Kurban kesecekler dikkat! – Kocatepe Gazetesi
Afyonkarahisar İli Kurban Hizmetleri Komisyonu, Vali Yardımcısı Azmi Yeşil’in Başkanlığında İl Müftülüğünde toplandı. Geçen yıl ki Komisyon kararları değerlendirilen toplantıda bir dizi karara varıldı Vali Yardımcısı Azmi Yeşil’in Başkanlığında toplanan İl Kurban Hizmetleri Komisyonu’nunca Çayırbağ beldesi Canlı Hayvan Pazarı’nın kurban satış yeri olarak kullanılmasına karar verildi. Kurban Kesim yerleri olarak, Altı semt pazarı ve bunlara [&hellip]
Afyonkarahisar İli Kurban Hizmetleri Komisyonu, Vali Yardımcısı Azmi Yeşil’in Başkanlığında İl Müftülüğünde toplandı. Geçen yıl ki Komisyon kararları değerlendirilen toplantıda bir dizi karara varıldı
Vali Yardımcısı Azmi Yeşil’in Başkanlığında toplanan İl Kurban Hizmetleri Komisyonu’nunca Çayırbağ beldesi Canlı Hayvan Pazarı’nın kurban satış yeri olarak kullanılmasına karar verildi. Kurban Kesim yerleri olarak, Altı semt pazarı ve bunlara ilave olarak Kasaplar içi ve özel kombinalar tespit edildi. Hamidiye Semt Pazarı’nda, Bölgenin, Mecidiye caddesi üzerinde olması dolayısıyla, temizlik ve hijyen hususunda Belediyece özel tedbir alınıp, çevre ve görüntü kirliliği önlenecek. Harb-iş Semt Pazarı, Fuar alanı, Çavuşbaş Semt Pazarı, Sahipata Semt Pazarı, Uydu Kent Semt Pazarı, Karşıyaka Semt Pazarı, Kasaplar içi ve özel kombinalar, belirlendi. Bu kesim yerlerine ek olarak Hıfzı Sıhha Kurulunun belirlediği hijyenik şartlara uygun olmak şartıyla müstakil bahçeye sahip evlerin bahçelerinde kesim yapılabilecek. Bu yerler dışında cadde ve sokaklar gibi yerlerde kesim yapılmayacak ve bu konuda Belediye Zabıtalarınca gerekli önlemler alınacak.
Atıklar poşetlere konulacak
İl Kurban Hizmetleri Komisyonu toplantısında, kurban kesim yerlerinde, sağlık kurallarına, hijyenik şartlar ve dini kurallara uyulup, hayvana eziyet ve işkence yapmadan kesilmesinin sağlanması gerektiği hususlarında mutabakata varıldı. Konu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, vete-riner hekimlerince ve Belediye Zabıta Müdürlüğünce takip edilecek. Kurban kesilen mezbaha ve kombinalarda, kurban kesim süresince en az bir muayene veteriner hekimi bulundurulacak. Kasaplar tarafından, kurban derilerinin yaralanmadan yüzülmesine çalışılacak ve zayi olması önlenecek. Toplu kurban kesimi yapılan yerlerde oluşacak atıklar, herhangi bir kirliliğe neden olmadan bir arada toplanması, çöp döküm sahasına taşınması ve üzeri toprakla kapatılmak suretiyle gömülmesi Belediye tarafından sağlanacak. Kendi imkanlarıyla kurban kesen vatandaşların, kurban atıklarını çöp bidonlarına ve kanalizasyonlara atmayacakları, poşetlere koyarak, çöp toplama araçlarına teslim edecekleri bildirildi. Kurban Bayramı günlerinde denetim, Belediye Zabıtaları, Çevre ve Orman İl Müdürlüğü, İl Müftülüğü ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü görevlilerince yapılacak.
