- Haberler
- Faydalı Bilgiler
- Kuzey Anadolu Fay Hattında Hangi Depremler Oldu?
Kuzey Anadolu Fay Hattında Hangi Depremler Oldu?
Depremlerin her geçen gün artmasıyla birlikte özellikle deprem kuşağında yer alan ülkeler ve yerleşim birimlerinde ikamet edenler Kuzey Anadolu fay hattında hangi depremler oldu? Sorusunu araştırmaya başladı…
Kuzey Anadolu fay hattında hangi depremler oldu? Detayları haberimizde…
Kuzey Anadolu Fay Hattı (KAF), dünyanın en hızlı hareket eden ve en aktif sağ-yanal atımlı faylarından biridir. KAF, 1100 km uzunluğunda sağ yönlü ve doğrultu atımlı aktif fay hattıdır. Yaklaşık olarak Van Gölü’nden Saros Körfezi’ne kadar tüm kuzey Anadolu’yu keser. Tek bir faydan oluşmaz, pek çok parçadan oluşan fay zonudur. Saroz Körfezi’nden başlayan KAF, Marmara Denizi, Sapanca Gölü, Adapazarı, Tosya ve Erzincan üzerinden Van Gölü kuzeyine kadar uzanır. AFAD’dan edinilen bilgiye göre, Kuzey Anadolu Fay Hattı ile Ege Bölgesi Graben Sistemi üzerinde 6’şar, Doğu Anadolu Fay Hattı’nda 4 ve diğer faylar üzerinde 8 olmak üzere 24 ilin doğrudan kent merkezinden aktif fay geçiyor. Ayrıca 80’den fazla ilçe de direkt aktif fay hatları üzerinde bulunuyor. Bu iller: Aksaray, Aydın, Balıkesir, Bingöl, Bolu, Burdur, Bursa, Denizli, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Hakkari, Hatay, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Konya, Kütahya, Manisa, Muğla, Osmaniye, Sakarya ve Tokat. 1992 yılındaki Erzincan, 1983 yılındaki Erzurum 1966 yılındaki Varto, 1999 yılında yaşanan İzmit, Düzce ve Adapazarı depremleri bu fay kuşağında meydana geldi.
Kuzey Anadolu Fay hattında 27 Aralık 1939’da yaşanan 7,9 büyüklüğündeki deprem daha sonra 17 Ağustos 1999 yılında, 12 kasım 1999 yılında fay üüzerinde oluşan yağlanmadan dolayı 5 metre yer değiştirerek iki deprem meydana getirmiştir.