Kütahya Porselen 50. yaşını kutladı: 450 şef Afyon’da buluştu
Kütahya Porselen'in desteği ile düzenlenen Gastronomi (Yemek Sanatı) sektörü profesyonellerinin ve iş ortaklarının konuk edildiği Kütahya Porselen Gastronomi Günleri Gala Yemeği NG Afyon'da gerçekleştirildi Kütahya Porselen Gastronomi Günleri'ne Vali Mustafa Tutulmaz, Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, NG Kütahya Seramik Porselen Turizm A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Güral, NG Hotel Genel Müdürleri, Satın Alma Müdürleri, Stewart Porselen [&hellip]
Kütahya Porselen’in desteği ile düzenlenen Gastronomi (Yemek Sanatı) sektörü profesyonellerinin ve iş ortaklarının konuk edildiği Kütahya Porselen Gastronomi Günleri Gala Yemeği NG Afyon’da gerçekleştirildi
Kütahya Porselen Gastronomi Günleri’ne; Vali Mustafa Tutulmaz, Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, NG Kütahya Seramik Porselen Turizm A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Güral, NG Hotel Genel Müdürleri, Satın Alma Müdürleri, Stewart Porselen Bayileri ve Türkiye’nin farklı illerinden 450 şef katıldı. Kütahya Porselen Gastronomi Günleri 2020’nin açılış konuşmasını Türkiye’de ilk defa resmi aşçılar milli takımını kuran Şef Rafet İnce yaptı. Sektördeki tecrübelerinden bahseden İnce, Afyonkarahisar’ın Dünya’da 36 şehrin arasına girmesinden dolayı mutluluğunu dile getirdi.
NG Afyon’da 450 şefin katılımıyla gerçekleştirilen 2020 Gastronomi Günleri Gala Yemeğinde Vali Tutulmaz ve Belediye Başkanı Mehmet Zeybek Afyonkarahisar’ı anlattı.
“ÇALIŞMA EKİBİ OLUŞTURULDU”
Gecede konuşan Belediye Başkanı Mehmet Zeybek ise Afyonkarahisar’ın UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na katılması süreci hakkında bilgi vererek, “19 Haziran tarihinde Valilik ve Belediye işbirliğinde UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı marka şehir başvurusu yapılmış ve Afyonkarahisar’ın 8 Bin yıllık tarihinden bugüne kadar süre gelen lezzetleri başvuru dosyasında detaylıca yer almıştır. Birçok elemeden sonra dosya müracaatımız kabul edilmiştir. 31 Ekim 2019 tarihinde açıklanan sonuçta şehrimiz Gastronomi (Yemek Sanatı) alanında marka şehir ünvanı kazanmıştır. Sonucu açıklamasından hemen sonra Afyonkarahisar Valiliği, Afyonkarahisar Belediye, Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO), Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ), otel işletmeleri, Aşcılar Derneği ve Afyonkarahisar’ımızda faaliyet gösteren basın temsilcilerinden oluşan bir çalışma ekibi oluşturulmuştur. Ayrıca UNESCO ile çalışmaları takip etme amacıyla bir poccalpoint atanmış, yapılan çalışmalar mail yoluyla haftalık ve günlük olarak iletilmiştir. Daha sonra UNESCO’nun istediği taahhütler ışığında çalışmalara başlanarak bir kurumsallık çalışması yapılmıştır. Tüm paydaşların onayı alındıktan sonra UNESCO’ya sunulmuştur” dedi.
“GASTRONOMİ BİRİMİ OLUŞTURDUK”
Bu sürecin ardından çalışmaları hızlandırdıklarını ve Belediye bünyesinde Gastronomi (Yemek Sanatı) Birimi oluşturduklarını söyleyen Başkan Zeybek, “Antep ve Hatay gibi daha önce marka şehir ünvanı almış şehirlere tecrübelerinden faydalanmak amacıyla bir inceleme gezi yapılmıştır. Bu kadar kısa sürede Valilik, Belediye ve diğer sektörlerle uyum içerisinde çalışmalar hızlandırarak Kültür Sanat Evi’nin Gastronomi Müzesi’ne dönüştürülmesi ve 110 yıllık bir konak olan Benlioğlu Konağı’nın Gastronomi (Yemek Sanatı) dönüştürülme projesine başlanmıştır. Gastronomi (Yemek Sanatı) evi verilen tarihlerden 6 taahhütten biri olduğu için bir restorasyon ve teşrif çalışması yürütülmektedir. Bu evin 750 metrekaresi kapalı olmak üzere toplamda 1200 metrekare alanı ile şovlar, ikramlar ve yöresel ürünler satış için kullanılması planlanmaktadır” diye konuşu.
