Lirik Ne Demek?

Lirik ne demek, anlamı nedir, TDK'ya göre lirik kelime anlamı, lirik şiir ve daha fazlası.

Haber

Sözcük ve kelime öbeklerine ilgi duyan çoğu kişi lirik ne demek şeklinde araştırmalarda bulunuyor. Genel itibarıyla dizilerde, kitaplarda ve filmlerde karşılaşılıyor lirik kelimesi ile, ardından da ne demek olduğu, anlamı öğrenilmek isteniyor. Özellikle edebiyat meraklılarının merak ettiği lirik kelime anlamı, Yandex, Google, Bing gibi arama motorları ve kısa adı TDK olan Türk Dil Kurumu üzerinden incelenebiliyor. Peki çok sık olunmasa da aşina bir kelime olan lirik ne demek? Lirik hangi anlama geliyor, ne şekilde kullanılıyor, TDK’ya göre neyi tanımlıyor ve nerelerde kullanılıyor? İşte merak edilen tüm sorulara dair kapsamlı yanıtlar…

 

Spesifik bir kelime

Lirik, dilimizde kullanımı çok yaygın olmayan kelimelerden biri. Spesifik bir kelime olduğu için zaman zaman çıkabiliyor karşımıza. Bu noktada kelimelerle ilgili anlam ve köken araştırması ihtiyacı söz konusu oluyor. TDK’ya göre farklı anlamları bulunan lirik kelimesi, tek başına olduğu gibi cümle içinde apayrı ihtiyaçları karşılama esasıyla tercih edilebiliyor. Peki lirik kelimesinin kaç anlamı var, TDK lirik kelimesine ilişkin hangi bilgileri kamuoyuyla paylaşıyor?

Lirik kelime anlamı üç farklı şekilde incelenebilir

Lirik kelime anlamı üç farklı şekilde incelenebilir. Bu anlamlar içerisinde kelime kökeni de bulunur. Lirik ilk anlamı tek kelime ile coşkun, daha ayrıntılı ifadede ise ilhamla dolu şeklinde. Sıfat olarak esin dolu, coşkun, içli bir dili esas alır lirik kelimesi. Ayrıca çok etkili, coşkun ve genellikle kişisel duyguları dile getiren edebiyat için de kullanılan bir terim. Ve son bir anlamı daha var; Eski Yunan edebiyatında telli bir çalgı olan lir eşliğinde söylenen şiirlere lirik deniyor. İsmi de buradan geliyor. Arp ailesinden ayaksız bir çalgıdır lir ve M.Ö. 9. yüzyıla kadar uzanan geçmişi ile antik dönemin iz bırakan müzik enstrümanları arasında yer alır.

Lirik kelimesi cümle içinde doğru kullanım örneği:

Hiçbir millet Fuzuli ve Nedim ayarında iki büyük lirik şair gösteremez.

Lirik kelimesini içeren birleşik cümle örneği:

Lirik şiir.

Lirik şiir nedir?

Duyguların coşkun bir dille anlatıldığı edebiyata lirik şiir denir. Latince, Yunanca ve Fransızca kelime kökenlerine sahiptir. Sözcük anlamı az önce belirtildiği üzere coşkun ve ilhamla dolu demektir. Ek olarak kişisel duyguların içten, etkili ve coşkun bir dille anlatılmasına da lirizm deniyor. Lirik şiir örnekleri arasında Fuzûli’nin “Su” kasidesi, Yahya Kemal Beyatlı’nın “Hayal Şehir” ve Mehmet Âkif Ersoy’un “Bülbül” adlı şiirleri verilebilir.

Bakmadan Geçme