Lösemili Bebek AFSÜ'de Sağlığına Kavuştu

AFSÜ'de lösemi tedavisi gören bir bebek başarılı bir kök hücre nakli sonucu sağlığına kavuştu. Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi (AFSÜ) Hastanesi'nde lösemi tedavisi gören 1,5 yaşındaki Mevlüt Akif'e başarı bir kök hücre nakli operasyonu yapıldı

Lösemili Bebek AFSÜ'de Sağlığına Kavuştu

MİNİK AKİF TABURCU EDİLDİ

Tam uyumlu kök hücre bağışçısı Almanya’da bulunan ve yaklaşık üç hafta önce kök hücre nakli yapılan Mevlüt Akif, başarılı bir sürecin ardından tam şifa ile AFSÜ’den taburcu edildi. İki aylıkken AFSÜ Hastanesine getirildiğinde yapılan tetkikler ile çok ağır bir bağışıklık yetmezliği türü olan Wiskott-Aldrich Sendromu tanısı konulan Mevlüt Akif’e, kök hücre nakli yapılması gerekti. Yakın akrabaların uyumlu olmaması sebebiyle Türkiye Kök Hücre Koordinasyon Merkezi TÜRKÖK’e yapılan başvurunun ardından Türkiye’de kayıtlı verici adaylardan uygun verici saptanamayan Mevlüt Akif için, İstanbul Üniversitesi Kemik İliği Bankası aracılığıyla dünyadaki diğer kemik iliği bankalarında tarama yapıldı.

Lösemili Bebek AFSÜ'de Sağlığına Kavuştu

AKRABA DIŞI YAPILAN BEŞİNCİ NAKİL

AFSÜ Hastanesi Başhekim Yardımcısı ve Tıp Fakültesi Çocuk Hematolojisi ve Onkolojisi Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. İbrahim Eker, konu hakkında şunları kaydetti: “Yaptığımız araştırma sonucunda Mevlüt Akif için Almanya’dan tam uyumlu bir verici saptandı. Kök hücre nakli yapıldı ve çok şükür sağlıkla taburcu ediyoruz. Bu operasyon, nakil merkezimizde yapılan 23’üncü akraba dışı olarak yapılan 5’inci kök hücre naklidir.

Tam şifa ile sorunsuz başarı oranımız yüzde 90’dır. Bu oran ülkemiz ve dünya literatürüne göre çok yüksek bir başarı oranıdır. Bu başarıda emeği geçen başta hastane yönetimimiz olmak üzere tüm ekip arkadaşlarımıza şükranlarımızı iletiyoruz. Türkiye’deki verici havuzunun artmasına çok ihtiyaç var. TÜRKÖK kaynaklı bir verici bulursak süreç çok daha hızlı ve daha düşük maliyetli ilerliyor. Bu konuda farkındalığın artmasını, halkımızın kan bağışı gibi kök hücre bağışıyla ilgili de gönüllü olmalarını ve bu sürece dâhil olmalarını istiyoruz.”
 

Bakmadan Geçme