Kurum tanıtımında yol kat edildi

Türkiye İş Kurumu İl Müdürü Erdem Ünlüyalvaç, Karahisar TV'de yayınlanan Yerel Gündem programına konuk oldu. Ünlüyalvaç, kurum en büyük sıkıntısı olan tanınmama sorununda ciddi yol kat edildiğini söyledi Türkiye İş Kurumu İl Müdürü Erdem Ünlüyalvaç’la birlikte Yerel Gündem'in gazeteci konukları Kocatepe Gazetesiten Burcu Aydın, Anahaber Gazetesinden Hayati Kanat ve Türkeli Gazetesi'nden Hasan Öğünç oldu. Gazete [&hellip]

Kurum tanıtımında yol kat edildi

Türkiye İş Kurumu İl Müdürü Erdem Ünlüyalvaç, Karahisar TV’de yayınlanan Yerel Gündem programına konuk oldu. Ünlüyalvaç, kurum en büyük sıkıntısı olan tanınmama sorununda ciddi yol kat edildiğini söyledi

Türkiye İş Kurumu İl Müdürü Erdem Ünlüyalvaç’la birlikte Yerel Gündem’in gazeteci konukları; Kocatepe Gazetesiten Burcu Aydın, Anahaber Gazetesinden Hayati Kanat ve Türkeli Gazetesi’nden Hasan Öğünç oldu. Gazete temsilcilerinin sorularını cevaplandıran Erdem Ünlüyalvaç, göreve başladığı 2012 yılının başından itibaren mesai mefhumu tanımadan çalıştığının altını çizdi.
ANA GÖREVLER VAR
Türkiye İş Kurumu ana görevlerinin dört ana başlıkta toplantıdığını ifade eden İl Müdürü Erdem Ünlüyalvaç, bunların; tescil işlemi, şikayet konusu, teftiş görevi ve sendika görevleri olarak tanımladı. Ünlüyalvaç; “Öncelikle Türkiye İş-Kurumu nedir bunu anlatmak istiyorum. İstihdamın korunmasını, geliştirilmesi yaygınlaştırılmasını amacıyla bulunan özerk bir kamu kuruluşudur. İstihdamın yanında çalışmayla ilgili işleri de görev edinmiş bulunmaktayız. Bakanlığımız bağlı 18 ilde çalışma bölge müdürlükleri kapatılarak buraların görevleri ise o şehirlerde bulunan İş Kurumuna devredilmiştir. Bu yüzden adımız Çalışma ve İş Kurumu olarak değiştirilmiştir. Ana görevimiz var. Birincisi tescil, şikayet, teftiş ve sendika işlerimiz bulunmaktadır. Tescil işlemi nedir diye soracak olursanız iş yerlerinin kimliğidir diyebilirim. Yeni bir iş yeri kuranlar, iş yerinin adını, adresini kısacası tüm bilgilerini müdürlüğümüze bildirmek zorundadırlar. Şikayet konusu ise, işçilerin çalışma süresi, tatil süresi, bayram tatili gibi konuları ele alıyor. İşçilerimizin bu konuda sıkıntılarını bizler alıp gerekli çalışmaları yapıyoruz. Şikayetçi olan işçiler dilekçeyle bize başvuruyor. Bizde iş yerine şu konuda hakkınızda şikâyet var konuyla ilgili belgelenirinizi belirli tarihe getirin diyoruz. Tatmin olmadığımız takdirde Ankara müfettişlerine bildiriyoruz. Teftiş işlemlerimizde bulunmakta. Buda herkesin bildiği gibi iş yerlerinin yapması gerek işleri yapıp yapmadığı konusunu ele almaktır. Dördüncü konumuz ise sendika işlerine bakıyoruz. Sendikada iş güvenliği gibi konular kapsıyor bu faaliyetleri de yürütüyoruz” dedi.
KURSİYERLERE
HARÇLIKTA VERİLİYOR
