• Haberler
  • Genel
  • 'Mabetle üniversite birlikte düşünülmeli' – Kocatepe Gazetesi

'Mabetle üniversite birlikte düşünülmeli' – Kocatepe Gazetesi

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Afyon Kocatepe Üniversitesi Ahmet Necdet Sezer Kampüsü'nün karşısında yer alan Üniversite Camisi'nin açılış törenine katıldı. Görmez, törende yaptığı konuşmada üniversite ile mabedin ayrılmaması gerektiğini söyledi. Görmez, Cuma Hutbesi'nde ise 'Müslüman, Müslüman'a kin tutmaz' dedi Afyon Kocatepe Üniversitesi Ahmet Necdet Sezer Kampüsü'nün karşısında yapılan Üniversite Camisi, törenle ibadete açıldı. Mimar Sinan’ın [&hellip]

“Mabetle üniversite birlikte düşünülmeli”

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Afyon Kocatepe Üniversitesi Ahmet Necdet Sezer Kampüsü’nün karşısında yer alan Üniversite Camisi’nin açılış törenine katıldı. Görmez, törende yaptığı konuşmada üniversite ile mabedin ayrılmaması gerektiğini söyledi. Görmez, Cuma Hutbesi’nde ise “Müslüman, Müslüman’a kin tutmaz” dedi

Afyon Kocatepe Üniversitesi Ahmet Necdet Sezer Kampüsü’nün karşısında yapılan Üniversite Camisi, törenle ibadete açıldı. Mimar Sinan’ın Süleymaniye ve Selimiye camilerindeki çalışmaları örnek alınan, 1500 kişinin aynı anda namaz kılabileceği şekilde inşa edilen caminin açılış törenine Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, MHP Afyonkarahisar Milletvekili Kemalettin Yılmaz, Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak ve protokol üyeleri katıldı.
İKİ ÖNEMLİ KURUM
Cami için düzenlenen törende konuşan Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, ibadet yapılan yer ile üniversitenin ayrı düşünülemeyeceğini kaydetti. Görmez, “Bütün dinlerde, kültürlerde, medeniyetlerde tarihe baktığımız zaman üniversite ile mabet birbirinden ayrılmayan iki önemli müessesedir. Bütün medeniyetlerde üniversite kavramı mabetlerden çıkmıştır. Son yüzyılda insanoğlu, insanlık tarihi bir parçalanma yaşamış, bir zihinsel ayrışma yaşamış ve zaman zaman üniversite ile mabet birbirinden ayrı telakki edilmiştir” dedi.
VAHİYLE AKIL AYRILMIŞ
Üniversite ile ibadet yapılan yerlerin birleşmesi için çaba sarf ettiklerini belirten Görmez, “Üniversite ile mabet ayrılınca din ile bilim ayrılmış, akılla vahiy ayrılmış, akılla kalp birbirinden ayrılmış. Üniversite ile mabet birbirinden ayrılınca bu dünya ile öte dünya birbirinden ayrılmış. Onun için bütün bunları yeniden birleştirmek için, bilim ile dini, akıl ile vahyi, akılla kalbi, dünya ile ebedi hayatı birleştirmek için mabetle üniversitenin birlikte düşünülmesine ihtiyaç vardır. Onun için bilhassa üniversitelerimiz içerisinde, kampüsler içerisinde sevgili öğrencilerimizin, sevgili gençlerimizin manevi hayatına hizmet eden bu müesseselerin oluşumunda emeği geçen herkese en kalbi şükranlarımı sunuyorum” diye konuştu.
CAMİ HERKESE HİTAP ETMELİ
Camilerin gençler, kadınlar, engelliler için de ibadet yeri olduğunu hatırlatan Görmez, şöyle devam etti:
“Belli bir yaşın üzerinde erkek cemaate hitap eden, çocuklar için mekanı olmayan, gençler için kucak açmayan, kadınları, aileleri içine kabul etmeyen, engellilere yer olmayan bir cami, İslam’ın camisi, mabedi olamaz. İslam’ın mabedini, Allah’ın tüm kullarını, kadınıyla erkeğiyle, genciyle yaşlısıyla, çocuğuyla herkesi kucaklayan bir mabet olarak inşa etmeliyiz. Mimarlarımız çalışmalarını bu yönde yapmalıdır. Şimdilerde camilerimiz bu yönde yeni bir takım bütün bu fonksiyonlarını içeren cami mimarisi gelişiyor ama daha büyük mesafeler katetmeye ihtiyacımız var.”
HUTBEDE İNCE MESAJ
Görmez, Cuma Hutbesi’nde ise Müslümanlar’ın birbirleriyle kardeşlik hukukunu sürdürmesi gerektiğine dikkat çekti. Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, “İhlas, sadakat ve samimiyet dindarlığın olmazsa olmazıdır. İhlas, sadakat ve samimiyet ortadan kalkınca, dindarlık da ortadan kalkar. Din bu temeller üzerine bina edilmiştir. Müslüman, Müslüman’ı aldatmaz. Müslüman, Müslüman’a buğzetmez. Müslüman, Müslüman’a kin beslemez. Müslüman, yüreğinde Mümin kardeşine karşı nefret beslemez” dedi. (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme