Lavanta üretimi, göçü tersine çevirdi

Kozmetik sanayinin vazgeçilmezi olan lavanta üretimi Afyonkarahisar'da her geçen gün artıyor. İl genelinde şu anda yaklaşık 2 bin dekarlık alanda lavanta üretimi gerçekleştiriliyor. Bu lavanta üretiminin yüzde 50'lik kısmı ise 180 nüfuslu İdris Köyü'nde yapılıyor. Köy Muhtarı Sami Şahin, lavanta ile 15 yıl evvel tanıştıklarını şu an her hanenin bir lavanta bahçesinin olduğunu söyleyerek: 'Şu [&hellip]

Kozmetik sanayinin vazgeçilmezi olan lavanta üretimi Afyonkarahisar’da her geçen gün artıyor. İl genelinde şu anda yaklaşık 2 bin dekarlık alanda lavanta üretimi gerçekleştiriliyor. Bu lavanta üretiminin yüzde 50’lik kısmı ise 180 nüfuslu İdris Köyü’nde yapılıyor. Köy Muhtarı Sami Şahin, lavanta ile 15 yıl evvel tanıştıklarını şu an her hanenin bir lavanta bahçesinin olduğunu söyleyerek: “Şu anda Köyümüzde 940 dekarlık lavanta bahçesi var” dedi.
“TÜRKİYE’DE İKİNCİ EGE’DE BİRİNCİYİZ”
Muhtar Şahin, “Bundan 15 yıl evvel Beytullah Yerlikaya isimli vatandaşımız köyümüze lavantayı getirdi. Biz o gün lavanta ile tanıştık. Biz 15 yıldır lavanta üretimi uğraşıyoruz. Fakat aktif ve bilinçli olarak 5 yıldır uğraşıyoruz. Sayın valimiz ve kaymakamlarımızın destekleriyle başladık bu işe. Şu anda lavanta diyarı oldu köyümüz. Şu anda Türkiye’de lavanta üretiminde 2’nci olduk. Ege Bölgesi’nde ise birinciyiz. Köyümüzde 940 dekarlık lavanta bahçesi var. Her hanenin lavanta bahçesi var.” ifadelerini kullandı.
“DOĞAL BİR STÜDYO”
Lavanta bahçelerinin görünüm olarak da köyü doğal bir stüdyo haline getirdiğini söyleyen Muhtar Şahin, “Doğal bir stüdyo burası. Fotoğraf çektirmek için İstanbul gibi şehirlerden geliyorlar. Geçen gün Aydın’dan evlenen bir çift geldi. Burada fotoğraflarını çektirdiler. Bu fotoğraflardan davetiye bastırıp dağıtımını yaptılar.” şeklinde konuştu.
“YAĞININ LİTRE FİYATI 70 AVRO”
Köyde lavanta yağı üretmek istediklerini söyleyen Şahin, bu yağın dünyada talep gördüğünü ve litre fiyatının 70 Avro olduğunu kaydetti. Bu konuda yetkililerden destek isteyen Şahin, “Biz asıl bu lavantanın yağını çıkarmak istiyoruz. Burada bir sıkıntımız var. Devletimizin desteğiyle köyümüze bir yağ çıkarma noktası kurabilirsek bu ürünün katma değeri daha da artacaktır. Çünkü lavanta yağının litresi 70 avro. Bunu neden biz yapamıyoruz. Bunu yaparsak köyümüzün geliri daha da artacak. Şu anda köyümüze geri dönüşler başladı. Daha evvel göç veren köyümüz şimdi göç alıyor. İnsanlar bahçe satın alıp burada lavanta üretimi yapmak için köye geri dönüyorlar.” diye konuştu.
“KOZMETİK SANAYİDE KULLANILIYOR”
Afyonkarahisar Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İbrahim Acar lavantanın kozmetik sanayide kullanıldığını ve ülkeye çok ciddi döviz getirisinin olduğuna dikkat çekerek, “Lavanta marjinal tarım arazilerinde yetişiyor olması. Hiçbir ürünün yetişmediği alanlarda çiftçimiz lavanta yetiştirip gelir elde edebiliyor. Böyle bir avantajı var. Bunların yanında kozmetik sanayide kullanılıyor. Büyük bir kısmı ihraç ediliyor. Bu anlamda ülkemize ayrı bir getirisi var. Kozmetik sanayinin güçlü olduğu İsviçre, Fransa gibi ülkelere ihraç ediliyor.” dedi.

Bakmadan Geçme