Liman Paşa'yı kurtaran Afyonlu Çavuş Nazım

1. Dünya Savaşı'nın Osmanlı Genel Kurmay Başkanı olan Alman general Limon Van Sanders'i ölümden kurtaran Afyonkarahisarlı Çavuş Nazım Boduroğlu'nun anıları gün yüzüne çıkıyor Afyonkarahisarlı bir Osmanlı askeri olan Nazım Boduroğlu'nun cephedeki anıları günyüzüne çıkmaya başladı. Ülkemizin tanınmış dergilerinden Atlas dergisi 'Liman Paşa'yı kurtaran Çavuş Nazım' başlığıyla Nazım Boduroğlu'nun anılarından bir kısmını yayınladı. Çavuş Nazım'ın anılarının [&hellip]

Liman Paşa’yı kurtaran Afyonlu Çavuş Nazım

1. Dünya Savaşı’nın Osmanlı Genel Kurmay Başkanı olan Alman general Limon Van Sanders’i
ölümden kurtaran Afyonkarahisarlı Çavuş Nazım Boduroğlu’nun anıları gün yüzüne çıkıyor

Afyonkarahisarlı bir Osmanlı askeri olan Nazım Boduroğlu’nun cephedeki anıları günyüzüne çıkmaya başladı. Ülkemizin tanınmış dergilerinden Atlas dergisi “Liman Paşa’yı kurtaran Çavuş Nazım” başlığıyla Nazım Boduroğlu’nun anılarından bir kısmını yayınladı. Çavuş Nazım’ın anılarının tamamı bir kitap haline getirilmesinin planlanıyor.
Doğan Grubu’nun Almanya Temsilcisi olan ve Frankfurt’ta yaşayan hemşehrimiz Sevda Boduroğlu bir süredir, Afyonlu olan ailesinin hikayesini kitaplaştırma çabası içinde. Kendisine buyük keyif veren çalışmayı, önümüzdeki yıl tamamlamayı hedeflediğini belirten Sevda Boduroğlu, “Anıların baş aktörlerinden birisi, rahmetli dedem Nazım Boduroğlu… Osmanlı İmparatorluğu’nun Birinci Dünya Savaşı’na girmesi ve seferberlik ilan edilmesi üzerine delikanlılık çağında askere gidip Gazze Cephesi’nde savaşa katılması, o bataklıktan salimen geri dönmesi, ülkenin dört bir yandan işgal edilmesiyle başlayan Kuva-yı Milliye mücadelesine katılması, kurulan düzenli orduda süvari eğitimi alarak teğmen rütbesiyle Kurtuluş Savaşı cephelerinde savaşması, Afyon Kocatepe’den İzmir’e kadar işgalci Yunan ordusuna karşı verilen mücadelede, süvari kolordusuyla birlikte İzmir’e ilk giren süvariler arasında yer alması…” diyor. Dedesi ve ailesinin Afyon’da sivil yaşama geçişi ve sonraki yaşamı, çocukları, damatları, gelinleri, torunlarının heyecanlı, ilginç, sevinçli veya dramatik hikayelerini toparlayıp, gelecek nesillerle buluşturmayı önemli bir görev olarak kabul ettiğini belirten Sevda Boduroğlu Atlas Dergisi’nde yayınlanan bölümle ilgili de şunları söylüyor:
“Aradan neredeyse bir asır geçtikten sonra, Nazım Boduroğlu’nun Gazze’de yaşadıklarından bir bölümü, çok kaliteli bir dergide kamuoyu ile buluştu. Değerli araştırmacı, gazeteci ve yazar arkadaşımız Gürsel Köksal tarafından “Liman Paşa’yı kurtaran Çavuş” başlığı altında hikayeleştirilen anılar, Atlas Tarih Dergisi’nin özel sayısı olan “100. Yılında Birinci Dünya Savaşı” dergisinde yayınlandı. Dört sayfalık bu özel çalışmada, Nazım’ın Gazze ve Kurtuluş Savaşı’ndan fotoğraflarının yanısıra, 1950’lerin başından bir aile fotoğrafı da yer aldı. Dergi bu ay sonuna kadar piyasada. Kitap tamamlanıp basıldıktan sonra, Afyon’da ailenin de buluştuğu bir yemek düzenlemeyi planlıyorum”
Atlas Dergisi’nde yayınlanan anıları önümüzdeki günlerde Kocatepe Gazetesi sayfalarında bulabilirsiniz. (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme