Kutü’l-Amare Zaferi vatan aşkının göstergesi
Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Turan Akkoyun dün sabah Afyon Lisesi salonunda Kutü’l-Amare Zaferi'ni öğrencilere anlattı. Akkoyun’un sunumu ilgi ile dinlendi.TEMELDE SÖMÜRGECİ ZİHNİYET VAR20. yüzyılda büyük devletler arasında sömürgeciliğin olabildiğince yüksek bir rekabete neden olduğunu belirten Doç. Dr. Turan Akkoyun, sömürgecilik yarışının önde gelen temsilcilerinden İngiltere için Hindistan’ın hayati öneme [&hellip]
Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Turan Akkoyun dün sabah Afyon Lisesi salonunda Kutü’l-Amare Zaferi’ni öğrencilere anlattı. Akkoyun’un sunumu ilgi ile dinlendi.
TEMELDE SÖMÜRGECİ ZİHNİYET VAR
20. yüzyılda büyük devletler arasında sömürgeciliğin olabildiğince yüksek bir rekabete neden olduğunu belirten Doç. Dr. Turan Akkoyun, sömürgecilik yarışının önde gelen temsilcilerinden İngiltere için Hindistan’ın hayati öneme sahip olduğunu kaydetti. Akkoyun; “Almanya’nın Bağdat demiryolu projesi ile birlikte ‘hasta adam’ olarak nitelendirilen Osmanlı Devletinin toprakları üzerinde nüfuz sağlamaya çalışması İngilizler’in bölgede ki menfaatleri ile uyuşmadı. İngiltere Almanya’nın Irak’a nüfuz ederek Basra Körfezine ulaşmasının İngiliz sömürgesi durumunda ki Hindistan için tehdit oluşturacağını düşünüyordu. I. Dünya Savaşı’nın başlaması ile birlikte İngiltere Mezopotamya’da sömürgeler elde edebilmek, bölgede ki Alman nüfuzunu engellemek ve Hindistan’ın güvenliğini sağlayabilmek için Irak harekatını başlattı” dedi.
SAVAŞA GİRİŞ TÜRKİYE’NİN TERCİHİ DEĞİLDİ
Kutü’l-Amare Savaşı’nda İngilizler’in kendilerin çok emin olduklarına dikkat çeken Doç. Dr. Turan Akkoyun, Osmanlı Devleti daha savaşa girmeden, Mezopotamya Seferi için Hindistan’dan askerlerinin yola çıktığını kaydetti. Türkiye’nin savaşa girişinin kendi tercihi olmadığının altını çizen Akkoyun; “Osmanlı Devleti savaşa dahil olduktan sadece üç gün sonrası Şatü’l- Arap mıntıkasına asker çıkardılar. İngiltere başta Hindistan olmak üzere sömürgelerinden aldığı destekle kısa zamanda zayıf Osmanlı birliklerini yenerek Bağdat’ı ele geçireceğini tahmin etmişti. Harekatın başlarında İngiltere’nin almış olduğu galibiyetler ve sağlanan hızlı ilerleme İngiltere’nin bu görüşünde haklı olduğu fikrini güçlendirdi” diye konuştu.
Savaşılan bölgenin petrol bölgesi olduğu, zamanında II. Abdülhamit’in bölgenin petrol rezervlerini belirlediğini dile getiren Doç. Dr. Turan Akkoyun, bölgede Osmanlı’nın sadece 38. fırkasının bulunduğunu söyledi. Demiryolu bağlantısının olmadığını, Bağdat’a yaklaşık mesafenin bin 200 kilometre olduğunu kaydeden Akkoyun; “Muhtemel bir İngiliz taarruzunun mahalli kuvvetlerle engellenebileceği hesap edilmekteydi. Basra düşünce gerçekle yüzleşildi. Cavit Paşa’nın Harbiye Nezaretine gönderdiği raporda destek isterken mahalli güçlerin İngilizlerle işbirliği yaptığını bildirmiştir. Bu zafer çok zor şartlara ve güçlü düşmana rağmen inanmış, hedeflerine bağlı, vatanını seven bir milletin asla yenilemeyeceği, Kutü’l Amare zaferi ile görülmüştür” şeklinde konuştu.
AFYON’UN KUTÜ’L AMARE ŞEHİTLERİ
AKÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Turan Akkoyun, Kutü’l Amare Savaşına Afyonkarahisar’dan katılıp şehit düşen Afyonkarahisarlılar hakkında bilgi verdi. Buna göre; Osman İbrahim Lazveyahacıoğulları Emirdağ Merkez Güneysaray, İsmail Rafet Afyonkarahisar, Tahir Ahmet, Afyonkarahisar, İbrahim Eyüp Mercimekoğulları Şuhut Merkez Sinirköy, Hurşit Bekir Hacımehmet Biraderzadesi Dinar Merkez Karahacılı, İsmail Kadir Köleoğulları Emirdağ, İbrahim Eyüp Mirhenkoğulları Sincanlı Merkez Tınaztepe beldesi, Osman Hacı Emirdağ Merkez Güneysaray, Veli Yusuf Hasanoğlu Sandıklı Merkez Gökçealan, Bayram İbrahim Emirdağ Merkez Karaağaç, Ahmet Mustafa İhsaniye Merkez Karacaahmet beldesi, Ahmet Salih Sandıklı, Hüseyin Halil Sakadoğulları Afyonkarahisar, Hasan Hüseyin Şuhut Merkez Koçyatağı, Halil Hasan Habeşoğulları Sandıklı Merkez Bektaşköy, İzzet Ahmet Evliyaoğulları Bolvadin Merkez Yürükkaracaören, Mustafa Mustafa Afyonkarahisar, Veli Musa Alicanoğulları Emirdağ, Bekir Battal Abdurrahmanoğulları Hocalar Merkez Davulga, İbrahim İbrahim Emirdağ Merkez Karaağaç bu savaşta şehit düştüler.
>> Burcu AYDIN’ın Haberi