• Haberler
  • Genel
  • Kuzey Anadolu Fay Hattı Kaç Yılda Bir Kırılır?

Kuzey Anadolu Fay Hattı Kaç Yılda Bir Kırılır?

Türkiye'nin doğusundan başlayıp batısına kadar uzanan ve geniş bir yay çizen Kuzey Anadolu Fay Hattı, dünyanın büyük deprem üreten alanları içinde yer alıyor

Kuzey Anadolu Fay Zonu (KAFZ), Türkiye'nin en aktif ve tehlikeli fay hatlarından biri olarak biliniyor. Bu fay hattı, Van Gölü'nden Saros Körfezi'ne kadar uzanan ve Marmara Denizi'ni de kapsayan yaklaşık 1200 kilometrelik bir alanı kesiyor. Marmara Denizi'ndeki fay hattı, sekiz ayrı segmentten oluşuyor ve son yüzyılda büyük depremler üretmiş durumda.

Kuzey Anadolu Fay Hattı Kaç Yılda Bir Kırılır?

Deprem’ denilince akla gelen ilk isimlerden olan Prof. Dr. Naci Görür, 1999’da yaşanan Gölcük ve Düzce depremlerinin ardından Marmara’nın tabanında ciddi miktarda stres biriktiğini ve bunun bir sonraki büyük depremi tetikleyebileceğini söylüyor. Görür, Kuzey Anadolu Fay Hattı'nda 5 metreye kadar bir atımın gerçekleşebileceğini, bunun da 7 ila 7,5 büyüklüğünde bir depreme neden olabileceğini ifade etti.

Kuzey Anadolu Fay Hattı Kaç Yılda Bir Kırılır?

AFAD tarafından yapılan açıklamalara göre, Kuzey Anadolu Fay Zonu yılda yaklaşık 2 santimetre kayma hızıyla hareket ediyor. Bu da büyük depremlerin yaklaşık 250-300 yıllık döngülerle meydana gelmesine yol açıyor. 20. yüzyılda, bu fay hattı üzerinde Erzincan’dan Düzce’ye kadar uzanan 7 ve üzeri büyüklükte 7 büyük deprem yaşandı. Son olarak 17 Ağustos 1999’da İzmit'te ve 12 Kasım 1999’da Düzce’de meydana gelen depremler, Marmara Denizi altındaki fay segmentinde biriken stresi artırdı.

Bakmadan Geçme