Kurbanların eti değil, kulluğumuz Allah'a ulaşır
Afyonkarahisar Müftüsü Şükrü Kabukçu makamında düzenlediği basın toplantısında 12 Eylül 2016 Pazartesi günü idrak edilecek olan Kurban Bayramının Türkiye'ye, İslam Alemine ve insanlığa hayırlar getirmesini diledi.ULAŞAN KULLUK VE TAKVAHac yolculuğuna çıkan bütün müminlerin yollarının açık olmasını Allah-u Teala'dan niyaz eden Şükrü Kabukçu, kurbanın mali ibadetlerden biri olduğunu söyledi. Kurbanın, kurbiyyeti yani yakınlığı ifade ettiğine işaret [&hellip]
Afyonkarahisar Müftüsü Şükrü Kabukçu makamında düzenlediği basın toplantısında 12 Eylül 2016 Pazartesi günü idrak edilecek olan Kurban Bayramının Türkiye’ye, İslam Alemine ve insanlığa hayırlar getirmesini diledi.
ULAŞAN KULLUK VE TAKVA
Hac yolculuğuna çıkan bütün müminlerin yollarının açık olmasını Allah-u Teala’dan niyaz eden Şükrü Kabukçu, kurbanın mali ibadetlerden biri olduğunu söyledi. Kurbanın, kurbiyyeti yani yakınlığı ifade ettiğine işaret eden Kabukçu; “Biz biliriz ki, Allah’a ulaşacak olan; kestiğimiz kurbanın etleri ve kanları değil, ancak takvamız ve kulluğumuzdur. Kurban ibadeti ile biz malımızı Allah yolunda feda etmeye hazır olduğumuzu ifade ederiz. Hanefi mezhebinde vacip olan bu ibadet nisab miktarı mala sahip olan her Müslüman’ın yerine getirmesi gereken bir ibadettir. Kurban ibadetinin rüknü; şartları taşıyan hayvanın, usulüne uygun bir şekilde kanının akıtılması-kesilmesidir. Bu itibarla kurban kesilmeyip, parası tasadduk edilirse bu kurban yerine geçmez. Vekalete kurban ibadetini yerine getirmeye çalışan vatandaşlarımızın bu konuya dikkat etmesi gerekir” dedi.
KURBANDAN KASAPLIK
ÜCRETİ VERİLEMEZ
Şükrü Kabukçu, kişinin kesilen kurbanın tamamını ailesi için ayırabileceği gibi, isterse tamamını fakirler için veya bir kısmını kendisi, bir kısmını da ihtiyaç sahipleri ve dostları için değerlendirebileceğini kaydetti. Kurbanlık alımından dinen uyulması gereken yaş sınırına dikkat edilmesi zorunluluğunu hatırlatan Kabukçu; “Koyun cinsi için en az altı aylık veya daha üstü, keçi cinsi için bir yaşında olması gerekmektedir. Büyük başlar için ise iki yaşında olmalıdır. Buradaki yaş sınırında kameri takvim esas alınacaktır. Kurbanı kişi bizzat kendi kesebileceği gibi, başkasına da kestirebilir. Ancak kurbanın etinden bir kısmını veya derisini kasaplık ücreti karşılığında veremeyiz” diye konuştu.
SATILACAK VE
KESİLECEK YERLER BELLİ
Kurban kesimi ve deri yüzme konusunda uzman ve ehil olan kişilerden yardım alınması gerektiğini, kurban kesimi öncesi ve sonrasında hijyen konusuna dikkat edilmesinin önemine değinen Kabukçu; “Dinimizin emrettiği temizlik anlayışını özellikle ibadetlerde göz ardı etmemeliyiz. Çevreyi kirletecek, görüntü kirliliğine sebep olacak her türlü davranıştan kaçınmalıyız. Vatandaşlarımızın rahat ulaşması için ayrıca belli merkezlerde Kurban Standı açıyoruz. Bunlar; İl Müftülüğü, İmaret Camii, Yeşil Camii, Park Afyon, Zülali Camii’dir. İlimizde Kurban Komisyonu tarafından belirlenen kurban satış yeri Çayırbağ Kasabası Canlı Hayvan Pazarıdır. Kurban kesim yerleri ise; Hamidiye Semt Pazarı, Harb-iş Semt Pazarı, Fuar Pazar Yeri, Çavuşbaş Semt Pazarı, Sahipata Semt Pazarı, Kasaplar İçi, Uydukent Semt Pazarı, Karşıyaka Semt Pazarı, OSB’de özel et kombinalarıdır” şeklinde konuştu.
DİYANET VAKFI VEKALETLE
KURBAN KESİYOR
Vekalete kurban kesiminin kişinin kurbanını bulunduğu şehir ya da başka bir yerde “vekalet” yolu ile kestirmesi anlamına geldiğini belirten Kabukçu şöyle konuştu: “Türkiye Diyanet Vakfı olarak 1993 yılından beri Diyanet İşleri Bakanlığımız ile Vekalet Yoluyla Kurban Kesim Programı düzenliyoruz. Vakfımız, 40 yılı aşan tecrübesi, deneyimli kadrosu, üstlendiği sorumluğun bilinci ve hizmet anlayışıyla bu alanda örnek teşkil etmektedir. Dolayısıyla bu yılda Diyanet İşleri Bakanlığımız ve Türkiye Diyanet Vakfı olarak bı yılda vekaletle kurban kesme çalışmalarını başlatmıştır. Vakfımız bu çalışmaları ile ülkemizin yanı sıra Asya’dan Avrupa’ya, Afrika’dan, Balkanlar’a, Haiti’den, Filipinler’e, Filistin’den Arakan’a kadar geniş bir coğrafyada mağdur ve mazlumların yanında olmuştur. Yine Filistin ve Bosna gibi tarihi mirasımız olan yerlerde vakfımız adına teberrüken kurbanlar kesilmektedir.”
HEDEF 225 BİN HİSSE KURBAN KESİMİ
Geçen yıl vekaletle kurban programında Türkiye Diyanet Vakfına emanet edilen 180.035 kurbanın; Türkiye genelinde il ve ilçelerde toplam 195 merkezde 104 ülkenin 469 bölgesinde kesilerek ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldığın söyledi. Kabukçu şunları söyledi: “Türkiye Diyanet Vakfı yeryüzünde iyiliğin egemen olması adına yüreklerini, dualarını, mallarını, vakfedenlere hizmetkar olmak için yola çıkmıştır. Türkiye Diyanet Vakfı ‘Kurbanlarımız Kardeşlik İçin’ temasıyla düzenlediği bu yılki vekaletle kurban kesim programı kapsamında, yurt içinde 215 il ve ilçe merkezinde, yurtdışında ise 125 ülkenin, 525 bölgesinde görevli ve gönüllüler nezaretinde kesim ve dağıtım yapacak. Diyanet İşleri Bakanlığı ile işbirliği içerisinde gerçekleştirilecek olan vekaletle kurban kesim programı kapsamında gelmesi kurban ve vekaletlerine göre 225 bin hisse kurbanın kesilerek dağıtımının yapılması hedefleniyor.”
BAYRAM HAYIRLAR GETİRSİN
Vatandaşların vekalet verdikleri kurbanları, dini usullere uygun şekilde kesimi yapılarak ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması için Diyanet İşleri Bakanlığı ve TDV personeli görevlendirildiğini aktaran Kabukçu; “Organizasyonlarda gönüllüler de yer alıyor. Yurt içindeki merkezlerden 95’inde ayrıca sığınmacı ailelere yönelik kurban kesimi yapılacak. 20016 Yılı yurt içi kurban bedeli 690 TL, yurt dışı kurban bedeli 500 TL olarak belirlenmiştir. Vekaletle kurban için camii görevlilerimize müracaat edilebilir. Aynı zamanda il ve ilçe müftülüklerimize de başvurularbilir.Tanıtım broşürlerimiz camilerimizde asılmıştır. Ayrıca, https://kurban.diyanetvakfi.org.tr internet adresinden online bağış yapılabilecektir. Yaklaşan Kurban Bayramının ilimize, ülkemize ve İslam Alemine hayırlar getirmesini Rabbimizden niyaz ederiz” ifadelerini kullandı. Burcu Aydın’ın haberi.