Leman Sultan, Türkiye Sınırlarını Aştı

Afyonkarahisar'daki Mevlevileri, merhum Leman Okyar'ın hayatı üzerinden anlatan Leman Sultan kitabının yazarı Lokman Derya Solmaz, kitabın Amerika Birleşik Devletleri'nde de okuyucuyla buluştuğunu belirtti

Afyonkarahisar’da daha önce Sultan Divâni Mevlevihane Müze Müdürlüğü ile İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yapan, öğretmen ve yazar Lokman Derya Solmaz, “Küçük Aşık Leman Sultan” kitabıyla Taşhan’da okuyucularıyla buluştu. Solmaz, www.kocatepegazetesi.com’a yaptığı değerlendirmede “Ben Afyon’da olmaktan her zaman mutlu oldum. Bugün kitapla birlikte geldik. Malumunuz Afyonkarahisar Mevlevilik geleneğinin en önemli merkezlerinden birisi. Son dönem Mevlevileri de tanımak Afyon’da görev yaptığım sürece şahsıma nasip olmuştu. Onlardan bir tanesi de Leman Sultan dediğimiz Leman Okyar. O’nun hayatını 2018’de Afyonkarahisar Sempozyumu’nda tebliğ olarak sunmuştum. Daha sonraki süreçte bunu bir romana çevirmeyi düşündüm. Çok güzel bir yaşanmışlıktı. 2 yıl kadar O’nun hayatını, O’ndan dinlediklerimi bir hikâye üzerine, bir kurgu üzerine yerleştirdim. Kitabımız Aralık ayında yayınlandı; çok şükür 3’üncü baskıyla buradayız. Geçen ay da Amerika Birleşik Devletleri’ndeki okuyuculara kadar kitabımız ulaştı” dedi.

Haber

“MEMLEKET HASRETİ GİDERİYORLAR”

Solmaz, “Los Angeles’ta Atatürk Kültür Merkezi’ndeki Okuma Kulübü, oradaki Türkler bir yazarın kitabını okuyup Zoom üzerinden bir toplantı yapıyorlarmış. Daha önce Afyon Mevlevihanesi kitabımı okumuşlardı, Aralık ayında da benimle toplantı yapmışlardı. Bu konulardaki araştırmacı üslubumu biliyorlardı. Kitabımdan haberleri olunca da 30 kişilik bir liste gönderdiler. Onların okuyacağı kitap Leman Sultan kitabımız olacak. Sonra Amerika’daki Türklerle bu kitabımızı konuşacağız. Dışarıda yaşayan Afyonlular, memleket hasreti giderme fırsatı buldular. Kitapta Afyon’un sofra kültüründen düğünlerine kadar; Frig Vadisi’nden Gazlıgölü’ne, Kocatepesi’ne, Kalesi’ne, Ulu Camiisi’ne, Uzun Çarşısı’na, lokumuna varıncaya kadar Afyon’un sosyal hayatını ve kültürünü aktarmaya çalıştım.  Afyon’da yaşayanlar, kitabın satırlarının altını çizerek okuduklarını belirttiler. Leman Sultan’ın derviş kişiliği, Hazreti Mevlana aşığı olması da kitabımızda öne çıktı” ifadelerini kullandı.

Haber

“ANNEM, ‘HAS OĞLUM’ DİYE SEVERDİ”

Leman Sultan’ın oğlu, şair, Afyonkarahisar Kültür ve Sanat Derneği Başkanı Rüştü Okyar da “Leman Sultan, Lokman Derya Solmaz kardeşimin yazdığı, alanında en önemli romanlardan bir tanesi. Rahmetli annem Leman Sultan, Lokman Derya Solmaz’ı ‘has oğlum’ diye benimserdi; bizden önde tutardı. Bu yadsınamaz bir gerçek. Mevlevi kültürüne büyük hizmetleri olan, Mevlevi kültürünü tam mânâsıyla anlatan ve anlayan bir kişi Lokman Derya Solmaz. O’nun Mevlana’ya olan hizmeti, kelimelerle anlatılmaz. Bu kitap baştan sona yaşanmış olaylarla doludur. Annemle hatıratı bizden fazladır Lokman Derya Solmaz kardeşimizin. Bu kitap Avrupa’nın birçok ülkesinde okunuyor; Amerika Birleşik Devletleri’ne kadar ulaştı. Ben böyle bir annenin evladı olduğum için son derece gururluyum, mutluyum. Afyon’da bizi bilen yok; bizim de reklama ihtiyacımız yok. Allah bilsin, Allah takdir etsin” şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme