Kurtuluş'ta KURTARIYORUZ – Kocatepe Gazetesi

Afyonkarahisar, 26-27 Ağustos'ta 26 ilden 200 kişinin katılımıyla büyük bir arama-kurtarma tatbikatına ev sahipliği yapacak. İl Afet ve Acil Durum Müdürü Mehmet Buldan, programın düzenlenmesi hâlinde arama-kurtarma gönüllüleri ile Kocatepe'ye de çıkabileceklerini söyledi İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, Afyonkarahisar'ın kurtuluş gününde, büyük bir 'kurtarma' faaliyeti içinde olacak. Müdürlük, Başbakanlık Afet ve Acil Yönetim Başkanlığı [&hellip]

Kurtuluş’ta KURTARIYORUZ

Afyonkarahisar, 26-27 Ağustos’ta 26 ilden 200 kişinin katılımıyla büyük bir arama-kurtarma tatbikatına ev sahipliği yapacak. İl Afet ve Acil Durum Müdürü Mehmet Buldan, programın düzenlenmesi hâlinde arama-kurtarma gönüllüleri ile Kocatepe’ye de çıkabileceklerini söyledi

İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, Afyonkarahisar’ın kurtuluş gününde, büyük bir “kurtarma” faaliyeti içinde olacak. Müdürlük, Başbakanlık Afet ve Acil Yönetim Başkanlığı tarafından düzenlenen ve Sandıklı Tokalı Kanyonu’nda gerçekleştirilecek dağ arama-kurtarma tatbikatına ev sahipliği yapacak. Kentteki afetle ilgili dernek yöneticileri ve basın mensuplarıyla 1’inci Danışma Toplantısı’nda bir araya gelen İl Afet ve Acil Durum Müdürü Mehmet Buldan, tatbikata katılacak görevlilerin, şartların uygun olması hâlinde Kocatepe’ye de çıkabileceğini söyledi.
26 İLDEN 200 KİŞİ GELİYOR
Müdürlük olarak bu tatbikata büyük önem verdiklerini söyleyen Buldan, “Tatbikatlar konusunu önemsiyoruz. AFAD Başkanlığı, tüm illerin Arama Kurtarma Birlikleri’ni bir araya getirerek tatbikatlar gerçekleştiriyor. Şu anda bizde 26-27 Ağustos’ta dağda ve arazide arama tatbikatı gerçekleştirilecek. 26 ilden buraya gelecekler. 11 Arama-Kurtarma Birliği görev yapacak. Bu tatbikatın yerini de Sandıklı’daki Tokalı Kanyon’u tatbikat alanı olarak seçtik. Bunun altyapısını ve çalışmalarını gerçekleştireceğiz. Senaryo hazırlanacak. 200 kişi gelecek. Değerlendirilmesi hâlinde Kocatepe’ye de arkadaşlarımızla çıkabiliriz. Derneklerin ve gönüllülerin rolü ne olacak, bunu masaya yatıracağız” diye konuştu.
YILBAŞINDAN BU YANA 15 BİN
İl Afet ve Acil Durum Müdürü Mehmet Buldan, eğitim çalışmalarının da üzerinde durduklarını belirtti. Buldan, şöyle devam etti:
“2002 yılından bu yana 214 bin 840 kişiye eğitim vermişiz. Bunları tutanaklarla tespit etmişiz. 2014’ün başından bu zamana kadar da, 15 bin kişiye eğitim verilmiş. Afete Hazır Türkiye projesi kapsamında da çalışmalarımız devam ediyor. Biz Afete Hazır Aile ve Birey eğitimlerini genel olarak tamamladık.” (Kocatepe Haber Merkezi)

Teşkilat yapısı değişti

İl Afet ve Acil Durum Müdürü Mehmet Buldan, afet yönetiminin teşkilat yapısında değişiklik yapıldığını söyledi

