Kuşak Yol ve Orta Koridor Fuarı Ankara'da açılacak

Türkiye-Çin İş Geliştirme ve Destekleme Derneği Başkanı İhsan Beşer Afyonkarahisarlı firmaları 'Kuşak Yol ve Orta Koridor Üzerinde Yeni Pazarlar Kongresi ve Fuarı'na davet etti.

Afyonkarahisarlı hemşehrimiz İhsan Beşer’in Genel Başkanlığını sürdürdüğü Türkiye-Çin İş Geliştirme ve Destekleme Derneği tarafından düzenlenen “Kuşak Yol ve Orta Koridor Üzerinde Yeni Pazarlar Kongresi ve Fuarı” 14-15-16 Eylül 2023 tarihlerinde Ankara’da ATO Congresium’da düzenlenecek.

5174 sayılı kanun gereğince TOBB denetiminde gerçekleştirilecek olan “Kuşak Yol ve Orta Koridor Üzerinde Yeni Pazarlar Kongresi ve Fuarı”na Türkiye, Azerbaycan, Çin Halk Cumhuriyeti, Gürcistan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Türkmenistan’dan katılım sağlanacak. Adı geçen bu ülkelerden enerji, maden, gıda, tarım, lojistik, inşaat, makine, bilişim teknoloji sektörlerinden katılım gerçekleştirilecek.

Fuar Organizasyonu ile ilgili olarak bilgiler veren Türkiye-Çin İş Geliştirme ve Destekleme Derneği Bakanı İhsan Beşer şunları söyledi:

“Türkiye, kıtalar ve bölgeler arası konumu çerçevesinde bölgesel ulaştırma koridorlarının geliştirilmesine yönelik birçok girişime destek vermektedir. Orta Koridor, Avrupa ile Asya arasında bir ticaret yolu olmakla birlikte Kuzey Koridoruna oranla daha hızlı ve daha ekonomik, iklim koşulları bakımından da daha elverişli olan, Orta koridor deniz yoluna kıyasla ulaşım süresini 1/3 nispetinde, 2.000 km daha kısa (15 gün) kısaltmaktadır. Türkiye’den başlayarak Kafkaslar bölgesine, buradan da Hazar Denizi’ni aşarak Türkmenistan ve Kazakistan’ı takiben Orta Asya ve Çin Halk Cumhuriyeti’ne ulaşan Hazar Geçişli Doğu-Batı Orta Koridor (Orta Koridor), tarihi İpek Yolu’nun canlandırılması projesinin en önemli bileşenlerinden birini oluşturmaktadır. Orta Koridor ülkemizden başlayarak, demiryolu ve karayolu bağlantılarıyla sırasıyla Gürcistan, Azerbaycan ve Hazar Denizine, buradan da (Hazar geçişi kullanılarak) Türkmenistan- Özbekistan- Kırgızista-Gürcistan veya Kazakistan güzergâhını takip ederek Çin Halk Cumhuriyeti’ne uzanmaktadır. Bu çerçevede, Bakü/ Alat (Azerbaycan), Aktau/Kuryk (Kazakistan) ve Türkmenbaşı (Türkmenistan) limanları Hazar Geçişindeki kombine taşımacılık için kullanılmaktadır. Orta Koridor rotası, halen yıllık 600 milyar ABD Doları tutarında olan Avrupa-Çin ticaret trafiğinden Orta Asya ülkeleri ekonomik fırsatlar elde edilebilecektir. Özellikle Türkmenistan, Kazakistan ve Azerbaycan limanlarında lojistik merkezler ve serbest ticaret sahaları kurulması, Trans Hazar işbirliğinin gelişmesine ve derinleşmesine katkı sağlayacaktır.

Türkiye-Çin İş Geliştirme ve Destekleme Derneği işbirliği ile gerçekleştirilecek olan Kuşak Yol (Bri) ve Orta Koridor Üzerinde Yeni Pazarlar Kongresi ve Fuarı Enerji, Maden, Gıda, Tarım, Lojistik, İnşaat, Makine ve Bilişim Teknoloji sektörlerini 14-15-16 Eylül 2023 tarihleri arasın da Ankara ATO Congresiumda aynı çatı altında toplamaya hazırlanıyor. Kuşak Yol (Bri) ve Orta Koridor Üzerinde Yeni Pazarlar Kongresi ve Fuarı sektörün en iyilerini bir araya getirme, devletleri yetkilileri ile görüşebilme, ilişkileri güçlendirme, işbağlantılarını geliştirip, yeni ticari ilişkilerin kurulmasıve ziyaretçilerin sektöre ait tüm ihtiyaçlarını tek çatı altında bulabilecekleri bir platform oluşturma misyonunu ile gerçekleştirilecektir. Türkiye, Azerbaycan, Çin Halk Cumhuriyeti, Gürcistan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan’ın Ulusal ve Uluslar arası ölçekte lider firmaların, kamu kuruluşlarının ve diplomatik öneme sahip liderlerinin biraraya gelecekleri Kuşak Yol (Bri) ve Orta Koridor Üzerinde Yeni Pazarlar Kongresi ve Fuarı’na Afyonkarahisarlı firmalarımızı da bekliyoruz.”

Bakmadan Geçme