'LGS tercihleri mutlaka uzmanlarla yapılmalı'

Limit Okulları ve Eğitimciler Kurs Kurucusu Veysel Avşar, LGS tercih sürecine yönelik önemli bilgiler verdi. 24 Temmuz 2023 tarihinde yerleştirme sonuçları ve boş kalan kontenjanların açıklanacağını belirten Avşar, tercihte önceliğin puan üstünlüğü olduğunu, mutlaka uzmanlarla tercih yapılması gerektiğini vurguladı   Limit Okulları ve Eğitimciler Kurs Kurucusu Veysel Avşar, LGS tercih sürecinde dikkat edilmesi gereken noktalar [&hellip]

Limit Okulları ve Eğitimciler Kurs Kurucusu Veysel Avşar, LGS tercih sürecine yönelik önemli bilgiler verdi.
24 Temmuz 2023 tarihinde yerleştirme sonuçları ve boş kalan kontenjanların açıklanacağını belirten Avşar, tercihte
önceliğin puan üstünlüğü olduğunu, mutlaka uzmanlarla tercih yapılması gerektiğini vurguladı

Limit Okulları ve Eğitimciler Kurs Kurucusu Veysel Avşar, LGS tercih sürecinde dikkat edilmesi gereken noktalar hakkında bilgiler verdi.
“TERCİHTE ÖNCELİK
PUAN ÜSTÜNLÜĞÜDÜR”
Merkezî yerleştirmenin; merkezî sınavla öğrenci alan fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, proje okulları ile mesleki ve teknik Anadolu Liselerinin Anadolu teknik programlarına merkezî sınav puanı üstünlüğüne göre tercihler doğrultusunda yapılacağını belirten Avşar, “Öğrenciler, sınavla öğrenci alan okullar listesinden 10 okula kadar tercih yapabilecek. Tercihte öncelik puan üstünlüğüdür. Merkezî sınavla öğrenci alan okulların belirlenen kontenjanlarına puan üstünlüğüne göre tercihler doğrultusunda yerleştirme yapılacak. Sınavla öğrenci alan okullarda merkezî sınav puanının eşitliği hâlinde sırasıyla Okul Başarı Puanı (OBP) üstünlüğüne, sırasıyla 8, 7 ve 6’ncı sınıflardaki Yıl Sonu Başarı Puanı (YBP) üstünlüğüne, 8’inci sınıfta özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığına, tercih önceliğine ve öğrencinin doğum tarihine göre yaşı küçük olana bakılarak yerleştirme yapılacak. Burada dikkat edilmesi gereken nokta bir önceki yılın yerleştirme puanlarına bakarak tercih yapmak yanıltır. Doğru alan yüzdelik dilimle tercih yapmaktır. Yerel yerleştirme işlemleri; okulların türü, kontenjanı ve konumuna göre il, ilçe millî eğitim müdürlüklerince oluşturulan ortaöğretim kayıt alanlarındaki okullara sırasıyla öğrencilerin ikamet adresleri, okul başarı puanı üstünlüğü ve okula özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığı kriterlerine göre yapılacak. Değerlendirmede eşitlik olması durumunda sırasıyla 8, 7 ve 6’ncı sınıflardaki yıl sonu başarı puanı üstünlüğüne bakılarak yerleştirme yapılacak.” ifadelerine yer verdi.
“TÜM ÖĞRENCİLER YEREL YERLEŞTİRME TERCİHİ YAPACAK”
Sınava giren ve merkezî sınav puanına sahip olan öğrenciler dâhil tüm öğrencilerin, yerel yerleştirme ile öğrenci alan okul tercihinde bulunmaları gerektiğini ifade eden Avşar, “Yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar ekranından tercih yapılmaması durumunda öğrencilere merkezî sınavla öğrenci alan okullar ile pansiyonlu okullar tercih ekranı açılmayacak. Özel ortaöğretim kurumlarına ve yetenek sınavı ile öğrenci alan okullara kesin kayıt işlemini tamamlamış öğrenciler tercihte bulunamayacak. Öğrenciler; merkezî sınav puanı ile öğrenci alan okullar, yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar ve pansiyonlu okullar olmak üzere üç grupta tercih yapabilecek. Merkezî sınava girmeyen öğrenciler ise yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar ve pansiyonlu okullar olmak üzere iki grupta tercih yapabilecek. İlk ekran yerel yerleştirme için açılacak. İlk 3 okulu kayıt alanından seçmek zorunlu. Öğrenciler, ilk olarak yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar ekranından tercih yapabilecek. Yerel yerleştirme tercihlerinde ilk 3 okulu kayıt alanından seçmek kaydıyla öğrenciler en fazla 5 okul tercih edebilecek. Tercihlerde aynı okul türünden Anadolu Lisesi, Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Anadolu İmam Hatip Lisesi en fazla 3 okul seçilebilecek. Yerel yerleştirmeyle öğrenci alan okullar için tercihlerini gerçekleştiren öğrenciler; istemeleri hâlinde merkezî sınavla öğrenci alan okullar ekranından en fazla 10, pansiyonlu okullar tercih ekranından da en fazla 5 okul olmak üzere toplamda 20 okul tercihinde bulunabilecek. Yerel yerleştirme tercih ekranındaki ‘yeşil’ renk, öğrenci için ikamet adresinin bulunduğu kayıt alanındaki okulları; ‘mavi’ renk, komşu kayıt alanında yer alan okulları; ‘kırmızı’ renk ise il içindeki diğer kayıt alanları ile il dışındaki kayıt alanlarında bulunan okulları belirtecek.” dedi.
“NAKİLLER İKİ DÖNEM
SÜRECEK, DEPREMZEDELERE
POZİTİF AYRIMCILIK”
Geçen yıl olduğu gibi LGS yerleştirmelerine esas nakillerin, bu yıl da iki dönemde yapılacağını dile getiren Avşar sözlerine şöyle devam etti: “Her iki dönemde de merkezî sınav puanı ile öğrenci alan okullar için en fazla 3, yerel yerleştirmeyle öğrenci alan okullar için en fazla 3 tercih yapabilecek. Pansiyonlu okullar için en fazla 3 okul tercihi yapılabilecek. Yerel yerleştirmeyle öğrenci alan okullar için tercihte bulunan ve ilk yerleştirmede tercihine yerleşen öğrencilerin yerleştirmeye esas nakil tercih dönemlerinde kayıt alanından okul ve farklı tür tercih etme zorunluluğu bulunmayacak. Ancak tercihlerine yerleşemeyen öğrenciler, yerleştirmeye esas nakil tercihlerinde ilk 2 okulu kayıt alanından seçmek kaydıyla en fazla 3 okul tercihinde bulunabilecek. Yapılan tercihlerde aynı okul türünden en fazla 2 okul seçilebilecek. Olağan üstü hâl kapsamında; 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş depremleri nedeniyle yalnızca Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ile Gaziantep’in Nurdağı ve İslâhiye ilçelerinde 2022-2023 öğretim yılında 5 Şubat 2023 tarihinde 8. sınıflarda kayıtlı olan öğrencilerin yereldeki tüm okulları tercih edebilecek. Depremzede öğrencilerimiz tüm illerde bulunan yerel yerleştirme ile öğrenci alan okulların tamamını ‘kayıt alanında’ olarak tercih edebilecek. Tercih dönemlerinde yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullara yerleştirme tercihi yapmış ancak herhangi bir okula yerleşemeyen öğrenciler, bulundukları İl-İlçe Öğrenci Yerleştirme ve Nakil Komisyonlarına başvurmaları hâlinde yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullarda kontenjan olup/olmama durumuna bakılmaksızın okul ve şube dengesi gözetilerek yerleştirme işlemleri tamamlanacak. Tercih döneminde merkezi sınavla öğrenci alan okullara yerleştirme tercihi yapmış öğrenciler için her 30 kontenjana 2 olacak şekilde ek kontenjan verilecek. Ek kontenjanlara yerleştirme işlemleri merkezi yerleştirme esasları çerçevesinde puan üstünlüğü ve tercih önceliğine göre yapılacak. Yerleştirmeye esas nakillerde 1 ve 2. nakil ve sonraki tüm nakil işlemlerinde ek kontenjan kullanılmayacak.”
“SONUÇLAR
24 TEMMUZ’DA AÇIKLANACAK”
Yerleştirme sonuçları ve boş kalan kontenjanların 24 Temmuz 2023 tarihinde açıklanacağını belirten Avşar şu ifadeleri kullandı:
“Ortaöğretim Kurumlarına Tercih ve Yerleştirme Takvimi’ne göre özel ortaöğretim kurumlarının kayıt işlemleri ile yetenek sınavıyla öğrenci alan okulların işlemleri ve kayıtları 26 Haziran-19 Temmuz tarihleri arasında gerçekleşecek. Yerleştirme sonuçları ve boş kalan kontenjanlar 24 Temmuz tarihinde ‘meb.gov.tr’ adresinde ilan edilecek.”
“TERCİHTE VELİLERİN
DİKKATLİ OLASI ŞART”
Tercih sürecinde velilelere de tavsiyelerde bulunan Avşar, şunları kaydetti: “İyi bir lise seçiminde velilerimizin payı oldukça büyüktür. Her anne baba evladının iyi bir eğitim ortamında ve doğru seçilmiş bir tercihle yol almasını ister. Bu nedenle velilerimizin tercih sürecinde dikkate alması gereken hususlar vardır. Öncelikle lise tercihi yapılacak okullar ile ilgili iyi bir araştırma yapılmalıdır. Öğrenciye akademik katkısı yanında ilgi, disiplin ve sosyal çevre etkileri araştırılmalıdır. Listeye alınan okulların önceki yıllardaki akademik başarıları ve öğrencilerine katkıları bu konuda yol gösterici olacaktır. Ayrıca okula ulaşım imkânları ve öğrencinin gideceği okula yatkınlığı da velilerin dikkate alması gereken hususlar arasındadır. Tercihler açıklandıktan sonra ise nakil dönemleri takip edilmeli ve nakil istenen okullara nakil gerçekleşecek durumda ise nakil sürecinde yeni tercihler yapılmalıdır. Bazı velilerimiz bu süreci tam olarak bilmediği için öğrencilerimiz nakil hakkından mahrum kalabiliyor. Mutlaka uzmanlarla tercih yapılmalıdır. Bu süreçte en önemli husus ise mutlaka uzman yardımı alınması ve yapılan tercih listesinin okul müdürlüğünce onaylatılmasıdır. Onaylanmamış tercih geçerli tercih değildir.
“9. SINIF ÖNEMLİ VE DİNLENME YILI DEĞİL”
“9. sınıfı dinlenme yılı olarak görmeyin.” diyen Veysel Avşar, sözlerini şöyle tamamladı:
“Bir de özellikle belirtmeyi uygun bulduğum husus ise liseye adım atan öğrencilerimizin özellikle 9. sınıfta LGS sürecindeki yorgunluğun da etkisi ile çalışmayı bırakmaları ve bu durumun da ilerleyen yıllarda öğrencilerimizin başına dert olmasıdır. Çünkü 9. Sınıf kolay bir sınıf değildir ve çalışmadan geçirilebilecek, sonrasında telafi edecek ders ve konulardan oluşmamaktadır. Bu nedenle düzenli bir programla liseye başlanmalı ve mümkün olduğunca iyi bir eğitime talip olunmalıdır. LGS tercihlerinin tüm öğrencilerimiz için hayırlı olmasını ve geleceğimizin teminatı olan evlatlarımıza bundan sonraki eğitim öğretim süreçlerinde başarılar diliyorum.”
>> Şeyda YEŞİLÇAY’ın Haberi

Bakmadan Geçme