- Haberler
- Faydalı Bilgiler
- Kürtaj Kaç Dakikada Biter?
Kürtaj Kaç Dakikada Biter?
İstenmeyen gebeliklerin sonlandırılması anlamına gelen kürtajın ne kadar sürdüğü kürtaj tartışmalarından sonra merak edilen konular arasında yer alıyor.
Kürtajın riski prosedürün ne kadar güvenli olarak yürütüldüğüne bağlıdır.
YASAL YAPILAN KÜRTAJ TIPTA Kİ EN GÜVENLİ PROSEDÜRDÜR
Dünya Sağlık Örgütü güvenli olmayan kürtajı yetkin olmayan şahıslarca, tehlike yaratan ekipmanla veya hijyenik olmayan şartlar altında yapılan kürtaj olarak tanımlar. Gelişmiş ülkelerde yapılan yasal kürtaj tıptaki en güvenli prosedürlerdendir. Örneğin ABD’de kürtajdan ölüm oranı 100.000 vakada 0,7’dir; bu kürtajın doğum yapmaya göre 13 kat daha güvenli olduğu anlamına gelmektedir. Kürtajla alakalı ölüm oranı hamileliğin ilerlemesiyle artsa da, 21. haftaya kadar doğumdan daha azdır.
Hamileliğin ilk üç aylık döneminde vakum aspirasyonu en güvenli yöntemdir. Bu prosedürüm komplikasyonları nadirdir ve rahim delinmesi, iltihaplanma ve ikinci bir prosedür gerektirecek şekilde parça kalmasından oluşur. Asherman sendromu yani rahim içerisinde yapışıklık oluşması, işlem sonrası enfeksiyon (endometrit), uzamış vajinal kanama içeride bir miktar gebelik ürünü kalması nedeniyle oluşabilir. Kullanılan her türlü anestezik maddeye bağlı ilaç alerjisi, kürtaj işlemine rağmen gebeliğin devam etmesi, stres, kaygı bozukluğu, panik atak, sonraki regl döneminin değişmesi sayılabilecek riskler arasındadır.
ÇOĞU ZAMAN AĞRI OLMAZ
İşlem sonrası Genel anestezi etkisi 1 saat kadar sürer. Bu süre içerisinde kişi gözlem altında tutulur. Bir saat kadar sonra hasta kendine gelmesiyle normal aktivitelerine dönmesi beklenir. Ağrı çoğu zaman olmaz, olması durumunda analjeziklere yanıt verir. Çok az derecede bir hemoraji (kanama), mensturuasyondan çok daha az vajinal hemoraji olur. Kanama en fazla on gün kadar sürer. Kişi bir buçuk ay kadar sonra mensturuasyon kanaması geçirir. Kürtaj sonrası vajinal hemoraji olacağından cinsel ilişkiye ara verilmelidir.
KÜRTAJ SONRASI HAMİLELİK YÜZDE 99,9’DUR
Kürtaj işleminden sonra tampon sakıncalı değildir kullanılabilir. Tampon kullanılacak ise sık aralıklarla değiştirilmesi gerekir. Gerekli hijyen kurallarına uyulduğu takdirde kullanımında sakınca olmaz. Kürtaj işlemi yapılan bayanlar yüzde 99,9 oranında hamile kalabilirler. Çok az olan oran tüplerdeki tıkanıklık, kürtaj esnasında meydana gelen rahim (uterus) delinmesi, işlem sonrası enfeksiyon (iltihaplanma), uterusun yapışması gibi olumsuz durumlarda gebelik kalımında zorluklar yaşanabilir. Tedavisi sonrası gebe kalınımı mümkün olur. Kürtaj işleminin yapıldığı gün, yeni regl döngüsünün ilk günü olarak kabül edilir. Genellikle bu klasik aylık peryodik regl döneminde olan kanamalara göre daha az şekilde olması beklenir.
KÜRTAJDAN BİR HAFTA SONRA KONTROL ŞARTTIR
Tıbbi düşük olarakta tanımlanan kürtaj işlemi 5 ila 15 dakika kadar sürer. Lokal anestezi ile 15 dakika kadar, genel anestezi ile 30 dakika kadar sonra kişi ev ortamına gönderilebilir. Analjezik (ağrı kesici), antibiyotik, kanamayı azaltmak amaçlı hekim tarafından ilaçlar önerilir. Önerilere uyulması istenir. Bir hafta sonra kişi kontrol amaçlı tekrar kürtajı yapan hekim tarafından muayene edilmelidir. Kürtaj, uzman jinekolog hekim için kolay bir işlemdir. Ancak her cerrahi müdahale gibi riskler taşıyan bu müdahale mutlaka steril ameliyathane şartlarında gerçekleştirilmelidir.