Kurban keserken eziyet etmeyin – Kocatepe Gazetesi

Kurban Bayramı'nın hayırlara vesile olmasını dileyen Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu 'Kurban Bayramı insanların iyilik ve merhamet hislerini meydana çıkarması bakımından önemlidir. Dini vecibemizi yerine getirirken, elimizde bulunanları ihtiyaç sahipleri ile paylaşırken, bu güzel bayrama, hayvanlarımıza eziyet ederek halel getirmeyelim' diye konuştu.Kurban edilecek hayvanın ehil bir kimse tarafından kesilmesinin önemine işaret [&hellip]

Kurban Bayramı’nın hayırlara vesile olmasını dileyen Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Kurban Bayramı insanların iyilik ve merhamet hislerini meydana çıkarması bakımından önemlidir. Dini vecibemizi yerine getirirken, elimizde bulunanları ihtiyaç sahipleri ile paylaşırken, bu güzel bayrama, hayvanlarımıza eziyet ederek halel getirmeyelim” diye konuştu.
Kurban edilecek hayvanın ehil bir kimse tarafından kesilmesinin önemine işaret eden Prof. Dr. Eroğlu “Kesim ibadet ruhuna uygun olarak süratli bir şekilde hayvana acı çektirmeden yapılmalı ve hijyen açısından gerekli tedbirler alınmalıdır” değerlendirmesinde bulundu.
Hayvanların uygunsuz ve gereksiz yere acı çekmesine sebep olmanın kanun ve yönetmelikler ile cezalandırılacağının altını çizen Prof. Dr. Eroğlu, 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nda, “Hayvanların kesilmesi; dini kuralların gerektirdiği özel koşullar dikkate alınarak hayvanı korkutmadan, ürkütmeden, en az acı verecek şekilde, hijyenik kurallara uyularak ve usulüne uygun olarak bir anda yapılır. Hayvanların kesiminin ehliyetli kişilerce yapılması sağlanır” hükmünün yer aldığını vurguladı.
Bu hükme aykırı hareket edenlere hayvan başına 1.097 TL idari para cezası uygulanacağını bildiren Prof. Dr. Eroğlu, söz konusu Kanun uyarınca yürürlüğe konulan “Kurban Hizmetlerinin Diyanet İşleri Başkanlığınca Yürütülmesine Dair Yönetmelik” hükümlerine aykırı hareket edenlere de hayvan başına 2 bin 752 TL idari para cezası kesileceğini söyledi.
Hayvanlara her türlü kötü muamelenin yaptırıma tabi olduğunu kaydeden Prof. Dr. Eroğlu, “Hayvanları Koruma Kanunu’na göre; hayvanlara kasıtlı olarak kötü davranmak, acımasız ve zalimce işlem yapmak, dövmek, aç ve susuz bırakmak, aşırı soğuğa ve sıcağa maruz bırakmak, bakımlarını ihmal etmek, fiziksel ve psikolojik acı çektirmek yasak olup, bu hükme aykırı davrananlara 546 TL idari para cezası uygulanır” diye konuştu.

Bakmadan Geçme