• Haberler
  • Ekonomi
  • 'Lale devri bitti, üretmeye ve tasarruf etmeye mecburuz'

'Lale devri bitti, üretmeye ve tasarruf etmeye mecburuz'

Afyonkarahisar Giyim Eşyası İmalat ve Satıcıları Esnaf Odası Başkanı Hüseyin Karnıbüyük, 20 yıl boyunca yaşanan 'Lale Devri'nin sona erdiğini ekonomik darlıktan ancak yerli tüketim ve herkesin bilinçli tasarruf ederek kurtulunabileceğini söyledi

Afyonkarahisar Giyim Eşyası İmalat ve Satıcıları Esnaf Odası Başkanı Hüseyin Karnıbüyük, ekonomik durumu hem vatandaş hem de esnafın cephesinden yorumladı.
“LALE DEVRİNİN SONUNA GELDİK”
Mevcut ekonomik gidişatın normal olduğunu söyleyen Hüseyin Karnıbüyük, “Ekonominin gidişatı normaldir. Çünkü üretmek yerine sürekli tükettik. 20 yıldır biz ülke olarak böyle yaşadık. Halkın üretmesi yerine sürekli tüketmesi sağlanarak arka arkaya krediler verilerek, vatandaşlar borçlandırarak bu şekilde bir ekonomik yöntem izlendi. Üretmek yerine dışarıdan ithal etme şeklinde bir ekonomi modeli tercih edildi. Bana göre bu ekonomik anlayış yüzünden bugün bu hale düştük. Konuyu bir örnekle anlatmak istiyorum. Otoyollar, duble yollar, tüneller yapıldı. Elbette bunların da yapılması lazımdır. Ama yeteri kadar yapılır. Bunlar çok fazla yapıldı ve bu yollara çok büyük paralar harcandı. Bu paralar dışarıdan geldi. Bu yolların üzerinde gitmesi için lüks marka otomobiller yurt dışından alındı. Bunlar da parayla, vatandaşa verilen kredilerle alındı. Türkiye 20 yıldır uygulanan tüketim ekonomisinin sonuna geldi. Ne yazık ki bu 20 yıllık süreçte AK Parti hükümeti halka Osmanlı dönemindeki Lale Devrini yaşattı. Bulunduğumuz dönem ise Lale Devrinin sonudur. Bu ekonomi böyle süre gelir biz bu borçtan kurtulamayız.” dedi.
“TÜKETMEDEN ÜRETMEYE MECBURUZ”
“Acilen üretim ekonomisine dönmek zorundayız. Tabii bu üretim ekonomisine dönerken de tüketmememiz gerekiyor” diyen Karnıbüyük, “Tüketmekten vazgeçip acilen üretim ekonomisine dönmek zorundayız. Vatandaş şu anda mutfak masrafını karşılayamıyor. Diğer okul masrafı yol masrafı gibi ihtiyaçlar artık lüks oldu. Ülke ekonomisinin bu duruma geleceği 15 yıl evvelinden belliydi. Biz o günlerde de bu konuyu çok konuştuk, Kocatepe Gazetesi aracılığıyla çok demeç verdik. Geçtiğimiz günlerde de bu konulara değindik. Ülkemizde 20 yıldır ekonomik anlamda bir saltanat sürüldüyse, ancak biz bu işten 20 yılda kurtuluruz. Kemer sıkmak gerekiyor. Bu kemer en az 20 yıl sıkılmak zorunda. Çünkü bizler 20 yıl boyunca sürekli tükettik. Üretmeden vahşice tükettik hazıra konduk. Buğdayı, arpayı dışarıdan aldık. Kısaca üretebileceğimiz herşeyi dışarıdan aldık” diye konuştu.
“ÜRETMEK KADAR TASARRUF
ETMEMİZ DE GEREKİYOR”
Üretmenin yanı sıra sürekli tasarruflu bir hayat yaşanması gerektiğinin altını çizen Karnıbüyük, şunları kaydetti: “Belli bir ekonomik seviyeye gelinceye kadar herkes tasarruf etmeye mecburdur. Sıkça tekrarladığım üzere üretim ekonomisi olmadıktan sonra kurtuluş yok. İkincisi zengininde fakirinde artık şuna dikkat etmesi gerekiyor. İthal ürünlerden uzak durmamız gerekiyor. Mesela insanlarımız araçla gidecekleri yere otobüsle gitsinler. Toplu taşıtları kullansınlar. Yakıt tüketmememiz gerekiyor. Her bir vatandaşa düşen görev var. İthal ürünleri kesinlikle almamamız gerekiyor. Mesela mecbur kalmadıkça araçlarımızı kullanmayalım. Çünkü o araca bindiğimiz zaman karşılığında dolar ödüyoruz. Tasarrufa gitmemiz gerekiyor. Köydeki nüfus oranı şu anda yüzde 6’ya düştü. Nüfüsun yüzde 96’nın hepsi tüketici konumunda. Üretim yok. Köyler boşaldı. Köylü köyünde üreterek mutlu yaşamalı. Zaten köylü kentli ayrımı yok ama üretim yok. Mesela kuru fasulye, Brezilya’dan geliyor. Mercimek, üzüm yok. Türkiye olarak bunları üretebilecek kapasitemiz var. Öncelikle üretime yönlenmeli, ithalat durdurulmalı. Önce üretip sonra ihraç eden duruma dönmek zorundayız.”

Özel Haber

Bakmadan Geçme