Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Kurban kardeşlik duygularını pekiştirir”

Afyonkarahisar İl Müftüsü Sinan

Afyonkarahisar İl Müftüsü Sinan Kazancı, kurban ibadetinin; teslimiyet ve fedakârlık
göstergesi olduğunu belirterek, kurbanın yardımlaşma ve dayanışma ruhunu güçlü ve taze tutarak kardeşlik duygularını pekiştirdiğini açıkladı

 

Afyonkarahisar Müftüsü Sinan Kazancı, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi kurban ibadetinde müminlerin üzerine düşenleri, vekâletle kurban kesimi hakkında bilgiler verdi.
“KURBAN İBADETİ SON DERECE ÖNEMLİ”
Müftü Sinan Kazancı, kurbanın, dini bir terim olarak Allah’ın rızasını kazanmak amacıyla ve ibadet niyetiyle belirli bir vakitte, belirli şartları taşıyan hayvanı usulünce boğazlamak ve boğazlanan hayvan anlamına geldiğini belirtti. Kazancı, “Müslüman, akıllı, buluğa ermiş, yolcu olmayan, belirli bir mali güce sahip olanların kurban kesmeleri Hanefi mezhebine göre vacip, diğer mezheplere göre müekked sünnettir. İnsanlar arasında paylaşma ve yardımlaşma duygularını pekiştiren kurban ibadeti hicretin ikinci yılında meşru kılınmış, meşruiyeti kitap ve sünnet ile sabittir. Kur’an-ı Kerim’de ‘Her ümmet için, Allah’ın kendilerine rızık olarak verdiği hayvanlar üzerine Allah’ın ismini ansınlar diye kurban ibadetini meşru kıldık’ buyrularak, ilahi dinlerin hepsinde kurban ibadetinin bulunduğu bildirilmektedir. Peygamber Efendimiz (A.S) de kurban ibadetinin önemini vurgulamak için ‘Kim kurban kesme imkânı bulur ve kesmezse namazgâhımıza yaklaşmasın.’ buyurmaktadır. Yine Kur’an-ı Kerim’de, kurban ibadetinin Hz. Âdem (A.S) döneminden itibaren var olduğu, Hz. Âdem (A.S)’ın iki oğlunun Allah’a kurban sundukları bildirilmektedir.” dedi.
“KURBAN KESMEK FİİLİ BİR ŞÜKÜRDÜR”
Günümüzdeki şekliyle kurbanın, Hz. İbrahim (A.S)’ın bir ameliyesi ve sünneti olduğunu kaydeden Kazancı, “Her ibadette olduğu gibi kurban ibadetinde de niyet ve ihlâs gereklidir. Dolayısıyla kurban kesmekteki niyetimiz Allah’ın emrini yerine getirmek, rızasını elde etmek ve manen ona daha da yaklaşmaktır. Kurban kesmek Cenab-ı Hakk’ın verdiği nimetlere fiili bir şükürdür. Gerektiğinde maldan, mülkten ve candan fedakârlıkta bulunacağımızın nişanesi ve göstergesidir. Kurban başka bir gaye, menfaat ve et temini için kesilmez. Kur’an-ı Kerim’de, Cenab-ı Hak ‘O kurbanların ne etleri ne de kanları Allah’a ulaşır, Allah’a ulaşacak olan sizin takvanızdır.’ buyurmaktadır. Kurban ibadetinin içtimai, iktisadi ve psikolojik boyutları vardır: Kurban ibadeti; teslimiyet ve fedakârlık göstergesidir. Yardımlaşma ve dayanışma ruhunu güçlü ve taze tutar. Kardeşlik duygularını pekiştirir.
İhtiyaç sahiplerine yardım ve destekte bulunma aracıdır. Dua alıp, insanlar arasında gönül köprüleri kurmaya vesiledir. Yaratana yakınlaşmayı sağlarken, yaratılmışlar arasında ülfeti güçlendirir.” ifadelerini kullandı.
“DİNİ USULLERE
RİAYET ESAS”
