Lisansüstü öğrencilere yönelik eğitim düzenlendi

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Koray Kasapoğlu'nun yürütücülüğünü yaptığı, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından desteklenen 'Eğitim Bilimleri Temel Alanında Lisansüstü Öğrenim Gören Öğrencilerin Nitel Araştırma Becerilerinin Geliştirilmesi Projesi', çevrim içi ortamda başladı   13-17 Aralık 2021 tarihleri arasında alanında uzman öğretim üyelerince sunulacak nitel araştırma yöntemlerine ilişkin [&hellip]

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Koray Kasapoğlu’nun yürütücülüğünü yaptığı, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından desteklenen “Eğitim Bilimleri Temel Alanında Lisansüstü Öğrenim Gören Öğrencilerin Nitel Araştırma Becerilerinin Geliştirilmesi Projesi”, çevrim içi ortamda başladı

13-17 Aralık 2021 tarihleri arasında alanında uzman öğretim üyelerince sunulacak nitel araştırma yöntemlerine ilişkin eğitim hakkında bilgiler veren Kasapoğlu, “Projemiz, TÜBİTAK 2237-A Bilimsel Eğitim Etkinliklerini Destekleme Programı kapsamında desteklenen, eğitim bilimleri temel alanında lisansüstü öğrenim gören öğrencilerin nitel araştırma becerilerinin geliştirilmesi projesidir. 5 gün sürecek olan projemiz kapsamında eğitim bilimleri temel alanında lisansüstü öğrenim gören öğrencilerin nitel araştırma ve yöntemi ile ilgili bilgi, beceri ve farkındalığının geliştirilmesine katkı sağlamayı amaçlıyoruz.” dedi.
“ARAŞTIRMA PARADİGMALARINDA BİR DÖNÜŞÜM YAŞANIYOR”
Kasapoğlu, araştırma paradigmalarında bir dönüşümün yaşandığını belirterek, “Araştırma paradigmalarında bir dönüşüm yaşanmakta; nicel araştırma paradigmasından nitel araştırma paradigmasına doğru bir geçiş söz konusu ki hatta günümüzde karma araştırma yönteminin de epey rağbet gördüğünü söylemek mümkün. Bu geçişle birlikte araştırmacıların araştırma becerilerinin geliştirilmesi de önem arz ediyor. Proje kapsamında katılımcıların nitel araştırma yöntemiyle ilgili sorunlarını çözmelerini ve sorularına cevap bulmalarını bekliyoruz. Aslında çıkış noktamız hep buydu. Ben daha önce eğitmen olarak katılmış olduğum 2237-A projelerinde de nitel araştırma yöntemiyle ilgili bu ihtiyacı hissetmekteydim.” diye konuştu.
Çevrimiçi olarak başvuruların kabul edildiğini ve 190 adayın başvurduğu eğitime 19’u doktora öğrencisi olmak üzere toplam 30 adayın katılmaya hak kazandığını ifade eden Kasapoğlu, katılımcıların seçiminde devlet veya vakıf üniversitelerinde eğitim bilimlerinde tezli yüksek lisans veya doktora öğrencisi olmak, 4.00 üzerinden en az 3.00 akademik not ortalamasına sahip olmak, TÜBİTAK’ın düzenlediği bu tip etkinliklere en fazla 3 kez katılmış olmak, daha önce nitel araştırma yöntemi ile ilgili herhangi bir ders almamış olmak gibi kriterlerin gözetildiğini kaydetti.
“ALANINDA UZMAN ÖĞRETİM
ÜYELERİ EĞİTİM VERECEK”
Nitel araştırma ile ilgili deneyimi olan, alanında uzman öğretim üyelerinden oluşan bir proje ekibi ile çalıştıklarını ifade eden Kasapoğlu, şöyle konuştu:
“Bilim Kurulumuz Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esin Acar, Ortadoğu Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hanife Akar, Anadolu Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Ersoy, İsveç Göteborg Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Yıldırım, Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Elif Buğra Kuzu Demir ve benden oluşuyor. Öğretim üyelerimiz kendi üniversitelerinde nitel araştırma ile ilgili dersleri de yürütmektedirler. Aynı zamanda aralarında Türkiye’de nitel araştırma alanında bilinen dergilerin editörlüklerini yapanlar da bulunmaktadır. Düzenleme Kurulumuzda ise Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sevinç Gelmez Burakgazi, TED Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Sibel Akın Sabuncu, Yozgat Bozok Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Ömer Çalışkan ve Dr. Öğretim Üyesi Hatice Cilsalar Sağnak, Sinop Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Rahime Çobanoğlu, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesinden Dr. Pınar Küçükakın ve Afyon Kocatepe Üniversitesinden Araş. Gör. Saadet Zümbül yer alıyor.”
Alanında uzman öğretim üyelerince Zoom platformunda verilecek olan toplam 38 farklı başlıktaki eğitim, 17 Aralık 2021 Cuma günü sona erecek.
>> Esra KÜÇÜKKURT’un Haberi

Bakmadan Geçme