'Kusura bakmayın demek sorumluluğu azaltmaz'

İYİ Parti Afyonkarahisar İl Başkanı Mehmet İnkaya, dün öğlen partide basın toplantısı düzenledi. İnkaya'nın gündeminde Afyonkarahisar'ın LGS verilerine göre 60'ıncı sırada yer alması, Kent Meydanı isminin Cumhuriyet Meydanı olmasına yönelik İYİ Parti Belediye Meclis Üyelerinin önergesi vardı.'İKTİDAR MİLLİ EĞİTİM DE BAŞARISIZ'İYİ Parti İl Başkanı Mehmet İnkaya, çocukların yaşaması, beslenmesi kadar aldıkları eğitimin de son derece [&hellip]

İYİ Parti Afyonkarahisar İl Başkanı Mehmet İnkaya, dün öğlen partide basın toplantısı düzenledi. İnkaya’nın gündeminde Afyonkarahisar’ın LGS verilerine göre 60’ıncı sırada yer alması, Kent Meydanı isminin Cumhuriyet Meydanı olmasına yönelik İYİ Parti Belediye Meclis Üyelerinin önergesi vardı.
“İKTİDAR MİLLİ EĞİTİM DE BAŞARISIZ”
İYİ Parti İl Başkanı Mehmet İnkaya, çocukların yaşaması, beslenmesi kadar aldıkları eğitimin de son derece önemli olduğunu belirtti. İktidarın milli eğitim politikasında da başarısız olduğunu belirten İnkaya, “İktidar düşündüğü milli eğitim sistemini açık açık söyleyememiştir. Halkı küstürmeden İmam Hatip Okulu adı altında dini eğitime geçiş yapayım demiş, bunu da başaramamıştır. Çünkü Cumhuriyet döneminde, 1930’dan beri ilköğretim belli bir usule göre yapılmaktaydı. Her gelen Milli Eğitim Bakanı, milli eğitime biçim vermeye çalıştı. Son 17 yıl da Milli Eğitim özel mi devlet eliyle mi yapılacak bunun karmaşasını yaşadık. Önce özel okulları öne çıkardılar. Belli bir cemaatin kontrolüne vermek için uğraştılar. Daha sonra vazgeçtiler.” dedi.
“EKSİKLİK DÜŞÜNCE BULANIKLIĞI”
Milli Eğitim de kargaşanın devam ettiğini dile getiren İnkaya, “Kargaşa devam etti gitti. Tüm ülkede milli eğitimde başarısızlık hâkim. Ülkede eğitimde başarı düşük ilimizin eğitim başarısı daha da düşük. Liseye giriş sınavlarında (LGS)iller arası başarı sıralamasında İlimiz 60. sırada kendine yer bulabildi. En büyük sorumlu iktidardır. 17 yıldır eğitim konusunda ne eksikte düzeltemediniz?  Meclis çoğunluğu eksikte kanun mu çıkaramadınız? Öğretmen mi eksik? Oysa atanamayan öğretmen sayısı da fazladır. Veli desteği mi eksik? Aslında sayılanlardan hiçbirisi eksik değil, düşünceleriniz bulanık.” diye konuştu.
“KILIK KIYAFET
YÖNETMELİĞİ YÜRÜRLÜKTE”
“Siz, eğitim konusunda eğere düzgün oturamadınız, oturamazsınız. Cumhuriyetten önceki imkânsızlıklar içindeki eğitim sistemini geri getirmek istiyorsunuz” diyen İnkaya, “Öğretmen kıyafetlerinde, hemen de Cumhuriyet öncesine yaklaştınız. Erkek öğretmenlerin cumhuriyet öncesinden bir tek sarığı eksiktir. Kravatsız, ceketsiz, ütüsüz pantolon, ütüsüz gömlek, kirli sakallı birçok kişi öğretmen olarak görev yapıyor. Bayan öğretmenlerde tarlada çalışanlar gibi bir giyim gözleniyor. Hâlbuki bu öğretmenlerin çoğunu tanırız, siz iktidara gelmeden yaşadıkları yerlere uyumlu giyinen insanlardı. Adı konulamayan baskılardan ötürü değişmek zorunda kaldılar. Devlet Memurları Kıyafet Yönetmeliği hala yürürlüktedir.” şeklinde konuştu.
“EĞİTİMDE SİYASET ÖN PLANDA”
Kitap araç gereç konusunda dünyanın çok ilerlediğini, bu alanda imkânlar çoğalırken Türkiye de geriye gidildiğini söyleyen İnkaya şöyle konuştu:
“İmkânlar çoğalmışken biz geri gidiyoruz. Bilgisayarlı eğitim yaygınlaşıyor diye sevinirken bu imkândan yararlanamadınız. Birtakım projeler uyguladınız. Bu projelerden bir tanesi de Fatih Projesi yarım bıraktınız. Sınıflara elektronik akıllı tahtalar dağıttınız öğretmen kullanmasını bilemedi, kullanma eğitimini vermediniz. Kitap dağıttınız içindeki bilgileri uzak köydekilere uyduralım derken şehir okulunda yetersiz görülen kitaplar kullanılmadı. Denetimi, kuralsız ve kaidesizleştirdiniz. Denetçileri kimi dönem çok yetkilendirip denetimi keyfileştirdiniz. Ya da denetimi kaldırıp, etkisizleştirdiniz. Eğitimde siyaset hiç bu kadar öne çıkmamıştı. İl içi atamalarda okulların başarısını gözetmeden idareci ve öğretmen atadınız.”
