• Haberler
  • Genel
  • Litvanyalı öğrenciler, lokum yapmayı öğrendi

Litvanyalı öğrenciler, lokum yapmayı öğrendi

Avrupa Birliği Leonardo Da Vinci projesi kapsamında Litvanya'nın Vilnuis şehrinden Afyonkarahisar’a 8 öğrenci geldi. Öğrenciler, kendi okulları için hazırlayacakları proje kapsamında Afyonkarahisar’daki şekerleme çeşitlerinin yapımını öğrendiler Kendi ülkelerinde ders notları iyi olan ve devamsızlık yapmayan öğrenciler arasından İngilizce mülakatla seçilen Litvanyalı 8 öğrenci, Afyonkarahisar’da yaklaşık 3 hafta boyunca lokum ve pişmaniye yapımını öğrendiler. Çeşitli okullardan [&hellip]

Litvanyalı öğrenciler, lokum yapmayı öğrendi

Avrupa Birliği Leonardo Da Vinci projesi kapsamında Litvanya’nın Vilnuis şehrinden Afyonkarahisar’a 8 öğrenci geldi. Öğrenciler, kendi okulları için hazırlayacakları proje kapsamında Afyonkarahisar’daki şekerleme çeşitlerinin yapımını öğrendiler

Kendi ülkelerinde ders notları iyi olan ve devamsızlık yapmayan öğrenciler arasından İngilizce mülakatla seçilen Litvanyalı 8 öğrenci, Afyonkarahisar’da yaklaşık 3 hafta boyunca lokum ve pişmaniye yapımını öğrendiler. Çeşitli okullardan gelen ve şekerleme çeşitlerinin yapımı konusunda çalışan öğrenciler, Özdilek ve Afyonkarahisar Otobüs İstasyonu Turizm A.Ş.’deki ilgili birimlerde yeteneklerini geliştirdiler. Yeni bilgiler öğrenen Litvanyalı öğrenciler, algılama kuvvetleri ve çalışma disiplinleriyle de göz doldurdu.
8 öğrenci, 6 saat mesai
Emir Murat Özdilek Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi’nin ağırladığı Mantas Paulauskas, Rolandas Biguzas, Robertas Ambrulaitis, Julija Zenkevic, Jolanta Olga Kolba, Sazune Andwilaityte, Nataliya Ordo ve Marius Makauskas, yaklaşık 3 haftalık süre içinde “Tamam”, “Görüşürüz” gibi Türkçe kelimeleri de anlamlarını bilerek kullanmayı öğrendiler. Türk çayının da tadına bakan öğrenciler, günde 6 saat mesai yaptılar.
Tarihi eserler ilgi çekti
Litvanyalı heyet adına konuşan Julija Zenkevic, kendi ülkelerinde ova görüntüsüne alışık olduklarını, bu nedenle Afyonkarahisar’daki dağların ilgilerini çektiğini belirtti. Afyonkarahisar’daki tarihi eser sayısının da çokluğunun dikkat çekici olduğunu vurgulayan Zenkevic, Afyonkarahisar’da Kurban Bayramı’nı yaşadıklarını kaydetti. Zenkevic, “Bazı arkadaşlarımız, hayvan kesimine köylerden dolayı aşina. Ama bazılarımız, bunu ilk kez gördü. İlk kez gören arkadaşlarımız bu durumu biraz garipsedi” dedi.
“En çok kebap ve etli kıymalı sevdik”
Afyonkarahisar’da yardımlaşma, hoşgörü gibi değerlerin üst seviyede olduğuna dikkat çeken Zenkevic, Afyon yemeklerini beğendiklerini vurguladı. Zenkevic, “En çok kebap ve kıymalı pideyi sevdik. Afyonkarahisar’daki tatlılar da güzel ama şeker biraz daha az kullanılırsa daha iyi olur diye düşünüyoruz” diye konuştu.
Olumlu izlenimlerle dönüyorlar
Afyonkarahisar’da trafik konusunda sıkıntı yaşadıklarını belirten Zenkevic, Afyonkarahisar hakkında Litvanya’daki arkadaşlarına anlatacakları konuları da şöyle aktardı:
“Biz Afyon’a gelmeden önce internetten araştırmıştık. İnternetteki bilgilerden farklı birbilgiyle karşılaşmadık. Litvanya’ya gidince Afyon’un lokum ve pişmaniyesini, Türk geleneklerini, bayram yapıldığını ve bayramda büyüklerin ellerinin öpüldüğünü anlatacağız.”
Lise’den tam destek
Öte yandan Litvanya ekibine Emir Murat Özdilek Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi Müdürü Mükremin İçli ile İngilizce Öğretmeni Funda Özbay da her konuda yardımcı oldu. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme