• Haberler
  • Genel
  • Kurtuluş töreninde demokrasi vurgusu – Kocatepe Gazetesi

Kurtuluş töreninde demokrasi vurgusu – Kocatepe Gazetesi

Afyonkarahisar’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 91’inci yıldönümü, Cumhuriyet Meydanı’ndaki törenle kutlandı. Törende konuşan Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, “Demokrasinin olmadığı bir ortamda iktidarların kurulması, devrilmesi kan ve gözyaşıyla gerçekleşmekte, oyların sayımı, yerini, cesetlerin sayımına bırakmaktadır” dedi Afyonkarahisar’ın düşman işgalinden kurtuluşunun yıldönümü dolayısıyla Cumhuriyet Meydanı’nda kutlama töreni düzenlendi. Törene Türkiye Büyük Millet Meclisi Divan Katip Üyesi Bolu [&hellip]

Kurtuluş töreninde demokrasi vurgusu

Afyonkarahisar’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 91’inci yıldönümü, Cumhuriyet Meydanı’ndaki törenle kutlandı. Törende konuşan Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, “Demokrasinin olmadığı bir ortamda iktidarların kurulması, devrilmesi kan ve gözyaşıyla gerçekleşmekte, oyların sayımı, yerini, cesetlerin sayımına bırakmaktadır” dedi

Afyonkarahisar’ın düşman işgalinden kurtuluşunun yıldönümü dolayısıyla Cumhuriyet Meydanı’nda kutlama töreni düzenlendi. Törene Türkiye Büyük Millet Meclisi Divan Katip Üyesi Bolu Milletvekili Fehmi Küpçü, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu,
Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, İkmal ve Garnizon Komutanı Albay İsmet Gökhan Gülmez, milletvekilleri, üst düzey askeri temsilciler katıldı.
TEMSİLİ YUNAN İŞGALİ
Türk halk oyunları ekibinin yanı sıra Makedonya, Azerbaycan ve Bosna-Hersek’ten gelen konukların da kendi ulusal halk oyunlarını sergilediği törende, Yunan askerlerinin Afyonkarahisar’ı temsili olarak işgali de canlandırıldı. Temsilde, Türk kızları, eşlerini cepheye gönderdikten sonra Yunan askerlerinin işgali başladı. Türk askerlerinin Yunan askerlerini öldürmesiyle işgal sona erdi.
DEMOKRASİ YOKSA
OY YERİNE CESET SAYILIR
Törende konuşan Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Cumhuriyet’in kurulmasında, işgale karşı yapılan Milli Mücadele’nin büyük önemi olduğunun altını çizdi. Günümüzde Cumhuriyet’in demokrasi ile taçlandığını belirten Çoban, “Halk, iktidarın iyi olup olmadığına karar verir. Bu açıdan en barışçıl el değiştirme yolu demokrasi olmaktadır.
Demokrasinin olmadığı bir ortamda iktidarların kurulması, devrilmesi kan ve gözyaşıyla gerçekleşmekte, oyların sayımı, yerini, cesetlerin sayımına bırakmaktadır” dedi.
ŞEHİTLİKLERDEKİ MEZAR TAŞLARINA BAKIN
Afyonkarahisar’daki mezar taşlarından ibret alınması gerektiğini vurgulayan Çoban, “Sizleri Afyon topraklarındaki şehitliklerimizdeki mezar taşlarını okumaya davet ediyorum. Bugün ülke sınırlarımız içinde olmayan ama kısa süre önce Afyon gibi, Denizli gibi Osmanlı vilayeti olan Halep, Şam, Selanik, Batum, Üsküp, Baku ve nice evladı fatihan şehirlerden yüzlerce şehidin künyesini göreceksiniz. Türkü’yle, Kürdü’yle, Lazı’yla, Çerkezi’yle, Arabı’yla şehadet şerbetini içmek için Afyon cephesine koşan, sancak yere düşmesin diye canlarını hiçe sayan bu yiğitlerin torunları olarak bizler, birlik ve beraberliğimizin ne kadar kıymetli olduğunu en iyi idrak edecek bir dönemden geçmekteyiz. Çoğu bugün ülke sınırlarımız dışında olsa bile Misak-ı Milli sınırları içinde olan, gönlümüzün parçası olan, soydaş ve dindaşlarımızın yaşadığı bölge ve ülkelerin sorunlarına bigane kalmak, Haksızlık ve zulüm kimden gelirse ve kime karşı yapılırsa yapılsın zulme ve haksızlığa göz yummak, Kurtuluş Savaşı’nda Halep’ten, Üsküp’ten, Bakü’den gelip bu topraklar uğruna şehit düşen kahramanların ruhunu derinden yaralayacaktır” ifadelerini kullandı.
ZAFER MÜZESİ’NE ZİYARET
Çoban’ın konuşmasının ardınan Genelkurmay Başkanlığı Askeri Müze Komutanlığı Mehteran Birliği, Cumhuriyet Meydanı’nda bir konser verdi. Törene katılan protokol üyeleri, Afyonkarahisar’ın düşman işgalinden kurtulmasıyla birlikte Milli Mücadele’nin karargahı hâline getirilen Zafer Müzesi’ni de ziyaret etti. (Kocatepe)

Katılım düşük oldu
Afyonkarahisar’ın düşman işgalinden kurtuluşunun yıldönümü etkinliklerine katılım beklenenden düşük oldu. Anıtpark’la sınırlı kalan izleyici kitlesi, programın ilerleyen saatlerinde meydanı yavaş yavaş boşalttı.

Her
daim mesai
Kurtuluş törenlerinde içi barut dolu tüfeklerle havaya ateş açıldı. Ateşten arta kalan kirliliği ise temizlik işçileri temizledi.

Mehter grubu ve halk dansları beğeni topladı

26-30 Ağustos Zafer Haftası etkinlikleri kapsamında Afyonkarahisar Belediyesi tarafından düzenlenen Uluslararası Zafer Festivali programı, vatandaşların beğenisini topladı

Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü tarafından Hükümet Meydanı’nda düzenlenen gösteriler kutlamalara büyük renk kattı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Sanat Yönetmeni Necmettin Akben yönetmenliğinde muhteşem bir gösteri sunan İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu Mehter Grubu ve Devlet Halk Dansları Topluluğu Afyonkarahisarlılar’a unutulmaz bir gece yaşattı.
Geceye, Vali İrfan Balkanlıoğlu, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Vali Yardımcısı Adem Uslu, İl Kültür Turizm Müdürü Kazım Çengelci, daire müdürleri, dernek ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme