Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Maaşları kesilen gaziler çözüm bekliyor

Türkiye Harp Malulü Gaziler

Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Şube Başkanı İsmail Kumartaşlı, 17 Aralık 2019’dan itibaren yurt genelinde maaşları kesilen toplam 227 Terörle Mücadele Gazisinin çözüm beklediğini açıkladı

Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Afyonkarahisar Şube Başkanı Malul Gazi İsmail Kumartaşlı ve beraberindeki gaziler derneğin yurt genelinde eş zamanlı olarak gerçekleştirme kararı aldığı ortak basın açıklamasını dün öğleden sonra SGK binası önünde yaptı.
“TERÖRLE MÜCADELE EDEN 227 GAZİNİN MAAŞI KESİLDİ”
17 Aralık 2019 tarihinden itibaren Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından Türkiye genelinde 227 Terörle Mücadele Gazisinin emekli maaşlarının kesildiğini belirten Kumartaşlı, “Vatani görevini yapmakta iken terörle mücadelede yaralanarak tedavisi bittikten sonra devletin gazi maaşı bağladığı her Gazi aynı zamanda özürlü bir vatandaş olmuştur. Tedavi sonucu özrün kalmazsa zaten gazi de olamazsın. Gazi olanlardan çalışabilir durumda olanlara Rehabilitasyon amaçlı devlet kurumlarında çalıştırmak üzere 1 istihdam hakkı verilmektedir. Ya da bu gaziler kamunun özürlü alım sınavlarına girerek veya özel sektörde özürlü kadrolarında çalışarak her özürlü vatandaş gibi; 2013 öncesi Gazilerimiz özür oranlarına göre Devletimizin özürlü vatandaşlara sağladığı emeklilik haklarından yararlanıyordu. Ta ki 5510 sayılı kanunun 38. maddesi ve 6495 sayılı torba kanunun 80. maddesi çıkana kadar.” dedi.
“EMEKLİLİK HAKKI ELDEN ALINDI”
Bu kanunlar çıktıktan sonra gazilerin özürlü haklarından yararlanarak emekli olmasının önünün kesildiğini dile getiren Kumartaşlı, “Bu kanunlar devreye girdiğinden itibaren Gazilerin; Askerlik yani Gazi olmadan önceki sigorta giriş ve primleri silindi. Devletimizin 5510 sayılı kanunun 28. maddesi ile özürlü vatandaşlara sağladığı emeklilik hakları Gazilerin elinden alınmıştır. Bu sebepten Gazilerin emeklilik durumları ne kadar uzuv kaybı olursa olsun kolu bacağı olmasa da mecburi olarak 60’lı 65’li yaşlara kalmıştır.” diye konuştu.
“MAAŞLAR SGK HATASIYLA KESİLDİ”
227 gazinin emekli maaşının kesilme sebebinin SGK’nın yaptığı hatadan kaynaklandığını belirten Kumartaşlı, “227 gazinin maaşlarının kesilme nedenini 2008 ve 2013 yılında çıkan kanun maddelerini bilmeyerek özürlülükten dolayı günü dolup müracaat eden gazilere maaş bağlamasıdır. Şimdi de ben hata yaptım hatamı yeni fark ettim şimdi maaşlarınızı kestim demesidir. Madem bu kişiler emekliliği hak etmiyordu Sosyal Güvenlik Kurumu neden bu kişilere emekli maaşı bağladı? SGK kendini kurtarmak için 7 Aralık 2019 tarihli 7194 Sayılı Kanunun 48. Maddesi ile 5510 sayılı kanuna eklenen geçici 79. madde ile Bu kişilere 6 yıldır ödenen maaşları geri istememek için bir kanun çıkardı. Çıkarır çıkarmaz 10 gün içinde gazilerin maaşları kesildi.” şeklinde konuştu.
>> Burcu AYDIN’ın Haberi