Yöresel meslekleri belirleme görevlerininde olduğunu söyleyen İl Müdürü Erdem Ünlüyalvaç, Afyonkarahisar’da en çok hangi alanda işçi arandığını, hangi alanlarda meslek grubunun bulunmadığını belirlediklerini buna yönelik mesleki eğitim kursları açtıklarını bildirdi. Ünlüyalvaç; “Her türlü istihdam ve mesleki eğitimleri başlatmak amacıyla yerel düzeyde politikalar üretme görevimiz var. Yerel noktada iş bulma kurumu olarak neler yapabilirizi ele alıyoruz. Amacımız yöremizde hangi meslek gruplarının eksik olduğunu tespit etmek. Tespitlerimizden sonra ilana çıkıyoruz. Eksik olan meslek grupları için mesleki eğitim kursları açıyoruz. Bu ilanımıza üniversite, dernekler, dershaneler başvurabiliyor. Birde bunların yanında fiyat tespiti yapıyoruz. Karşı taraftan gelen fiyatları değerlendiriyoruz. Kazanan kurs yerleri bize sunacakları imkanları veriyorlar. Eğitim verecekleri hocanın bilgilerine kadar her türlü bilgileri veriyorlar. Buralarda bizlere halk eğitim merkezinin müfredatını veriyorlar. Kurs okul müfredatı gibi, başlaması, arası, bitişi aynı okul gibi işliyor. Kursu veren merciler üniversite olur dershane olur öğrencilerimizden her ne olursa olsun öğrencilerimizden hiçbir şekilde para talep edemez. Biz bu parayı zaten karşılıyoruz. Birde kursiyerlerimiz devam ettiği sürece kursiyerlerimize 20 lira cep harçlığı veriyoruz” diye konuştu.
İŞÇİLERE VE İŞVERENLERE DANIŞMANLIK YAPILIYOR
Türkiye İş Kurumu’nun işçi ve iş veren arasında köprü vazifesi gördüğünü, iş ve meslek danışmanlarının işçilerle iş verenler arasındaki bağlantıyı kurduklarını kaydetti. Erdem Ünlüyalvaç; “Bunların yanında girişimcilik fatalitelerimizde var. İş ve meslek danışmanlarımız var. Danışmanlarımızın görevi danışmanlık yapmaktır. İşverenlerle işsizler arasında danışmanlık görevini üstleniyorlar. İşçiyle işvereni karşılaştırma görevini yerine getiriyorlar. Bize müracaat eden gencinden yaşlısına kadar neden işsizse neden işsiz olduğunu, mesleği yoksa neden olmadığını, geçerli bir mesleği varsa buralara yönlendirme görevini de bu arkadaşlarımız yapmaktadır. Meslek araştırma ve geliştirme çalışmalarımız vardır. Bu okullarımızda yine iş ve meslek danışman arkadaşlarımız Türk Meslekler Sözlüğünde yer alan meslekleri tanıtmaktadırlar” şeklinde konuştu.
İŞSİZLİKTE EN DÜŞÜK İL AFYON
Türkiye İş Kurumu İl Müdürü Erdem Ünlüyalvaç, Türkiye geneline göre işsizlik oranlarını TUİK’in yöresel şekilde veri verdiğini ifade etti. Afyonkarahisar’ın, Manisa, Uşak, Kütahya illerini kapsayan veride iller arasında 4,7’lik oranla en düşük işsizlik oranına sahip olduğunu belirten Ünlüyalvaç, kendilerine göre bu oranın daha altında bulunulduğunu anlattı. Ünlüyalvaç, 83 tane işverenden değişik iş ilanları olduğunu şoför, ön muhasebeci, kalorifer yakıcılığı, aşçı, kimyacı gibi tam 83 tane açık iş yeri bulunduğunu bildirdi.
İKİLİ İLİŞKİLER ÖNEMLİ
Geçen yıl yapılan çalışmalar sayesinde iş yerlerine yerleştirilen işçi sayısının 2012 yılının ilk 10 aylık sürecinde geçtiklerini aktaran Ünlüyalvaç şöyle konuştu: “2012 Yılının ilk 10 ayında 3 bin 761 kişiyi işe yerleştirdik. 2011 Yılında kurumumuza işsizim diye başvuran kişi sayısı 9 bin 916 kişi. 2012 Yılının 10. ayına kadar 9 bin 670 kişi bize başvuruda bulunmuş. 2011 Yılında açık iş sayısında 4 bin 100 kişi başvurmuş. 2012 Yılının yine onuncu ayına kadar ise 4 bin 757 kişi gelmiş. İşverenler ben işçi istiyorum demiş. Bu 4 bin 757 kişinin 901 kişisi kamudan gelmiş. 