Kuvayi Milliye Nedir Neden Kurulmuştur?

Birinci Dünya Savaşı'nın ardından imzalanan Mondros Mütarekesi ile İtilaf Devletleri Anadolu'yu işgal ettiler. İşgallere boyun eğmeyenler ise yurdun dört bir tarafında Kuva-yı Milliye'yi kurarak direndi

Birinci Dünya Savaşı’nda İtilaf Devletleri, İttifak Devletleri’ni mağlup edince İttifak Devletleri’nin her ülkesi ile ağır hükümler içiren anlaşmalar yapıldı. İtilaf Devletleri, Osmanlı İmparatorluğu ile Mondros Ateşkes Anlaşmasını imzaladı.

Bu anlaşmaya göre Osmanlı İmparatorluğu’nun askerleri terhis edilecek, aynı zamanda işgal kuvvetleri gerekli gördüğü yerlere kuvvet gönderebilecek, ulaşım ve haberleşme de yine işgal kuvvetlerine ait olacaktı. 

Osmanlı’nın yurdun dört köşesine yayılmış akil ve vatansever insanları ise Anadolu’nun işgalinin uzun sürecek bir boyunduruk anlamına geldiğini biliyordu.

Kuvayi Milliye Nedir Neden Kurulmuştur?

 

Adana, Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa gibi illerde işgallere karşı örgütlenmeler oluşmaya başladı. Batı Anadolu’da ise 14 Mayıs 1919’da İzmir’in Yunanlılar tarafından işgal edileceği iddiası duyulur duyulmaz İzmir’de bir protesto mitingi düzenlendi. 

 

Kuvayi Milliye Nedir Neden Kurulmuştur?

İzmir’in işgalinden sonra Anadolu’daki örgütlenmeler hızlandı. Yurdun işgal gören tüm bölgelerinde Kuvva-yı Milliye (Milli Kuvvetler) oluşturuldu.

Kuvva-yı Milliye, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından düzenli ordu kurulana kadar işgale karşı büyük bir direniş gösterdi. Bu gruplarda din adamları, Osmanlı’nın bürokratları, askerî erkan, efeler ve zeybekler yer aldı. 

4 Eylül 1919’da toplanan Sivas Kongresi’nde düzenli ordu için ilk adım atıldı; Kuvva-yı Milliye gruplarının Kongre sonunda oluşturulacak Heyet-i Temsiliye’nin denetimine verilmesi kararlaştırıldı.

Kuvva-yı Milliye, 2 Ocak 1921’de verilen emirle tamamen kaldırıldı, Kuvva-yı Milliye birlikleri Türkiye Büyük Millet Meclisi uhdesindeki düzenli orduya katıldı.

Bakmadan Geçme