Büyükbaş yüz küçükbaş 50 TL
Kurban Hizmetleri Komisyonu’nca belirlenen yerler dışında, uygun olmayan cadde ve sokak gibi yerlerde kesim yapanların, Belediye Zabıtalarınca tespit edilerek, Çevre ve Orman İl Müdürlüğüne bildirilecek ve 2872 Sayılı Çevre Kanunu’nun ilgili maddeleri gereğince ceza uygulanacak. İl Kurban Hizmetleri Komisyonu’nun aldığı kararlar içerisinde, Kurban kesim belgesi olmayan veya usulüne uygun olmayan şekil-de kesim yapanlar, Belediye Zabıtalarınca tespit edilerek, İl Çevre ve Orman Müdürlüğü ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne bildirilecek ve 5199 Sayılı hayvanları koruma kanununa göre işlem yapılacak. Halk Eğitim Müdürlüğü ile işbirliği yapılarak, lüzumu halinde ehliyetli kasap yetiştirmek için, Halk Eğitim Müdürlüğünce kurs açılacak ve bu konuda komisyon gerekli desteği sağla-yacağı öğrenildi. Türk Hava Kurumuna yazı yazılarak, kurban kesim yerleri bildirilip, kurban derileri konusunda gerekli tedbiri alması istenecek. Kurban kesimiyle ilgili olarak kasapların alacağı ücret: büyükbaş hayvan için 100 TL, küçükbaş hayvan için 50 TL’yi geçmeyecek. Kurban kesim yerlerinde oluşabilecek kazalara karşı, İl Sağlık Müdürlüğünce, acil yardım tedbirlerinin alınması sağlanacak. Kurban satış yerleri olarak belirlenen Çayırbağ beldesinde gerekli emniyet tedbirleri İl Jandarma Komutanlığınca sağlanacak.
Küpe ve pasaportlar teslim edilecek
Kurban olarak kesilen sığır cinsi hayvanlara ait kulak, küpe veya pasaportların ilgili görevliler tarafından 28 Kasım Pazartesi gününe kadar Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne teslim edilmesi, kurban sayılarının da Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce İl Müftülüğüne bildirilmesi gerekiyor. Kurban kesim hizmetleriyle ilgili alınan kararlar, mahalli basın aracılığıyla ve İl Müftülüğü’nce vaazlarda işlenmek suretiyle duyurulması sağlanacak. Kurban kesilen s��ğır cinsi hayvanların kulak küpe ve pasa-portlarını, Üreticiler, satıcılar, kasaplar, kasap yardımcıları, veterinerler, muhtarlar, Belediye Zabıta görevlileri, vekaletle kurban kesim organizasyonu yapanlar, din görevlileri ve diğer görevliler vasıtasıyla İl veya İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerine 25 Kasım Cuma günü mesai bitimine kadar teslim edecekler. Ayrıca kurban kesilen büyükbaş ve küçükbaş havyanların sayısı da müftülüklere 25 Kasım Cuma günü mesai bitimine kadar bildirilecek.
Anadolu yakasına
sevkiyat 21 Ekim’de
Kurban Hizmetleri Komisyon Başkanlığı’nca yapılan bildirimlerde kurbanlık hayvan alınırken dikkat edilecek hususlara da yer verildi. Buna göre; Hayvanların besili olması, hayvanların menşe şehadetnamesi, veteriner sağlık raporunun bulunması, aşı kaydı olması, hayvanların kulaklarının küpeli olması, büyükbaş hayvanların yanlarında pasaportlarının bulunması, küçükbaş hayvanların yanlarında nakil belgelerinin olması, kurbanlık hayvanların gebe olmaması, erkek olanların tercih edilmesi, sığırların iki yaşını doldurmuş olması, Anadolu’dan Trakya’ya sevklerin sadece Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca belirlenen şartların yerine getirilmesi halinde yapılabileceği bu şartlar hakkında ayrıntılı bilgi için en yakın il ya da ilçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne başvurulması gerekiyor. İstanbul Anadolu yakasına 21 Ekim tarihinden itibaren kurbanlık hayvanlar sevk edilecek, bu tarihten önce hayvan sevk işlemleri yapılmayacağı kaydedildi. Kurban kesim yerleri konusunda da, kurbanların şehir ve beldelerde mezbaha ve kombinalarla kurban komisyonlarının belirlediği kurban kesim yerlerinde kesileceği belirtildi. Köyler ile önceden belirlenmiş kesim yeri bulunmayan yerlerde kendi bahçesinde usulüne uygun olarak kesecek ve çevreye zarar verilmeyecek. Cadde, sokak ve park gibi kamu alanlarında kurban kesilmeyecek. Kurban kesildikten sonra halk ve hayvan sağlığı açısından kan, atıklar ve iç organlar sokak ve caddelerde bırakılma-yacak. Kedi ve köpeklere verilmeyecek ve bu hayvanların çıkaramayacağı şekilde çukura gömülerek imha edilecek.