3 Bin 856 kişisi özel sektörden gelmiş. Bu özel sektörde en çok mermer işi geliyor. Ancak burada ne yazık ki işçi sıkıntısını tam anlamıyla gideremiyoruz. Bundaki en büyük etkende mermer sektörünün daha yorucu bir iş olması. İşçiler daha az yorulacağı, yağmurun karın altında kalmayacağı işleri tercih ediyor. 2011 Yılında 3 bin 227 kişi işe yerleştirilmiş. 2012 Yılında ise 10 aylık dilimde 3 bin 761 kişi var. Bu sayısının 867 sini kamuya, kalanını ise özel sektöre yerleştirdik. Tamam kamu bizden almak zorunda ama özel sektör bu zorunlulukta değil. Bu neden kaynaklanıyor diye soracaksanız bu ikili ilişkilerden kaynaklanıyor. Bizim dönemimizde Türkiye İş Kurumu sokaklara açıldı. Benim memurum oraya gelen bir iş arayan vatandaşa asık suratla muamele ediyorsa ben git bir saat gez gel diyorum. Zaten oraya gelen vatandaş iş arıyor ve canı sıkkın. Bu yüzden bu rahat ortamımı sağlayan sayın valimize teşekkür ederim. Türkiye’de bir ilk olarak otobüs terminaline bir şube açtık. Başka bir yerde bu yok. Afyonakrahisar’da şu anda 15 bin 471 tane kayıtlı işsiz var. “
TERMAL OTELLERİN
SIKINTISI ÇÖZÜLECEK
Termal otellerden gelen işçi sıkıntılarını gidermek için bu alanlara özel mesleki eğitim kursları açacaklarını bildiren Erdem Ünlüyalvaç, 2013 yılında sıkıntıyı bu şekilde gideceklerini kaydetti. Ünlüyalvaç; “Özellikle kurumsal olan bütün işleriyle bilakis bu otellerin müdürleriyle bire bir görüşüyorum. Nitelikli elaman arıyorum diyen kişiler oluyor. Acaba sizler bu nitelikli elaman bulma noktasında ne gibi önerileriniz var diyorum. Ben burada bir öneride bulunuyorum. A otelde çalışan bir kişiye daha fazla maaş vererek B oteline transfer etmek yerine neden yeni kişileri alıp onlara kurs verip yetiştirmiyorsunuz diyorum. Buralarda termal otellerde çok rastlanıyor. Gelecek sene termal turizmin sıkıntısını açmak için mesleki kurs açacağız. Buradaki termal otellerin sıkıntılarını kısmetse gelecek yıl çözeceğiz.” dedi.
HERA TEKSTİL
ŞEHİR İÇİN LOKOMOTİFTİ
Organize Sanayi Bölgesindeki fabrikasını kapatarak İzmir’e taşıyacağını saçıklayan Hera Tekstil fabrikası ile ilgili bilgi veren Erdem Ünlüyalvaç, Hera tekstilin kapanmasına çok üzüldüğünü, bu tip iş yerlerine gerekli desteğin verilerek istihdam gücünün desteklenmesinini çok büyük önem arz ettiğini söyledi. Ünlüyalvaç sözlerine şöyle devam etti: “Hera tekstil olayına gelince geçmiş yıllarda ne oldu bilmiyorum. Tüm bilgim duyumdan ibaretim. Bana göre bu fabrikanın kapanmasına çok züldüm. Afyonkarahisar insanı orda çalışıyordu. Lokomotiflerden bir tanesiydi. Keşke oradaki işçi sayısını artırsaydık. İlk geldiğimde buradaki bir çağrı merkezinin kapanmak üzere olduğunu duydum. Şirketin genel müdürleriyle bir görüşme yaptım. Kendileri İstanbul’daydı ve bu yetkilileri Afyonkarahisar’a davet ettim. Kendileri işçi bulamadıkları için fabrikayı kapatmak istediklerini söylediler. Ben kendilerine gerekli desteği vereceğimi yaşanan işçi sıkıntısını gideceğimi söyledim. Bu şekilde kapanmanın önüne geçtik. Şu an için en ücra köşedeki kasaba olsun köy olsun teker teker gezip iş alanlarını anlatıyoruz. Buradaki işçi sıkıntısını bu şekilde giderdik.” (Kocatepe)

Bakmadan Geçme