Lamborghini'nin Efsane Serisi Miura
Miura, Lamborghini'nin özel üretim olarak çıkardığı bir seridir. Bu seri 1966 ile 1973 yılları arasında üretilmiş olup bazı nedenlerden dolayı üretimi durdurulmuştur. Peki üretimi niye durdu? Gelin beraber bakalım.
İtalyan üretici firması Lamborghini, 1966-1973 arasında ürettiği bu efsanevi spor arabanın motoru normalde bildiğimiz gibi ön tarafta ki kaput diye adlandırdığımız yerde değil arka tarafta bagajın bulunduğu yerdeydi. Firma bu arabayı pistler için değil yolar için güçlü bir araba olması düşüncesi ile ürettiğinden dolayı arkadan çekişli üretmiştir. Bu tasarım otomobil tarihinde bir ilktir ve tasarımı bundan sonra ki spor araba üreticileri de takip edecektir.
Miura, başlangıçta firmanın mühendislik ekibinin boş zamanlarında tasarlanması istenmiş bir arabaydı. O zamanlarda rakip firma Ferrari’nin ürettiği arabalar müşteriler açısından daha çok tercih ediliyor olunca mühendislik ekibi bu tasarım Firmanın sahibi Ferruccio’ya sürülünce mantıklı bulmuş ve seri üretimine onay vermiştir.
ARACIN PİYASAYA İLK TANITILMASI
Miura, ilk olarak 1965’de ki Torino Otomobil Fuarı’nda şase olarak sergilenmiş. 1966’da P400 prototipi Cenevre Otomobil Fuarı’nda sergilendi. Bu fuarlarda basının ve otomobil tutkunlarının muhteşem derecede diyebileceğimiz tepkiler aldı. Miura’da ki motor tasarımı herkesin beğenisini toplarken artık bu tasarım spor otomobil dünyasının vazgeçilmezi olacaktı.
GELİŞİM EVRELERİ
1965 yıllarında firmanın en büyük üç mühendisi gece gündüz Miura’nın üzerinde çalışmaya başlamış ve pist geçmişi olan, istenildiğinde pistte istenildiğinde yollarda sürülebilecek bir araba hayal etmiştiler. Bu üç mühendis gece gündüz çalışırken aynı zamanda şirket sahibini de pahalı olmayacağına ve şirket politikasından sapmayacağına ikna etmeye çalışıyorlardı. Ama sonunda P400 prototipinin değerli bir pazarlama aracı olabileceğine ikna ettiler.
Miura, önceden üretilen arabalar gibi değil yuvarlak tarz bir şaseye sahipti ve spor araba tarihinde bir ilk olan orta motor tasarımıyla insanların dikkatini çekmeyi başarıp, insanların yoğun şekilde sipariş vermeye başlamasına sebep olmuştur.
Miura’nın , 1966 da ki fuardan birkaç gün önce işleri bittiği için motor-kaput ölçümleri eksik kalmış sığacak mı? Diye bakma fırsatları olmadan fuara çıkarmaları gerekiyordu bu zamanda Türk akıllı biri motorun olduğu yeri balastla doldurmuş kaputu fuar boyunca hiç açmamışlar ve motoru ayrı sergilemişlerdir.
Lamgorghini’nin büyük icadı Miura, 1973’e kadar üretilmeye devam edip şirketin çalkantılı ekonomisi yüzünden Countach şirketine devredilmiştir.