Kurban ibadetini yerine getirirken kişilerin üzerlerine düşen vazifelerin yanında dikkat edilmesi gereken sorumluluklara dikkat çeken Kazancı, “Tüm tedbirleri aldıktan sonra; kurbanlık hayvanı kıbleye çevirip, eziyet etmeden tekbir getirmek ve besmele çekerek boğazlamaktır. Kurbanlık hayvanın kullanılmayacak olan atıklarını açık alanlara bırakıp çevre kirliliğine, mikrop ve bakteri üremesine ve etrafa kötü koku yayılmasına sebebiyet vermemektir. Dini usullere riayet etmek ve hijyen konusunda hassas olmaktır.” dedi.
“TDV KÖPRÜ VAZİFESİ GÖRÜYOR”
Vekâlet yoluyla kurban ibadeti hakkında bilgi veren Kazancı sözlerini şöyle sürdürdü: “Bilindiği üzere Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı işbirliğiyle, 1993 yılından bugüne kadar gerek yurt içinde, gerekse yurt dışında ‘Vekâletle Kurban Organizasyonu’ düzenlemektedir. Vakfımız, 40 yılı aşan tecrübesi, deneyimli kadrosu, üstlendiği sorumluğun bilinciyle ve hizmet anlayışıyla bu alanda da örnek teşkil etmektedir. Vakfımız bu çalışmaları ile ülkemizin yanı sıra, Asya’dan Avrupa’ya, Afrika’dan Balkanlar’a kadar geniş bir coğrafyada, dünyanın birçok ülkesinde mağdur, mazlum ve ihtiyaç sahiplerinin yanında olmuştur. Vatandaşlarımızın vekâlet verdikleri kurbanlarının, dini usullere uygun şekilde kesimi yapılarak ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması için Diyanet İşleri Başkanlığı ve TDV personeli görevlendirilirken, organizasyonlarda gönüllüler de yer almakta ve kurbanını vekâletle kestirmek isteyen kardeşlerimizin kurbanlarını ihtiyaç sahipleriyle buluşturma noktasında köprü vazifesi oluşturulmaktadır. ‘Kurbanını Paylaş Kardeşinle Yakınlaş’ sloganı ile yürütülen bu organizasyon vesilesiyle vekâlet vererek kurbanını kestirmek isteyen kardeşlerimizin kurbanları ile birlikte selamları, üzerinde ay yıldızlı bayraklarımızın olduğu paketlerle ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmakta ve onların dua ve muhabbetlerine vesile olunmaktadır. Bu manada, ihtiyaç sahibi kardeşlerimizin yüzlerindeki tebessüm bizim hakiki bayramımıza vesile olacaktır.”
“KURBAN BEDELİ 2020 YILI YURT
İÇİ 975 TL YURT DIŞI 825 TL”
2020 Yılı kurban bedeli yurt içi 975 TL, yurt dışı 825 TL olarak belirlendiğini aktaran Kazancı, “Hayır sahibi kardeşlerimizin gönül rahatlığı içerisinde Türkiye Diyanet Vakfımızın ‘Vekâletle Kurban Organizasyonu’ aracılığı ile kurbanlarını kestirebileceklerdir. Bunun için camilerimizde görevli din gönüllüsü hocalarımıza, il ve ilçe müftülüklerimize, şehrimizin muhtelif yerlerine kurulan ‘TDV Vekâletle Kurban Bağış Standartlarına başvurmaları veya anlaşmalı bankalara 31 Temmuz 2020 tarihine kadar belirtilen meblağı yatırmaları suretiyle bağış makbuzlarını alabilmeleri mümkündür. Ayrıca, https://bagis.tdv.org internet adresinden de online bağış yapılabilecektir. Ülkemizde ve dünyanın dört bir yanında kesilecek/kestirilecek olan kurbanlarımızın kabulünü Cenab-ı Hak’tan niyaz eder, tüm dünya Müslümanlarıyla birlikte idrak edeceğimiz Kurban Bayramımızı şimdiden tebrik ederim.” dedi.