• Haberler
  • Gündem
  • Lojistik sektöründe Afyon olarak payımızı arttırmalıyız

Lojistik sektöründe Afyon olarak payımızı arttırmalıyız

  PTT Baş Müdürü Mehmet Örsdemir, idareciler ve çalışanlarla birlikte bir gece mesaisinde kapılarını Kocatepe Gazetesi'ne açan Posta İşleme Müdürlüğü’nde (PİM) 7/24 süren emek yoğunluğunu ve zamanla nasıl yarışıldığını anlattı.  Burcu Aydın: Posta İşleme Merkezi kısa adı ile PİM önemli ve bankamatik gibi 7/24 hizmet veren bir merkez. Profesyonel anlayışla güvenli posta işleme işlemleri nasıl [&hellip]

PTT Baş Müdürü Mehmet Örsdemir, idareciler ve çalışanlarla birlikte bir gece mesaisinde kapılarını Kocatepe Gazetesi’ne açan Posta İşleme Müdürlüğü’nde (PİM) 7/24 süren emek yoğunluğunu ve zamanla nasıl yarışıldığını anlattı.  
Burcu Aydın: Posta İşleme Merkezi kısa adı ile PİM önemli ve bankamatik gibi 7/24 hizmet veren bir merkez. Profesyonel anlayışla güvenli posta işleme işlemleri nasıl gerçekleşiyor?
Mehmet Örsdemir: PİM XR cihazından geçen tüm gönderilerimizin sevklerini ondan sonra yapıyoruz. Tüm gönderilerimiz hat safhada ki güvenlik tedbirleri doğrultusunda denetlendikten sonra işlem görüyor. Gönderilerimizin kabulü sırasında içerisine bakılıyor. Emin olmadan hiçbir işlem yapılmaz. Güvenlikte dahil her türlü iş ve işlemde teknolojinin son imkanlarını Posta İşleme Merkezimiz de kullanıyoruz. Tüm gelen giden evraklar, yazışmalar ince işleme bölümünde değerlendirilir. Kargo bölümü dışında ki bu alanda tebligatlar, tahaahütlü mektuplar, kayıtlı-kayıtsız mektuplar var. Bu bölümde postaların tasnifleri yapılır. Genellikle Afyon’un il genelinde ki postaları burada ayrılır. Buraya gelen postalar görevlilerden oluşan Muhaceve Heyeti huzurunda açılır. Kontrol edilir, geliş işlemleri ve gideceği yere göre işlemleri yapılır. Postalar emek yoğunluğu arz eden işlemlerden geçer. A-B-C şeklinde üç vardiya çalışma yürütülür. Her vardiya da 32 kişi çalışır.
Burcu Aydın: Kargo klasik posta gönderilerinden bağımsız farklı bir alan. Bu hizmet nasıl yürütülüyor? Afyonkarahisar dağıtımda ne durumda?
Mehmet Örsdemir: Kargo da beden emeği ön plandadır. Gelen postalar çuval şeklinde ayrılıp ilgili yerlere gönderilir. Mesela Kayseri’ye gidecek bir kargo ya da posta bu birime girmez. Tüm postalar gidecekleri yer doğrultusunda ayrılır. Posta İşleme Merkeziimizin üzerinde Dağıtım Müdürlüğümüz var. Onların mesaisi sabah başlar. Dağıtıcılarımız 09:00’da başladıkları dağıtımdan öğleden sonra 14:00-14:30 gibi geri dönerler. Dağıtım yönüyle de gerçekten Afyonkarahisar olarak başarılıyız. Posta kabulünden dağıtıma kadar ki süreçte görünneyen emek yoğunluğu burasıdır. Posta kabulünden dağıtımına kadar giden ana arter Posta İşleme Merkezi yani PİM’dir. PİM bizim kilit noktamız.
Burcu Aydın: Zamanla yarış sözkonusu zor olmuyor mu?
Mehmet Örsdemir: Bir kamyonu doldurmak çok kolaydır. Ama bir kamyonu belli bri sürede alıp bir yerden bir yere aktarmak çok zordur. Sürekli zamanla yarış var. Ortalama biz 25 dakika da bir kamyonu dolduruyoruz. Personelin el çabukluğu ve tecrübesi de önemli. Eşgüdümlü ekip ruhu işe yansıyor. İdarecisinden personeline kadar herkes ahenkle işleyen bir dişlinin parçası gibi işini yapıyor. Bizim Afyon PTT olarak şiarımız; Bir zincirin gücü en zayıf halkası kadardır. Bu zincir nerede koparsa orada işe yaramaz. Zincirin en güçlü halkası bizim için ayrım sevktir. Ayrım sevke gereken desteği sağlıyoruz. Afyonkarahisar’ın önemini iyi bilen Genel Müdürlüğümüz de bizi destekliyor.
