa iç ambalajlarına da sağlığa zararlı olduğu ve çocuklara verilemeyeceği görünür ve okunaklı bir şekilde yazılır. Bu uyarı yazılarına resim ve şekiller de eklenebilir. Bu uyarı yazılarının, resim ve şekillerin kaplayacağı alan, toplam alanın yüzde otuzundan az olamaz. Bu kanun kapsamına giren ürünler, hangi amaçla olursa olsun, çocuklara satılamaz, verilemez. Çocuklar tarafından kullanılabilme ihtimalinin varlığı halinde, bu ürünler yetişkinlere de satılamaz, verilemez. İlgili yönetmeliğe göre uçucu maddelerin satışını yapan kırtasiye, nalbur, bir milyoncu ve seyyar satış yapan işyerlerine 18 yaşından küçüklere satış yapılamayacağını gösteren levhalar aşılmalıdır.” şeklinde konuştu.
Huzur aile önemli etken
Yönetmelik kapsamına giren ürünlerin çoğunda uyarı yazısı bulunmadığını, içeriği belli olmayan bir çok yapıştırıcı satıcıların raf ve tezgahlarında yer aldığını aktaran İl Temsilcisi Kemal Baykara sözlerine şöyle devam etti: “Buradan anne ve babaları da özellikle uyarmak istiyorum. Anne ve babalar öncelikle kendi tedbirlerini almalıdır. Çocuklarınıza yapıştırıcı alırken mutlaka su bazlı olanları tercih ediniz. Su bazlı yapıştırıcıların ambalajlarında yeşil nokta ile işaret bulunmaktadır. Ayrıca ayakkabı yapıştırıcılarını ve boya incelticilerini evinizde bulundurmayın. İhtiyaç için aldığınız ambalajları işi bittikten sonra mutlaka imha edin. Bahar aylarının gelmesiyle çocuklarımız sıkça sokak ve parklarda vakit geçirmek isteyecek. Çocuklarımzı sıkmadan kontrol altında tutun. Okul içindeki ve dışındaki arkadaşlarını aileleri ile birlikte tamyın. Okul dışında nerelerde ve kimlerle vakit geçirdiğini mutlaka bilin. Çocuklarımıza gidebileceği en huzurlu ortamın evi olduğunu hissettirmeliyiz. Günlük sıkıntılarımızı evde çocukların yanında tartışmamalıyız. Huzursuz aileye mensup çocuklar maalesef zararlı alışkanlıklara daha kolay bulaşmaktadırlar.” ifadelerini kullandı. Baykara basın toplantısı sonrası 2. Dumlupınar Caddesi üzerinde ki dükkanlara uyarı levhaları asarak esnafla sohbet etti. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme