LGS Tercihleri İlgi Alanına Göre Yapılmalı

Doktor Pedagog Emrah Şenbabaoğlu, LGS tercihlerini yaparken tercihlerin çocukların ilgi alanlarına göre yapılması gerektiğini, bir uzmandan yardım alınmasının doğru tercihin yapılmasında etkin olacağını belirtti

Afyonkarahisar Pedagoji Merkezinden Doktor Pedagog Emrah Şenbabaoğlu, LGS sonrası yapılacak tercihlerle ilgili açıklama yaptı.

“KENDİLİK BİLİNCİ İYİ YÖNETİLMELİ”

Doktor Pedagog Emrah Şenbabaoğlu, 28 Haziran 2024 tarihinde açıklanacak olan LGS sınav sonuçları ardından tercih döneminin gündemde olacağını belirtti. Doktor Şenbabaoğlu, “Sınava yaklaşık 1 milyon öğrenci girdi ve açıklanan sonuçlardan sonra tercih dönemine odaklanacaklar. Peki, bu tercihlerde nelere dikkat etmek gerekiyor? Merkezi yerleştirme nasıl yapılacak? Yerel yerleştirme nasıl yapılacak? Öncelikle merkezi yerleştirme nasıl yapılacak onu aktaralım. Merkezi yerleştirme; merkezi sınavla öğrenci alan Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Lisesi, Proje Okulları ile Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinin Anadolu Teknik programlarına merkezi sınav puan üstünlüğüne göre tercihler doğrultusunda yapılıyor. Puan durumlarına göre öğrenciler tercih listesine on okula kadar yazabilecekler. Yerel yerleştirme de ise; okulların türü, kontenjanı ve konumuna göre il, ilçe milli eğitim müdürlüklerince oluşturulan ortaöğretim kayıt alanlarındaki okullar sırasıyla öğrencilerin ikamet adresleri, okul başarı puanı üstünlüğü ve okula özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığı kriterlerine göre yapılmaktadır. Ama bizim merkezi ve yerel yerleştirme sürecinden önce bakmamız ve odaklanmamız gereken ana kriterlerimiz pedagojik ve psikolojik normlara göre olması gerekiyor. Ortaokulda ‘kendilik bilincini’ kazanan öğrenciler bu bilincin iyi yönetilmesiyle sağlanan özgüvenle beraber kişiliklerini oluşturmaya başlarlar. Kişiliklerinin oturduğu dönemin sonunda ise lise tercihi yaparlar. Ortaokul ve lise döneminde bu bilici kazanmış gençler özgüven gelişimini zedelemeden hayatları boyunca başarıyı daha rahat yakalayacaklardır. Bu argümanları da dikkate alarak; Lise giriş sınavı tercihlerinde, öğrencilerin ve ailelerin dikkat etmesi gereken birçok faktör var. Ve bu faktörlere göre yerleştirilmeler yapılması öğrencinin akademik ve gelecek kaygısı manasında ciddi destek alanları açacaktır.” dedi.

“ÇOCUKLARIN İLGİ ALANLARINA GÖRE ÇALIŞMALAR YAPILMALI”

“Öncelikle çocukların ilgi alanlarına yönelik çalışmalar yapmak daha belirleyici ve önemli rol oynamaktadır.” diyen Doktor Şenbaboğlu, şunları kaydetti: “Mesela Fen Lisesi, Anadolu Lisesi, Sosyal Bilimler Lisesi gibi seçenekler arasında öğrencinin hangi alanlara ilgi duyduğu muhakkak dikkate alınmalıdır. Bir de gelecek adına yatkınlığı olduğu eşit ağırlık, sayısal, sözel veya dil tercihleri de şimdiden göz önünde bulundurabilir. Bir diğer en önemli mevzu ise okulun akademik ve sosyal imkânlarının yeterliliği olmalıdır. İster merkezi ister yerel yerleştirme olsun okul tercihinde okulun sunduğu akademik programlar, yabancı dil, laboratuvar imkanları ve kütüphane gibi kaynaklar çok önemli bir esas oluşturmaktadır. Spor, sanat ve kulüp faaliyetleri gibi sosyal imkânların da muhakkak göz önünde bulundurulması gerekmektedir. Tüm bunlara ilaveten tercih edilecek lisenin ortamının nasıl olduğu da gündem maddelerimiz arasında bulunmalıdır. Gençlerin kendini rahat ve özgür hissedeceği bir lise ortamında okuması gelişimine katkı sağlayacaktır. Akran zorbalığının minimuma indirgenebileceğini öngördüğümüz lise ortamları gençlerin kendine olan güvenini korumasında etkin rol oynayacaktır. Okulun eve yakınlığı veya ulaşım imkânları gençlere akademik olarak etkilediği pedagojik incelemelere bakılacak olursa azımsanmayacak derece önemli. Ulaşımın kolay ve güvenli olması eğitimin bir parçasıdır. Tercih döneminde aileler ulaşım araçları veya servislerini araştırmaları da katkı sağlayacaktır. Ailelerin ve öğrencilerin kaçırdığı bir diğer konu mezun başarıları ve üniversite yerleştirme oranları; okulun geçmiş yıllardaki mezun başarıları, üniversiteye yerleştirme oranları ve prestijli bir üniversiteye yerleşen öğrenci sayısı dikkate alınması gerekmektedir.”

“GEREKİRSE BİR UZMANDAN DESTEK ALINMALI”

Doktor Şenbaboğlu, sözlerini şöyle tamamladı: “Okulun fiziksel koşulları ve sınıf mevcutları çok önemlidir. Okulun disiplin ve eğitim anlayışı da gençlere yansıyan önemli faktörlerden bir tanesidir. Mesela eğitim felsefesi ve öğretmen kadrosu hakkında bilgi sahibi olmak okulla alakalı güzel bir bağ kurmaya neden olacaktır. Günümüzde özel okul ve devlet okulu seçimi arasında aileler bazen gelgit yaşamaktalar. Bütçe imkânları ve eğitim kalitesi göz önünde bulundurularak özel okul mu yoksa devlet okulu mu tercih edileceğine de karar vermek gerekiyor. Lakin günümüzde birçok özel okulu burs imkânı da sağlamakta yani bu konuda da muhakkak araştırma yapıp burs imkânlarını değerlendirmek gerekiyor. Aile ve öğrenci, okul hakkında detaylı bilgi sahibi olduktan sonra ortak bir karara varmalıdır. Okul ziyaretleri yaparak, mevcut öğrenci ve öğretmenlere konuşarak bilgi almakta faydalı olacaktır. Lise tercihleri öğrencinin geleceği açısından çok önemli olduğu gibi acele etmeden her seçeneği dikkatlice değerlendirerek öğrenci için en uygun okulu belirlemek pedagojik ve psikolojik normlarda kaçınılmaz bir durumdur. Öğrencilerin kendi varoluşlarını gerçekleştirebilecekleri alanı ön koşulsuz olarak özgürce tercih etmedikleri sağlanmalıdır. Unutulmamalıdır ki sınav dönemi nasıl kaygılı stresli bir dönem ise tercih döneminde genç arkadaşlar için bir hayli yeni bir sürece hazırlık için stresli olacaktır. Onların bazen öfkeli olması veya çekimser kalması da bu yeniliğe hazır olmadıklarının göstergesidir. Genç arkadaşların psikolojisini de düşünerek bu süreçlerde anne- babaların en büyük destekçisi misyonunu benimsemeleri önem taşımaktadır. Yine unutulmamalıdır ki bir uzmandan destek alınması gerekiyor ise göz ardı edilmemelidir.”

Bakmadan Geçme