“COĞRAFİ İŞARET TESCİLİ İÇİN ÇALIŞMALAR HIZLANDIRILDI”
Afyonkarahisar’a ait ürünlerin coğrafi işaret tescili için çalışmalar hızlandırıldığını ifade eden Başkan Zeybek, “12 ürün tescili alınmış, 8 ürünün için dosya çalışmaları tamamlanmış, belirlenen 32 ayrı yöresel yemek içinde 4 yılda başvuruların tamamlanması planlanmaktadır. Aşçılar Derneği işbirliğinde şehrimize ait 99 yemeğin reçeteleri ile birlikte tespiti yapılmış olup, bunlardan bir kısmı ile 2020 yılı Gastronomi (Yemek Sanatı) Takvimi hazırlanmıştır. Bu proje ile şehrimizi tüm Dünya’da tanıtarak sadece yolların değil, lezzetinde merkezi yapmayı yapmak düşüncesindeyiz” ifadelerini kullandı.
“AFYON BİRÇOK ŞEHİRDEN ÖN PLANDA”
Programda konuşan ve Afyonkarahisar’ın bilinen bir şehir olduğunu ama şehrin özelliklerinin pek fazla bilinmediğini söyleyen Vali Mustafa Tutulmaz, “Genelde yol üzerinden herkes geçer, geçerken uğradım der ama değerleri çok fazla bilinmez. Ancak Afyonkarahisar gerçekten tarihiyle, kültürüyle, lezzetleriyle, termaliyle birçok şehirden ön plandadır. Bunu her geçen gün turizme döndürme yönündeki gayretimiz başarılı bir şekilde devam etmektedir. Geçen yıl içerisinde Tarihi Termal Kentler Birliği üyesi olduk ve bu alanda dünyada 42 şehir içerisine girdik. Gastronomide UNESCO tarafından Yaratıcı Şehirler Ağı’na kabul edilerek dünyada 36 şehir arasında yer aldık. Artık yeme kültürü açısından bakıldığında bundan sonra ziyaret edilecek ülkemizdeki 3 şehirden, dünyada 36 şehirden biriyiz. Afyonkarahisar’ın bu değerini bugün sizlerle paylaşıyor olmaktan ayrıca mutluluk duyduğumu ifade etmek isterim.” dedi.
“BUGÜN, AFYONKARAHİSAR İSMİNİN ETKİSİ DAHA FARKLI”
Turizmin sadece güneş turizmi, deniz turizmi olmaktan çıktığına dikkat çeken Vali Tutulmaz, “Alternatif turizmin her alanı artık daha ön plana çıkıyor. Alternatif turizmde Gastronomi ve buna benzer spor, tarih ve kültür turizmini sayabiliriz. Geçmişte ülkeler rekabet halindeydi şimdi ise şehirler rekabet ediyor. Şehirler markalaşmaya başladı. Şehirlerin marka değeri artıkça o ile gelenlerin sayısı arttı ve bu ziyaretçiler oraya iş ve aş olarak geri dönüyor. İşte bu açıdan Afyonkarahisar’ı markalaştırma çalışmalarımız her geçen gün bir basamak artarak devam ediyor. Bu çabalarımızda başarılı olduğumuzu ifade etmek isterim. Bundan 3-5 yıl önceki Afyonkarahisar ismi ile bugünkü Afyonkarahisar ismi insanlarda aynı etkiyi oluşturmuyor. Bugünkü etki daha farklı. Bir yıl önce biz Afyon için o kadar çalışacağız, değerlerini öyle tanıtacağız ki, bir gün Afyon’a gelmemek, Afyon’da bulunmamak bir eksiklik olarak hissedilecek demiştim. Şükür o noktaya geldik. Bunu çok kısa sürede başarmış olmanın mutluluğunu yaşadığımı ifade etmek isterim. Afyonkarahisar, bu güzel otellerle, termal şehri olmamızla, güzel lezzetlerimizle, tarihi ve kültürel değerlerimizle bundan sonraki süreçte daha fazla ziyaretçi alacaktır. Sözlerimi noktalarken Kütahya Porselen ailesinin 50. yaşını kutluyorum. Bu başarının devam etmesini diliyor, tüm Kütahya Porselen ailesini tebrik ediyorum.” diye konuştu.
Konuşmalarının ardından pasta kesimi yapılarak aile fotoğrafı çekildi.