Kurtuluş iş ve güç birliğinde!
Ağaç İşleri Odası mensupları sektörün, piyasanın zorluklarını anlatarak çözüm için görüşlerini açıkladı. Ağaç İşleri Oda Başkanı Suat Diler, Oda Başkan Vekili Ali Pala, 41 yıllık esnaf Mahmut Keser, Şükrü Arseven, Beytullah Acar Kocatepe Gazetesi muhabirinin sorularını cevaplandırdı.Burcu Aydın: Esnaf odalarından Afyonkarahisar Ağaç İşleri Esnaf ve Sanatkârlar Odasının da seçimli olağan genel kurul toplantısı yapılacak. Bu [&hellip]
Ağaç İşleri Odası mensupları sektörün, piyasanın zorluklarını anlatarak çözüm için görüşlerini açıkladı. Ağaç İşleri Oda Başkanı Suat Diler, Oda Başkan Vekili Ali Pala, 41 yıllık esnaf Mahmut Keser, Şükrü Arseven, Beytullah Acar Kocatepe Gazetesi muhabirinin sorularını cevaplandırdı.
Burcu Aydın: Esnaf odalarından Afyonkarahisar Ağaç İşleri Esnaf ve Sanatkârlar Odasının da seçimli olağan genel kurul toplantısı yapılacak. Bu süreçte neler söylersiniz?
Suat Diler: 1971 yılında Afyon’da dünyaya geldim. Evli ve iki çocuk babasıyım. 2014 yılından beri Afyonkarahisar Ağaç İşleri Esnaf ve Sanatkârlar Odası Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürütüyorum. 2018 yılında yapılacak olan oda seçimlerine yeniden adayım. Söz konusu adaylık süreci Allah’ın takdiridir. Allah nasip ederse devam edeceğiz.
Burcu Aydın: Peki ağaç işleri sektöründe son dönemde neler yaşanıyor? Ağaç işleri ve mobilya sektöründe durum nedir?
Suat Diler: Sektörümüz ve bizler için güncel anlamda önemli olan son zamanlarda hammaddeye gelen zamlar. Bu durumdan şikâyetçiyiz. İçinde bulunduğumuz bu durumu sizin aracılığınızla kamuoyuna duyurmak istedik.
Burcu Aydın: Hammadde fiyatlarında döviz artışı etkin rol oynuyor mu? Girdiler neden hızlı ve aniden yükseliyor? Bu duru imalatlarınıza ne şekilde yansıyor?
Suat Diler: Bizim kullandığımız hammaddelerin birçoğu dışarıdan geliyor. Pek çok ürünü ithal olarak kullanmak durumundayız. Zaten bu bizim temel sıkıntımız. Ürünler ithal olduğundan dolar bazındaki artış ve petrol ürünlerine gelen zamdan ithal ürünler direk etkileniyor. Bizlerin kullandığı hammadde fiyatlarında çok ciddi artışlar oluyor. Bu durumdan esnafımız hayli sıkıntı çekiyor.
Burcu Aydın: Yaşanılan sıkıntılar döviz ve petrol fiyat artışlarıyla sınırlı mı? Piyasaya genel anlamda yaprak kıpırdamıyor görüşü hâkim. Ağaç işleri imalatı için bu durum geçerli mi?
Suat Diler: Bu sıkıntılar sadece dövize ve petrole gelen zamla sınırlı değil. İnşaat sektörüne bağlı olduğumuzdan dolayı kış ayı sebebiyle inşaat sektörü durdu. Elbette bu durum haliyle işlerimizi etkiliyor. İnşaat sektörü bilindiği üzere lokomotif bir sektördür. İnşaatın temelinden son aşamasına kadar ağaç ve ağaç ürünleri bizlerin elinden geçer. En ufak bir ürüne gelen zam hepimizi etkiliyor. Zam diyoruz ama bugünkü zamlar daha önceki yıllara göre biraz daha fazlaca oldu.
Burcu Aydın: Sektörel anlamda Ağaç İşleri Odası yöneticileri olarak size göre nasıl bir iyileşme olmalı?
Suat Diler: Özellikle ithal ürünlerde hammadde girdilerinde ilerleyen günlerde fiyatların daha da düşeceğini tahmin ediyoruz. Beklentimiz bu yönde. Tekrarladığımız üzere kullandığımız ürünlerin hepsi ithal. Maalesef yerli üretim yok.
Burcu Aydın: Afyonkarahisar Ağaç İşleri Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkan Yardımcısı Ali Pala olarak siz bu konuda neler düşünüyorsunuz?
Ali Pala: Ben 35 yaşında bir esnaf ve bu sektöre hizmet etmiş bir babanın evladı, ikinci kuşak olarak bu işe devam ediyorum. Ağaç İşleri Esnaf Odası yönetiminde 2014 yılında Suat Diler Başkanımla bir yola çıktık. Hala bu yolda ilerliyoruz. Zaman içerisinde 2016 yılı itibariyle Oda’nın Başkan Vekilliği görevini yürütüyorum. Başkanımızın da bahsettiği gibi esnaf olarak sıkıntılarımızı giderme yolunda esnafımıza nasıl yardımcı olabiliriz düşüncesiyle hareket ettik. Antalya’da gerçekleştirilen federasyon toplantısında diğer oda başkanlarından aldığımız bilgiler çerçevesinde onların da bu konudan muzdarip olduklarını öğrendik. Konunun Türkiye genelinde bir sıkıntı olduğunu gördük, duyduk. Diğer oda başkanlarıyla karşılıklı görüş alışverişinde bulunduk.
Burcu Aydın: “Yerli ve milli” üretimin atak yapması için nasıl bir iyileştirme süreci ön görülmeli?
Ali Pala: Biz malzemeyi aldığımız firmalara neden ürünlerin bu kadar fiyatlı olduğunu elbette soruyoruz. Onlarda hammaddeye gelen zammı bizim önümüze sunduklarını söylüyor. Ayakta kalabilmenin bir bedeli var. Maalesef ağaç ve orman denildiğinde ülkemiz biraz yoksun kalıyor. Bize gelen ağaçlar genellikle Rusya, Ukrayna ve Bulgaristan’dan geliyor. İthal üründe maalesef fiyat maalesef yükseliyor. Bu iş artık tekel olmuş durumda. Mobilya adına konuşuyorum bizim malzemelerimizi üreten firma diyelim ki bir elin beş parmağı kadar. Hammaddeye gelen fiyatı ürünlere yansıttıklarında hepimizin yaşadığı sıkıntı malumdur. Eğer bir grup ya da bir kişinin tekelinde olmazsa sıkıntı ortadan kalkar diye düşünüyorum. Devlet denetleyerek bu zamları yaparsa bizim için daha avantajlı ve esnafımıza daha yararlı oluyor.
Burcu Aydın: Ağaç İşleri Odası’nın kaç üyesi var?
Suat Diler: ESOB’a bağlı üye sayımız 280’dir. Bunlar mobilya imalatı, kapı, kereste, mobilya döşemeciliği, mobilya boyası, ikinci el mobilya satıcılığı, ikinci el sandalye ve masa kiralaması dallarına ayrılıyor. Bu işlerle uğraşan oda üyelerimiz var. Çok az olarak hırdavat işleri ile meşgul olan üyelerimiz bulunuyor.
Burcu Aydın: Dünyaya bağlı olarak ülkemizdeki siyasi ve sosyal gelişmeler içerisinde 2018 yılından odanız ve esnaf açısından neler bekliyorsunuz?
Suat Diler: Yeni yılın bizler için tüm esnaf için bol kazançlı, huzurlu, sağlık dolu bir yıl olması hepimizin ortak temennisi. Ancak mobilya ve ağaç işleri konusunda İnegöl mobilyacılarını her zaman takdir ediyoruz. Takdir ediyoruz çünkü birlik ve beraberliklerini iş ahlakı ve iş disiplini ile perçinleyerek koruyorlar. Bizim Afyon esnafı olarak iş ve güç birliğine gerçek ve ciddi anlamda ihtiyacımız var. Afyon kavşak kesişme noktası. Neden Afyon’da bir Ankara Siteler Mobilya ya da bir Bursa İnegöl Mobilya gibi güçlü birlikteliğin tesis edilip para kazanılan ve kaliteli imalatların yapıldığı bir ile dönüşmesin? Bizim kavşak olma özelliğimiz de var. Bunun için esnafımızla birlikte iş ve güç birliği yapmalıyız. Birlik ve beraberlik içerisinde el ele vererek sözümüzde durarak üreteceğimiz projeleri hayata geçirmemiz gerekiyor. Ne hikmetse Afyon’da arzu edilen birlik ve beraberlik bir türlü sağlanamıyor. İşbirliği ve güç birliği adı altında esnafımız birleşirse teknoloji, güç, maddi, manevi anlamda daha ileriye gideceğimizi düşünüyoruz.
Burcu Aydın: Afyon’da 40 yıllık süreçte mobilya alanında esnaflık yapan bir isim olarak siz piyasayı nasıl değerlendiriyorsunuz?
Mahmut Keser: 41 yıldır Afyon’da esnaflık yapıyorum. 2005 yılına kadar bire bir imalat sektöründe çalıştım. Sonrasında hırdavat satmaya başladık. Geriye dönmek eleştirmek yerine geçmişten ders alarak birlik ve beraberliği sağlayarak dışarıya karşı tek yürek olma zamanıdır. Gerçek anlamda bir araya geldiğimizde sıkıntıların aşılacağına inanıyorum. Ben de Oda Başkanımızın işbirliği, güçbirliği yönündeki değerlendirmesine katılıyor ve destekliyorum. Bize bizden başka dost yok. Allah devletimize, milletimize zeval vermesin.
Burcu Aydın: Piyasanın içinde bulunduğu açmaz sektörünüzde sizce nasıl aşılabilir?
Şükrü Arseven: Ben 43 yıldır piyasada mobilya alanında esnaflık yapıyorum. Artık ayakta kalmaya karnımızı doyurmaya çalışıyoruz. Piyasanın hali şartlar ortada. Belki malzeme toplu alınsa bizler de ucuz iş yapar durumu toparlayabiliriz gibi geliyor. Toplu alımın makul fiyatla hammadde temininin bize bir nebze fayda sağlayacağına inanıyorum. Ancak böyle bir şey olursa da ödeme ahlakına riayet edilip verilen sözlerin tutulması öne düşen kişi ya da kişilerin zora sokulmaması esastır.
Burcu Aydın: Kâra geçmek ve para kazanmak sizce nasıl mümkün kılınır?
Beytullah Acar: Mobilyacı esnafı olarak bu sene diğer senelere göre daha çok zorluk yaşadık. Sıcak para dönmüyor. Kârdan zarar ediyoruz. Borcu borçla kapatarak ayakta kalmaya çalışıyoruz. Afyon’da bir araya gelmek imkânsız olmasa bile çok zor. Bir araya gelmek zorundayız. Ama samimi ve gerçekçi de olmak durumundayız. >> Burcu AYDIN’ın Özel Röportajı