Lösemi Hastası Ceren Sağlığına Kavuştu

Eğitimci Nilüfer-Serkan Baş, çiftçi küçük kızları Ceren Baş'ın Lösemi hastalığı sürecinde yaşadıklarını 2-8 Kasım Lösemili Çocuklar Haftası'nda anlatarak hastalıkla mücadele edenlere önemli tavsiyelerde bulundular. Baş çifti, iyileşme sürecinde destek aldıkları LÖSEV yetkililerine teşekkür ettiler

2-8 Kasım Lösemili Çocuklar Haftası’nda şu anda iyileşmiş olan ve kontrol süreci devam eden 5 yaşındaki Ceren Baş, ailesiyle birlikte kapılarını Kocatepe Gazetesi ve LÖSEV yetkililerine açarak tedavi sürecinde yaşadıklarını anlattılar. Baş ailesini ziyarette LÖSEV Eskişehir Halkla Yönetmeni Yasemin Durukan ile Sosyal Hizmetler Personeli Feride Erol hazır bulundular.

Haber

İHMAL SONUCU BİR EL KAYBEDİLDİ

Afyonkarahisar’da yaşayan öğretmen bir çiftin çocuğu olan 5 yaşındaki Lösemi hastası Ceren Baş’a tanı konulduktan sonra başkentte bir devlet hastanesinde tedavi süreci başladı. Tedavi sürecinde yanlış bir uygulama sonucu herhangi bir müdahale yapılmayan Ceren, eli kangren olan sağ elini kaybetti. Ceren’in ablası yüzde 100 uyumlu donör olduğu için ilik nakli gerçekleştirildi. Uzun bir tedavi süreci geçiren aile bu süreçte hastane ihmallerinden dolayı çok yıprandı. Ceren’in elini kaybetmesi hem aileyi hem Ceren’i psikolojik olarak etkilerken şu anda tedavisi biten Ceren’in aralıklarla kontrolleri devam ediyor.

2 YIL 5 AY ÖNCE İLİK NAKLİ YAPILDI CEREN SAĞLIĞINA KAVUŞTU

Baba Serkan Baş, Ceren’in hastalığının 2 yaşında tespit edildiğini söyledi. Baş, “Ankara’da bir kamu hastanesinde kemik iliği örneği alınıp tanının konulmasıyla süreç başladı. Durumun netleşmesiyle acilen tedaviye başlanıldı. Hastalık sürecimiz Covid-19 pandemi süreci başlangıcına rast geldi. Sokağa çıkma kısıtlamalarının olduğu zorlu zamanlardı. Ceren’in tedavisi toplam 6 kür olarak gerçekleştirildi. Ceren’in durumu yüksek riskliydi. Kemik iliği nakline ihtiyaç vardı. Yüzde yüz uyumlu donör olarak ablasından nakil yapıldı. Tedavi sürecinde kemoterapi nedeniyle saç dökülmesi, bağışıklık sisteminin çökmesi, ağız yarası gibi zorluklar yaşadı. Ceren, yaklaşık 3 ay boyuncu ses kısıklığı nedeniyle konuşmadı. Boğazında mantar oluşmuştu. Altı kürlük tedaviyi bitirdikten sonra ifade ettiğim üzere tam uyumlu donör olan ablasından alınan ilik Ceren’e nakledildi. Ceren’e ilik nakli yapılalı 2 yıl 5 ay oldu. Hala takibi yapılıyor. Ama çok şükür sağlığına kavuştu.” dedi.

Haber

“ŞANSIMIZ ABLANIN YÜZDE YÜZ UYUMLU BİR DONÖR OLMASIYDI”

“Allah hiçbir aileyi böyle bir hastalıkla mücadele etmek zorunda bırakmasın.” diyen Anne Nilüfer Baş, “Biz şanslıydık Ceren’in ablası yüzde yüz uyumlu bir donördü. İlik nakli sonrası sürecimiz çok iyi geçti. Bizim ilk 3 ayımız uzun bir tedavi protokolü olması nedeniyle sıkıntılıydı. Covid-19 Pandemi dönemine rastlayan tedavimiz ayrı bir sıkıntı oluşturuyordu. Dışarıya çıkamıyorduk. Tedavi sonunda eline takılan damar yolundan kaynaklı yanlış bir uygulama sonucu Ceren’in sağ elini uzun uğraşlarımıza rağmen kaybettik. Sağ eli ampute edildi. 14 yaşında el proteziyle ilgili bir tedavi süreci başlayacak. Eşim ve ben eğitimciyiz. Bilinçli kişiler olmamazı rağmen Ceren’in tedavisinde kalsiyumun zararlı olabileceği yönünde bir bilgimiz yoktu ve bu konuda gerekli bilgilendirme bize yapılmadı. Hastanelerde bu tedavi sürecinde hastalar ve hasta yakınları bilhassa çocukların anne ve babalarının bu hususta yeterli şekilde bilgilendirilmesi çok önemli. Maalesef bize bu konuda hiçbir bilgi verilmedi. Ceren’in elini kurtarmaya çabalarken yaptığım araştırma sonucu bunları öğrendik. Konuyu bu şekilde doktorumuza anlattığımda neredeyse ağlamaklı bir halde ‘Ben kendi adıma gerekli dersi aldım.’ dedi. İnşallah en azından bizden sonraki hastalar ve yakınları için bizim yaşadığımız bu kayıp bir ders olur diye umut ediyorum. Aileler özellikle kemoterapi ilaçları verilirken çok dikkatli olsunlar.” diye konuştu.

Haber

“TANI KONULUR KONULMAZ MUTLAKA LÖSEV İLE İLETİŞİME GEÇİLMELİ”

Serkan Baş, Lösemi hastalığı tedavi sürecinde ailelerin en az bir doktor ve hemşire kadar bilinçli olması gerektiğinin altını çizdi. Baş, “Tedavi süreci kesinlikle şansa bırakılacak bir süreç değil. Biz eşimle birlikte süreçte bilinçli hareket edilmesi noktasında Lösemili Çocuklar Sağlık ve Eğitim Vakfı (LÖSEV) ile tanı konulur konulmaz hemen iletişime geçmelerini öneriyoruz. Çünkü LÖSEV bu süreçte çok daha doğru, yeterli bilgilendirme ve yönlendirmeleri sağlayarak sürecin olması gerektiği gibi ilerlemesine ciddi bir katkı sağlıyor. LÖSEV ekibi bu konuda çok tecrübeli.” şeklinde konuştu.

Özel Haber

Bakmadan Geçme