• Haberler
  • Genel
  • Lokumculara hibe fırsatı – Kocatepe Gazetesi

Lokumculara hibe fırsatı – Kocatepe Gazetesi

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Afyonkarahisar İl Koordinatörlüğü, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası, lokum üreticileri üyelerini bilgilendirdi. TKDK Kredi Başvuru Uzmanı Hakan Kırmızı, 10 bin-250 bin avro aralığındaki lokum üretimini artıracak projelere destek vereceklerini söyledi Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası, lokum üreticisi üyelerini, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Afyonkarahisar İl Koordinatörlüğü eşgüdümünde bilgilendirdi. [&hellip]

Lokumculara hibe fırsatı

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Afyonkarahisar İl Koordinatörlüğü, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası, lokum üreticileri üyelerini bilgilendirdi. TKDK Kredi Başvuru Uzmanı Hakan Kırmızı, 10 bin-250 bin avro aralığındaki lokum üretimini artıracak projelere destek vereceklerini söyledi

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası, lokum üreticisi üyelerini, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Afyonkarahisar İl Koordinatörlüğü eşgüdümünde bilgilendirdi. ATSO Meclis Salonu’ndaki toplantıda konuşan TKDK Kredi Başvuru Uzmanı Hakan Kırmızı, lokumun, Afyon’un yerel bir ürünü olarak destekleneceğini duyurdu. Kırmızı, “Yerel ürünün üretilmesi ya da paketlenmesi söz konusuysa işletme, hem Gıda Kanunu, hem de Belediye Kanunu gereği gerekli sertifikaları alacak. Satın alınacak makine ve ekipmanın amortisman süresi bir yıldan fazla olmalıdır. Örneğin bilgisayarda yazıcıya hibe veriyoruz, ama kartuşa destek vermiyoruz. Başvuru yapan firma, daha önce Avrupa Birliği’ne ihracat yapmış olmayacak. Biz perakendeye değil üretime destek veriyoruz. Lokumu üretmek için yapacağınız işletme binasına destek verebiliyoruz. Modernizasyon veya genişletmeye de destek verilebiliyor. Sıfırdan proje üretmenize gerek yok. Mevcuttaki işletmeniz için de bir modernize ya da genişletme proje hazırlayabilirsiniz, makine ve ekipman alabilirsbiniz” dedi.
PROJE BÜTÇESİ 10 BİN-250 BİN
AVRO ARASINDA
Lokumla ilgili hibe almak isteyenlerin proje hazırlarken bazı noktalara dikkat etmesi gerektiğini hatırlatan Hakan Kırmızı, “Başvuran kişinin bu meslekteki yeterliliğini kanıtlaması gerekiyor. Bu alanla ilgili olarak meslek lisesi veya üniversite diplomasına sahip olmasını istiyoruz. Diploması olmayan kişi de bu mesleği en az 3 yıl yapmış olduğunu bir belge ile kanıtlamalı. SGK kaydında, bu mesleği en az 3 yıl yaptığına ilişkin kayıtları getirmesini istiyoruz. Bununla birlikte Milli Eğitim Müdürlüğü’nün açtığı kurslardan sertifika getirmesini istiyoruz. Başvuru şirket adına yapılıyorsa şirkette bir tane çalışanın bu şartları sağlaması yeterlidir. Hazırladığınız proje, 10 bin avrodan az, 250 bin avrodan fazla bütçeli bir yatırım olmayacak. Biz bunun yüzde 50’sini hibe olarak vereceğiz. Yapığınız yatırımlar Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti kaynakları tarafından karşılanacak. Başvuran kişilerin 65 yaş üstünde olmaması gerekir. yatırımın kırsal alanda yapılması gerekiyor. Kırsal alanı 20 binin altında nüfusa sahip olan yerler olarak tanımlıyoruz” diye konuştu.
YEREL ÜRÜNLER, HER İLDE FARKLI
Hibe programları kapsamına giren yerel ürünlerin her ilde farklılık gösterdiğini belirten Kırmızı, Afyonkarahisar’da da bu bağlamda bazı ürünlerin tespit edildiğine dikkat çekti. Kırmızı, “Yerel ürünler her ilde belirlenmiş. Afyonkarahisar’da kendine has sucuğu, patatesli ekmeği, lokumu, şekerlemesi, haşhaşı gibi bir dizi ürün belirlenmiş. Bu ürünler her ilde farklılık gösteriyor. Programa göre, ancak belirlenmiş ürünleri üretenler hibelerden yararlanabiliyor.Afyon Lokumu ve şekerlemesi adını taşıması gerekir, bu amaçla üretim yapıyor olması gerekir. 10 kişiden az çalışanı olan yıllık ciro veya bilançosu 1 milyon lirayı aşmayan mikro ölçekli işletmeler olması gerekiyor. Hibe ödenmesi bakımından şirket ya da gerçek kişi olarak başvurulabilir, bir şey fark etmiyor” ifadelerini kullandı.
KIRSAL ALANDA
İSTİHDAM SAĞLANACAK
Avrupa Birliği’nin AB’ye aday ülkelerde Katılım Öncesi Mali Yardımlar başlıklı hibe programı olduğunu, bu hibe programının ülkeleri AB standartlarına yükseltmeyi hedeflediğinin altını çizen Kırmızı, şöyle devam etti:
“Katılım öncesinde durumlarını Avrupa Birliği standartlarına çekebilmek için onlara birtakım hibe yardımları veriyor. 5 temel birleşenden bir tanesi de kırsal kalkınma ve tarım ile ilgili. Kurumumuz, bu destekleri vermek üzere kurulan br kurum. Kurulduktan sonra Avrupa Birliği tarafındanakredite edildi ve hibeleri dağıtılmaya başladı. Hibelerin verilme başlıkları her ilde değişiyor. Afyonkarahisar’da ise 9 ana dalda hibe veriliyor. Yatırım alanları olarak tanımlanıyor biz bunlara tedbir diyoruz. Biz bugün sadece lokum üreten sanayicilere yönelik bir toplantı düşündük. Amacımız, Avrupa Birliği hibelerini kullandırmak ve kullanma aşamasında da kontrol etmek. IPARD programı kırsalda yaşayan insanların faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi suretiyle kırsal alanda istihdamı sağlamak ve oralarda yerelde üretilen bazı ürünlerin geliştirilmesini sağlamaktır.”
Bilgilendirme toplantısında TKDK İletişim Sorumlusu Necmi Sağlam da hazır bulundu. Sağlam’ın sunumunun ardından soru-cevap kısmına geçildi. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme