Lise ihtiyacı giderilecek – Kocatepe Gazetesi
Meslek liseleri başta olmak üzere artan talep ve öğrenci sayısına paralel şekilde lise ihtiyacını gidermek için çalıştıklarını açıklayan İl Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın, bakanlık ve hayırsever katkılarıyla eksiklerin tamamlanacağını söyledi DERSLİK İHTİYACI VARİl Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın, 6287 sayılı 12 yıllık kademeli zorunlu eğitim kanununun çıkması ile beraber lise öğreniminin zorunlu olduğunu belirtti. [&hellip]
Meslek liseleri başta olmak üzere artan talep ve öğrenci sayısına paralel şekilde lise ihtiyacını gidermek için çalıştıklarını açıklayan İl Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın, bakanlık ve hayırsever katkılarıyla eksiklerin tamamlanacağını söyledi
DERSLİK İHTİYACI VAR
İl Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın, 6287 sayılı 12 yıllık kademeli zorunlu eğitim kanununun çıkması ile beraber lise öğreniminin zorunlu olduğunu belirtti. Orta okul son sınıfı bitiren her öğrencinin liseye gitmek zorunda olduğunu kaydeden Yalçın; “Daha önceleri meslek liselerimizde derslik eksikliği sıkıntısı vardı. Zaman zaman meslek liseleri ikili öğretim yapıyordu. Bunun içerisinde Endüstri Meslek, Kız Meslek Liseleri vardı. Anadolu Liseleri öğrencileri sınavla aldıklarından kontenjanları belli olduğu için bir sorun yok. Normal öğretime devam ediyorlar. Ama meslek liseleri sınavsız öğrenci aldığından, sınavı kazanamayan öğrenciler veya meslek liselerini tercih eden öğrenciler nedeniyle fazlalık ortaya çıkıyor. İlimizde meslek lisesi öğrenci oranı yüzde 65 ile 68 arasında oynuyor. Ağırlıklı öğrenim tercihi meslek liseleri olarak göze çarpıyor. Böyle olunca meslek liselerimizde derslik ihtiyacı doğdu. Biz bu ihtiyacı gidermek için planlamalar yapıp Bakanlığa programlar sunduk.” dedi.
DÖRDÜNCÜ MESLEK LİSESİ YAPILACAK
Şu anda iki tane Endüstri Meslek Lisesi’nde öğrenim gerçekleştiğini, üçüncü Endüstri Meslik Lisesi’nin yapım aşamasında olduğunu ifade eden Metin Yalçın, gerçekleşme oranının yüzde 60’da seyrettiğini kaydetti. Dördüncü bir Endüstri Meslek Lisesi yapımının geçen yıl teklif edildiğini, bakanlık programına alındığını belirten Yalçın; “Bir meslek lisesi ve bir yurtla birlikte bunları Organize Sanayi Bölgesine yapacağız. Geçtiğimiz günlerde OSB yönetim kurulu üyeleri ile görüştük. İki tane alternatif arsa var. Şu anda onlar üzerinde çalışıyoruz. Bir kaç hukuki sorun var onları halletmeye çalışıyorlar. O iki alternatif arsadan birinin üzerine okulu yapacağız. Üçüncü Endüstri Meslek Lisesini tamamladıktan sonra dördüncü Endüstri Meslek Lisesini yaptığımızda 4 tane Endüstri Meslek Lisesi olacak. Sıkıntı aşılacak. Şu anda faal olan Kız Meslek Lise sayısı üç. Zübeyde Hanım Kız Meslek Lisesi, Ali Çetinkaya Kız Meslek Lisesi birde Uydukent Kız Meslek Lisesi olarak üç okulumuz faaliyette.” diye konuştu.
OKULLARIN YAPIMIYLA SIKINTI AŞILACAK
Zübeyde Hanım ve Ali Çetinkaya Kız Meslek Liselerinde yığılmaların olduğunu belirten İl Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın, sınıfların kalabalık olduğunu, bu nedenle ikili öğretim yapıldığını ifade etti. Mevcut Kız Meslek Lisesi’nin yanında bir hayırsever tarafından eski Köy Hizmetlerinin bulunduğu yere 36 derslikli projede son aşamaya gelindiğini anlatan Yalçın; “Oraya 36 derslikli bir kız meslek lisesi yapılacak. Bakanlığa teklif ettiğimiz programın içerisinde bir kız meslek lisesi, bir pansiyon ve bir kapalı spor salonu olarak paket program daha şu anda programa alındı. Dolayısıyla hayırseverin yapacağı kız meslek lisesi ile beraber bakanlıkça genel bütçeden yapılacak kız meslek lisesi ile birlikte sayı 5’e çıkacak. Buradaki sıkıntıyıda iki kız meslek lisesi yapımı ile aşacağız.” şeklinde konuştu.
İMAM HATİP ACİL İHTİYAÇ
En büyük sıkıntılardan birininde İmam Hatip Lisesi olduğunu mevcut talebin karşılanamadığını kaydeden Metin Yalçın, merkezde tek olan imam hatip lisesinin yetersiz kaldığını söyledi. Yaklaşık 1500 öğrencisi olan İmam Hatip Lisesine bu öğretim yılında geçen yıllara göre çok fazla öğrenci kaydı yapıldığını dile getiren Yalçın; “377 adet normal bölüme, 150 öğrenci anadolu kısmına sınavla geldiler. Yaklaşık 500 civarında bir öğrenci kaydı olmuş oldu. Bizi çok fazla sıkıntıya sokan liselerden bir taneside imam hatip lisesi idi. Hatta arkadaşlar bodrum katları sınıfa dönüştürdüler. Eğitim öğretim dönemi başında 10 sınıflık öğrencimizi Osmangazi Anadolu Lisesi’nin boş olan sınıflarına alarak orada eğitim öğretime başladık. Çok acil ihtiyacımız o vardı. Bununda epey bir tantanası oldu. Çok gereksiz şekilde konunun saptırıldığını düşünüyorum. Bilmeden yapılanlar olduğu gibi maksatlı şeylerde oldu. Biz soranlara anlatıyoruz. TOBB’un bize okul yapma bağışı ile geçtiğimiz günlerde protokol imzalandı. Şimdi 32 derslikli bir imam hatip lisesi planlandı. Vatandaşın öğrencinin talebi var.” ifadelerini kullandı.
TOBB’la protokol İmzalandı
TOBB ile imzalanan protokol sonucu 32 derslikli İmam Hatip Lisesi’nin inşa edileceğini, bunun için özel proje hazırlanacağından söz eden İl Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın şöyle konuştu: “Daha estetik, daha mimari, daha sağlıklı olması açısından proje çalışma aşamasındayız. Arsası hazır, projesi tamamlandığı zaman İmam Hatip Lisesi’de yapılacak. Meslek liseleri ile ilgili derslik sorununu böylece aşmış olacağız. Belki birkaç yıl içerisinde normal bir standarda gelebiliriz diye düşünüyoruz. Meslek liselerinin yanında Sosyal Bilimler Lisemiz şu anda açık. Erkmen TOKİ İlköğretim okulunun bünyesinde binası olmadığı için iki yıldır devam ediyor. Binası şu anda yapılıyor inşaat halinde. Bu seneye belki yetişmeyebilir, yetişmesi için çabalıyoruz. Ama yetişmesi için önümüzdeki yıl inşaat tamamlandığında Sosyal Bilimler Lisemiz kendi binasına geçecek.”
TARIM LİSESİDE GÜNDEMDE
Güzel Sanatlar Lisesi yapımını teklif ettiklerini ama yatırım programına girmediğini anlatan Metin Yalçın sözlerine şöyle devam etti: “Güzel Sanatlar Lisesi’nin arsası hazır. Biz bunu yapmak için çaba göstereceğiz. Eğer bulabilirsek bir hayırsever kanalıyla yapamazsakta bakanlığımıza üzerinde ısrarla durarak, diğer lise ihtiyaçları bittiğinde tek bir lise şeklinde bakanlığımıza sunacağız. Güzel Sanatlar Lisesi bünyesinde beden eğitimi bölümü yer alacak. Bunuda onaylattırırız diye düşünüyoruz. Bir Tarım Lisesi yapımı gündemde. Üniversite kampüsü yanında mera statüsünde olan bir arazinin mera statüsünün kaldırılması çalışmaları sürüyor. Bakanlık yada hayırseverlerce bir Tarım Meslek Lisesi yapma gayreti içerisindeyiz.” Burcu Aydın