“60. SIRANIN SORUMLUSU İKTİDAR”
Başarılı okulların da başarısını düşürüp, işleyişini durdurmak için gereksiz isim değişikliğine gidildiğini ileri süren İnkaya şunları söyledi:
“Velilerle karşı karşıya geldiniz. 2014 yılında ilimiz merkezinde, çoğunluğu Türk Eğitim-Sen’e ��ye 160 kendini ispat etmiş yöneticiyi sebepsiz görevden aldınız. Haksız görevden almalarla ilgili açtıkları davaları kazananları davaya rağmen, yargı kararlarına uymadınız. Okul yönetmeyi basit bir iş zannettiniz. 81 il içerisinde 60. sıraya düştünüz. Eğitim geç meyve veren bitki gibidir. Bu gün ekersiniz meyvesini yıllar sonra alırsınız. Türkiye’ye ünlü devlet adamları yetiştirmiş ilimizde ne oldu da eğitim 60.sıraya düştü? Bunun en büyük sorumlusu elinde her türlü imkânı olan iktidar partisi AKP’dir.”
“MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜNE ELEŞTİRİ”
Afyonkarahisar Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın’ın uzun süredir görevde olduğunu söyleyen İnkaya sözlerine şöyle devam etti:
“Çok başarılı olacak umuduyla atanan Sayın Müdür 2010 yılından beri büyük başarılar kazanamamıştır. Ama malum siyasi çevrelerle iyi geçinmektedir. Vatandaşın çocuğu da önemli olmalıydı. Eğitimde başarı sıralamasında 60. sıraya gelişimizdeki etkenlerden biriside ilimizdeki ulaşım sorunudur. Çevre mahalle ve köylerden okula gidecek ortaokul ve lise öğrencilerimiz için de ulaşım başlı başına bir derttir. Eğitim ve öğretimde başarıyı etkileyen diğer etkenler. Veli, öğretmen, okul idaresi arasındaki uyumdur. İktidar sahipleri bu uyumu iyi sağlamalı ilimizin başarısını arttırmalıdır.”
“DÜĞÜNLERDE SİLAH ATILMASIN”
Mehmet İnkaya, yaz mevsimiyle birlikte başlayan düğün sezonunda Afyonkarahisar Valiliğinin uygulamaya koyduğu “Düğünlerde Silah Atmayalım” kampanyasına İYİ Parti olarak destek verdiklerini açıkladı. İnkaya şu ifadeleri kullandı:
“Silah atmama konusunda seminer, konferans, bilgilendirme, uyarma gibi eğitim programları düzenlenmesinin yararlı olacağını düşünüyoruz. Eğitim demişken Tarım İl Müdürlüğümüzce çiftçimize, yetiştirdiği ürünlerle ilgili eğitim verilmeli. Yetiştirdiği ürünü pazarlaması konusunda güncel destek yapılmalıdır. İletişim çağındayız. Bir SMS ile çiftçilerimiz buğdayını o gün en yüksek fiyata alan kurum, kişiye satabilmelidir.”
“CUMHURİYET MEYDANI
İSMİ İÇİN ÖNERGE VERİLDİ”
Hayvan yetiştiricilerinin üretim, ucuz yem, hayvan bakımı ve pazarlanması konusunda eğitilmesi gerektiğini dile getiren İnkaya, “Küçük esnafımıza yaptığı işle ilgili eğitimler yetkili kurumlarca verilmelidir. Halk Eğitim Müdürlüğü aracılığıyla süt üreten küçük işletme ve ailelere yoğurt, peynir lor v.b süt ürünlerinin yapımı, korunması pazarlanması konularında kurslar açılmalıdır. Süt ve süt ürünleri üreten büyük işletme görevlileri de eğitilmeli. Eğitim bir ülkenin geleceği demektir. Geleceğimizi kurtarmak Türkiye Cumhuriyeti devletini yaşatmak istiyorsak Eğitime çok önem vermek zorundayız. Kusura bakmayın eğitim konusunda başarılı olamadık’ demek sorumluluğumuzu azaltmaz. Biz Türkler tarihte eğitimi önemsemişiz tarih sahnesinden silinmeyişimizin sebebi de eğitime verdiğimiz değerdir. Daha başarılı bir eğitim sistemine kavuşmak, başarısı yüksek iller arasında Afyonkarahisarımızı görmeyi umut ediyoruz.” ifadelerini kullandı.
Mehmet İnkaya, İYİ Partili Belediye Meclis Üyelerinin Kent Meydanı isminin Cumhuriyet Meydanı olması için Meclis Başkanlığına önerge sunduklarını sözlerin ekledi. >> Burcu AYDIN’ın Haberi

Bakmadan Geçme