Burcu Aydın: Fedakârca süreklilik arz eden yoğun mesaiyi birlikte gözlemledik. Başarıyı ve bu başarının sürdürülebilirliğini neye borçlusunuz?
Mehmet Örsdemir: Gereken destek veriliyor. Sağ olsun arkadaşlarımızda verilen desteği boşa çıkarmıyor. Ben teftiş kökenli bir müdürüm. Bir hiyerarşi var ama kendi aramızda bir aile samimiyeti sözkonusudur. Her halükarda gereken yapılır. Gerçekten samimi bir ortamda arkadaşlarımız işin hakkını veriyor. Altını çizerek söylüyorum; Ayrım sevk birimi olarak gerçekten fedakârca çalışıyorlar. Arkadaşlarımız gece gündüz demeden fedakârca kışın soğukta yazın sıcakta çalışmalarını yürütüyor. Herkes burada olabildiğince fedakârdır. PTT’ye verilen her gönderi bizim için emanettir, namustur.
Burcu Aydın: Zamanla yarış sözkonusu hiç zayiat olmuyor mu?
Mehmet Örsdemir: Biz şimdiye kadar hiçbir gönderimizi zayi etmedik. İstifleme, paketleme son derece özenle gerçekleştirilir. Son sistem kamera sistemi ile görüntüleme, kilit düzeni, navigasyon sistemi ile araç takibi son derece profesyonel bir hizmetin sunumunu sağlamaktadır. Bu kadar titiz çalışma, emek yoğunluğuna rağmen PTT kargo ücretlerinin makullüğü de ayrı bir takdir konusudur diye düşünüyoruz. PTT olarak biz kurumsal kimliğe halel getirmeden çok ekonomik bir hizmeti sunuyoruz.
Burcu Aydın: Köklü ve güzide bir kuruluş olan PTT’yi günümüz itibariyle nasıl bakmalı?
Mehmet Örsdemir: PTT yerli ve milli bir kuruluştur. Yakın zamanda İstanbul’da 3. havaalanımız açıldı. 2009 yılında Ulaştırma Şurasına katıldım. En önemli unsur havaalanıdır. Çünkü dünya da Türkiye’nin lojistik anlamda söz sahibi olabilmesi için önemi büyüktür. Almanya tedirgin oldu. Çünkü bir havaalanını 12 yıldır bitiremedi. İlk etabı açıldı havaalanının tamamı açıldığında ülkemiz eski İpek Yolu konumuna bürünecek. İstanbul’da 3. Anadolu’nun çeşitli vilayetlerinde niçin havaalanları yapıldı? İnsanların konforlu ve kısa sürede seyahati kadar dünya ticareti için bir zorunluluktur. Dünya ticaretine yön vermek amaçtır. Enerji ne ise malda odur. Türkiye’nin attığı adımlara Afyonkarahisar olarak bizde ayak uyduruyoruz. Altını çizerek belirtiyorum; Türkiye’nin dünyada ki yeri Afyonkarahisar’ın da Türkiye’de ki yeri çok önemli.
Burcu Aydın: Köklerini geçmişten alıp kendisini güncelleyen PTT hizmetlerinde, stratejik konumu itibariyle her dönem önemini koruyan Afyonkarahisar’a lojistik sektöründe yenilikler gündemde mi?
Mehmet Örsdemir: İnşallah yakında PTT’nin çok güzel projeleri ile ilerleme kaydedeceğiz. Posta İşleme Merkezimiz 35 bin metrekarelik alanda bunun 8 bin metrekaresi kapalı alan olmak üzere oldukça geniş bir alanda faaliyet gösteriyor. Özel sektörde böyle bir imkânı bulmak mümkün olamaz. Burada yöneticiler kamu çalışanı olmasına rağmen özel sektör mantığıyla çalışıyor. Burada ki arkadaşlarımız da öyle. İş benimsenerek katkı da bulunuluyor. Yöneticiler kadar çalışanlarımız da özel sektör mantığıyla çalışıyor. Kendi işi gibi görüp kendi kazancı gibi benimsiyor. Lojistik sektöründe Afyonkarahisar olarak payımızı arttırmamız lazım. Türkiye bu sektörde ki payını arttırıyor. Ülkemiz Ortadoğu ve Kafkaslarda söz sahibi. İnşallah bizde ilimize değişik desteklerle o yatırımları çekmeye çalışacağız.  Altını çizerek belirtiyorum; dünya da gelişen sektör lojistik. Mallar ışınlanamadığı sürece lojistik sektörü tedarikten teslimata kadar varlığını sürdürecek. PTT olarak bizim varlığımız günden güne büyüyecek. Türkiye lojistik üssü olmasının yanı sıra e ticaret üssü de olacak. >> Burcu AYDIN’ın Özel Röportajı

Bakmadan Geçme