Kesim yeri temizlenecek
Etrafı kapatılmış özel mülk veya bahçesinde kurban keseceklerin de uymaları gereken bir dizi kurallar belirlendi. Kurban Hizmetleri Komisyon Başkanlığı üyelerinin bu konuda aldığı karara göre, Kesim yeri beton, beton asfalt vb sızdırmaz malzemeden olması gerekiyor. Çıkan kurban kanının toprağa dağılmasını önlemek üzere toprak hemen kapatılıp, gerektiğinde kireçlenmesi ön görülüyor. Kurbandan çıkan kullanılma-yacak olan işkembe ve diğer benzeri atıklar sızdırmaz, dayanıklı yüksek yoğunluklu polietilen siyah torbalara 2/3 oranında konulacak. Gerekirse ikinci bir torba atık bertrafında kullanılacak. Ağzı iyice kapatılıp bağlandıktan sonra Kurban Bayramı süresince düzenli hizmet verecek olan Belediye temizlik ekiplerine teslim edilecek. Kurban kesim esnasında çıkan diğer atık ve artıklarda mutlaka toplanıp, dayanıklı ve ağzı kapalı poşetler içinde Belediye Temizlik ekiplerine teslim edilecek. Kesim sonunda kesim mahali kanlı ve kirlenmiş bir durumda bırakılmayıp, kan izi kalmayacak şekilde temizlenip gerektiğinde kireçlenecektir. Kurban derilerinin taşınması esnasında kan sızmasına engel olunacak ve çevre kirliliğine neden olunmayacak.
Bedeller makbuz
karşılığında yatırılacak
Öte yandan Diyanet İşleri Başkanlığı’nce organize edilen ve Türkiye Diyanet Vakfı işbirliği ile yürütülmekte olan “Vekalet yoluyla Kurban Kesim Organizasyonu’nun düzenlenmesinin Başkanlık oluruna istinaden uygun görüldüğü bildirildi. Organizasyona katılan vatandaşlar adına, kurbanların bir bölümü Türkiye’de, bir bölümü de yurtdışında Din Hizmetleri Müşavirlikleri ve Ataşelikleri nezaretinde Afrika, Balkanlar, Türk Cumhuriyetlerinde, topluluklarında kestirilerek, kurban etleri yurtiçindeki ihtiyaç sahibi yoksul ve muhtaç vatandaşlar ile yurtdışındaki dindaş ve soydaşlarımıza dağıtılacak. Kurban bedeli bütün masrafları dahil olmak üzere yurtiçi kurban bedeli 550,00 TL olarak belirlendi. Yurt içinden kurban organizasyonuna katılarak, kurbanlarını yurt dışında kestirmek isteyen vatandaşlar için bir kurban bedeli 380,00 TL olacak. Kurban bedellerini, Türkiye Diyanet Vakıf Şubelerine makbuz karşılığı olarak 01 Kasım Salı tarihine kadar yatırabileceği gibi, Vakıfbank, Halkbank, Ziraat Bankası, PTT işyerleri, Bank Asya, Kuveyt Türk’ün bütün şubelerinde açılan Türkiye Diyanet Vakfı kurban tahsilat hesabına en geç 03 Kasım Perşembe günü mesai bitimine kadar yatırılması gerekiyor. (Kocatepe)