İl Afet ve Acil Durum Müdürü Mehmet Buldan, afet yönetiminde yeni bir döneme geçtiklerini belirtti. Daha önce bütçenin İl Özel İdaresi tarafından belirlendiğini hatırlatan Buldan, “Afet ve Acil Yönetim Başkanlığı, Başbakanlığa bağlı bir kuruluş. İki ay önce çıkarılan bir kanunla, Özel İdare bünyesindeyken, Başkanlığın taşra teşkilatı olduk. İl Valisi’nin emirleri doğrultusunda çalışıyoruz. Afetler bir tek kurumun baş edeceği bir olay değil. Bunun bir planlaması var. Afet ve acil durum halinde görev ve planlama yapılmıştır. İlimizde planlamalar konusunda en ciddi bir şekilde çalışıyoruz. Tüm kurumlar buna duyarlılık gösteriyor. Buradaki genel görevlerimiz arasında trafik kazalarına müdahale bulunuyor” dedi.
11 İLDEN BİRİ AFYON
Afyonkarahisar Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nün Türkiye’de müdahale potansiyeline sahip 11 ilden biri olduğuna dikkat çeken Buldan, “İlimizin bir özelliği de ki 11 il var bu özelliği taşıyan, Afet Acil Durum Arama Kurtarma Birliği’nin Türkiye’nin herhangi bir yerindeki doğal afette durumdan vazife çıkararak, afette meri beklemeksizin göreve hazır oluyoruz. Simav’daki depremde, Van’daki depremde, Antalya’daki selde görevler aldık. Adıyaman’da Konteynır Kent çalışması yaptık. Kilis ilinde de görevlendirildik. Şu anda da Hatay-Reyhanlı’da görev yapıyor arkadaşlarımız” ifadelerini kullandı.
TELSİZ AĞI GENİŞ
Buldan, arama-kurtarma gönüllülerinin akreditasyonu konusunda yetkilerinin bulunduğunu hatırlattı. Buldan, “Arama Kurtarma gönüllüsü olan kurtarma ekiplerini eğitiyoruz. Akretitasyon bizden geçiyor. Olaylara bizim yetkimizle olaylara müdahale etme imkanı buluyorlar. İletişim noktasında uydu telefonlarımız, telsiz ağımız ve ilimizdeki birkaç kör nokta hariç telsiz haberleşmesinde sıkıntılarımız kalmadı. Haberleşme amirimiz bu konuda yetkili. Dinar’dan Ege Bölgesi’ne kadar iletişim ağını kurmak için çabalıyoruz” diye konuştu. (Kocatepe Haber Merkezi)

HER OKULDAN 2 ÖĞRETMENE EĞİTİM

Türk Kızılayı Derneği Afyonkarahisar Şube Başkanı İsmail Danıştekin, her okuldan 2 öğretmene afet eğitimi verdiklerini vurguladı. Danıştekin, “Türk Kızılayı’nın bir projesi var. Afyonkarahisar da bu projeye dahil oldu. Bu proje kapsamında 3 bin kişiye ulaşmaşyı hedefliyoruz. Bu proje kapsamında her okuldan en az 2 öğretmene bu eğitimi veriyoruz. Muhtarlara ve Toplum Destekli Polislere de bu eğitimi veriyoruz” ifadelerini kullandı.

RİSK HER ZAMAN VAR

İl Afet ve Acil Durum Müdürü Mehmet Buldan, Afyonkarahisar’da deprem riskinin gözden geçirileceğini kaydetti. Buldan, “Risk her zaman var. Tehlikeyi görebilmek ve savunma mekanizmasını sağlayabilmektir maksat. Olağan bir iyi yönetiyoruz. 24 saat tetikte olmamız gerekiyor. Afet Müdürlüğü de diğer kurumlarında aynı şekilde çalışması gerekiyor. Riskimiz, teknik konu. Bunu ciddi anlamda masaya yatırıp savunmalarımızı ve stratejilerimizi geliştireceğiz” dedi.

Bakmadan Geçme